Melanoom, een vorm van huidkanker
Iedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen last van en hoort er bij. Maar soms is een moedervlek erger dan je verwacht. Het kan een ophoping zijn van pigmentcellen die een vorm van huidkanker met zich meedragen, genaamd een Melanoom.
Wat is een Melanoom?
Een melanoom is een vorm van huidkanker die in de pigmentcellen zitten die in de huid voorkomen. Een melanoom is een agressief groeiende kwaadaardige tumor die snel uitzaaiingen kan veroorzaken.
Wie krijgt Melanoom?
Veel vormen van kanker komen vaak voor op oudere leeftijd. Bij Melanoom is dat anders. Melanoom is een tumor die vaak bij jonge patiënten voorkomen. Melanoom kan ook een ziekte zijn die in de familie voor komt en kan dus erfelijk zijn.
Wat zijn de belangrijkste risico factoren?
- Mensen met een zeer licht huidtype hebben een groter risico.
- Als je voor je 5e levensjaar regelmatig verbrand bent door de zon heb je op latere leeftijd ook een hogere kans op melanoom.
- Moedervlekken. Sommige moedervlekken kunnen snel zich ontwikkelen in een melanoom. Dit zijn vooral de A Typische moedervlekken. Dat zijn moedervlekken die afwijken van een “standaard” moedervlek. Hierbij kan je denken aan: groter dan 8 cm, wisseling van kleur etc.
Wat zijn de verschijnselen?
Melanomen ontwikkelen zich in bestaande moedervlekken. De moedervlek verandert hierdoor. De veranderingen zijn onder andere:
- Verandering van kleur. De moedervlek krijgt opeens donkere stukken of juist lichte ophelderingen.
- Vormverandering. Hierbij kan je denken aan een moedervlek die dikker wordt. Hier kan een melanoom dan aan het ontwikkelen zijn.
- Jeuk
- Pijn
- Bloeden
- Het is niet zo dat je deze verschijnselen moet krijgen als een melanoom zich aan het ontwikkelen is.
De behandeling
Als de huisarts constateert dat er melanoom aanwezig kan zijn dan wordt de patiënt doorgestuurd naar de dermatoloog. Deze zal het melanoom operatief verwijderen. Het melanoom wordt opgestuurd voor verder onderzoek en aan de hand daarvan wordt er een behandelplan opgemaakt. Hoe dunner de melanoom hoe beter de overlevingskansen. Als er inderdaad sprake is van een melanoom dan wordt er ook onderzoek gedaan in de lymfeklieren. Mochten er al uitzaaiingen zijn dan zullen deze zich als eerste nestelen in de lymfeklieren. Deze zullen dan ook operatief verwijderd worden en worden daarna vaak behandeld met bestraling.
Overlevingskansen
De overlevingskansen zijn moeilijk te voorspellen. Als de melanoom verwijderd is en er zijn geen uitzaaiingen dan zijn de kansen 100%. Echter waneer er uitzaaiingen zijn is het heel moeilijk te zeggen wat de kansen zijn. Wel is het zo, dat áls er uitzaaiingen zijn het wel vaak kwaadaardige uitzaaiingen zijn, waardoor de kans op overleven steeds kleiner wordt.