Kanker: Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Vooral mensen met een blanke huid lopen het risico op huidkanker. De belangrijkste risicofactor voor huidkanker is licht, en het kan daarom ook vaak worden voorkomen door het dragen van beschermende kleding.

Veel voorkomende vormen van huidkanker

Basale Cellencarcinoom (BCC)

Deze vorm van huidkanker is te herkennen aan een klein peervormig knobbeltje, dat langzaam groeit, en in het midden een korstje vormt. De kanker ontstaat door een jarenlange, overmatige blootstelling aan zonlicht.

Bij de behandeling van BCC wordt vaak een schroeiijzer gebruikt, om de cellen te doden, maar dit kan ook worden gedaan met behulp van vloeibare stikstof, of bestraling met een lage dosis. BCC is, mits tijdig ontdekt, zeer goed te behandelen, en meer dan 95% van de patiënten hersteld dan ook. Als de BCC eenmaal is verwijderd, dienen regelmatige controles te worden uitgevoerd, omdat de kans op recidief groot is.

Plaveiselcelcarcinoom (PCC)

Na BCC is PCC de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm word ook veroorzaakt door een overmatige blootstelling aan de zon. PCC is te herkennen aan een schilferige rode vlek. PCC kan zich, in tegenstelling tot BCC, verspreiden naar de lymfeklieren, en van daaruit verspreiden naar de andere organen.

Bij de behandeling van PCC wordt de tumor operationeel verwijderd. Na de operatie zijn regelmatige controles nodig. Uit onderzoek blijkt dat bij 1% van de patiënten de kanker uitzaait naar andere lichaamsdelen.

Melanoom

Een melanoom ontstaat uit de pigment producerende cellen (melanocyten). Daarom zijn ze vaak te herkennen als een donkere vlek op de huid. Het gebeurt vaak dat een melanoom ontstaat uit een moedervlek, ze zijn daarom vaak lastig te herkennen als kanker. Belangrijke waarschuwingssignalen zijn een groter wordende moedervlek, veranderingen in de kleur, jeuk, pijn en bloedingen. Aanvankelijk verspreid een melanoom zich over de oppervlakte van de huid, maar na verloop van tijd zal hij ook de huid in gaan groeien. Daarmee wordt de kans op verspreiding via de lymfeklieren naar de rest van het lichaam groter. Een tijdige diagnose is daarom noodzakelijk.

Bij de behandeling van een melanoom bestaat uit het operationeel verwijderen van het gezwel, chemoterapie en/of bestraling. Hoewel een melanoom de kwaadaardigste vorm van huidkanker is, hersteld 80% van de patiënten. Dit is vooral te danken aan vroegtijdige diagnoses.

Andere vormen van huidkanker

Mycosis Fungoides

Deze vorm van kanker wordt vaak ten onrechte beschouwd als een schimmelinfectie. Tegen de tijd dat een gezwel wordt ontdekt, heeft de ziekte vaak al jaren de tijd gehad om zich te ontwikkelen. Mycosis Fungoides is te herkennen aan verdikte, schilferige, jeukende, rode of bruine wonden, die na verloop van tijd overgaan in open wonden. De kanker verspreid zich steeds verder over de huid, naarmate de ziekte vordert, en uiteindelijk is de huid overal rood en schilferig. Daarnaast verspreid het zich ook via de lymfeklieren naar de andere organen.

Mycosis Fungoides is een zeer dodelijke vorm van kanker. Als behandeling kunnen alleen de symptomen worden verlicht, maar complete genezing is niet mogelijk.

Kaposi-Sarcoom

Deze vorm van kanker wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een virus. Het Kaposi-Sarcoom wordt vaak aangetroffen in de laatste stadia bij aids. Het Kaposi-Sarcoom is te herkennen aan platte, roodbruine of paarse vlekken op de tenen of voeten.

De behandeling bestaat uit bestraling en medicijnen.
© 2009 - 2024 Jaspervg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidkanker: symptomen, oorzaken & behandelingHuidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat als de cellen van je huid zich onge…
Plaveiselcel-carcinoomPlaveiselcel-carcinoomPlaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die kwaadaardig is. Het lijkt op een soort grote wrat die onder de 1 cm…
Huidkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseHuidkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseHuidkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt. Het is een kwaadaardig gezwel dat uitgaat van huidcellen. Er zi…

Symptomen maagontsteking, gastritis, ontsteking van de maagSymptomen maagontsteking, gastritis, ontsteking van de maagMaagontsteking ofwel gastritis is een veelvoorkomende ontsteking aan het maagslijmvlies die acuut of chronisch kan zijn…
Prostaat: De meest voorkomende problemen op een rijDe prostaat is een klier, die zich bij mannen onder de blaas bevindt. De prostaat maakt stoffen aan, die nodig zijn voor…
Jaspervg (36 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.