Melanoom, een vorm van huidkanker

Melanoom, een vorm van huidkanker Iedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen last van en hoort er bij. Maar soms is een moedervlek erger dan je verwacht. Het kan een ophoping zijn van pigmentcellen die een vorm van huidkanker met zich meedragen, genaamd een Melanoom.

Wat is een Melanoom?

Een melanoom is een vorm van huidkanker die in de pigmentcellen zitten die in de huid voorkomen. Een melanoom is een agressief groeiende kwaadaardige tumor die snel uitzaaiingen kan veroorzaken.

Wie krijgt Melanoom?

Veel vormen van kanker komen vaak voor op oudere leeftijd. Bij Melanoom is dat anders. Melanoom is een tumor die vaak bij jonge patiënten voorkomen. Melanoom kan ook een ziekte zijn die in de familie voor komt en kan dus erfelijk zijn.

Wat zijn de belangrijkste risico factoren?

  • Mensen met een zeer licht huidtype hebben een groter risico.
  • Als je voor je 5e levensjaar regelmatig verbrand bent door de zon heb je op latere leeftijd ook een hogere kans op melanoom.
  • Moedervlekken. Sommige moedervlekken kunnen snel zich ontwikkelen in een melanoom. Dit zijn vooral de A Typische moedervlekken. Dat zijn moedervlekken die afwijken van een “standaard” moedervlek. Hierbij kan je denken aan: groter dan 8 cm, wisseling van kleur etc.

Wat zijn de verschijnselen?

Melanomen ontwikkelen zich in bestaande moedervlekken. De moedervlek verandert hierdoor. De veranderingen zijn onder andere:
  • Verandering van kleur. De moedervlek krijgt opeens donkere stukken of juist lichte ophelderingen.
  • Vormverandering. Hierbij kan je denken aan een moedervlek die dikker wordt. Hier kan een melanoom dan aan het ontwikkelen zijn.
  • Jeuk
  • Pijn
  • Bloeden
  • Het is niet zo dat je deze verschijnselen moet krijgen als een melanoom zich aan het ontwikkelen is.

De behandeling

Als de huisarts constateert dat er melanoom aanwezig kan zijn dan wordt de patiënt doorgestuurd naar de dermatoloog. Deze zal het melanoom operatief verwijderen. Het melanoom wordt opgestuurd voor verder onderzoek en aan de hand daarvan wordt er een behandelplan opgemaakt. Hoe dunner de melanoom hoe beter de overlevingskansen. Als er inderdaad sprake is van een melanoom dan wordt er ook onderzoek gedaan in de lymfeklieren. Mochten er al uitzaaiingen zijn dan zullen deze zich als eerste nestelen in de lymfeklieren. Deze zullen dan ook operatief verwijderd worden en worden daarna vaak behandeld met bestraling.


Overlevingskansen

De overlevingskansen zijn moeilijk te voorspellen. Als de melanoom verwijderd is en er zijn geen uitzaaiingen dan zijn de kansen 100%. Echter waneer er uitzaaiingen zijn is het heel moeilijk te zeggen wat de kansen zijn. Wel is het zo, dat áls er uitzaaiingen zijn het wel vaak kwaadaardige uitzaaiingen zijn, waardoor de kans op overleven steeds kleiner wordt.
© 2008 - 2024 Arjanne26, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker: melanoomKanker: melanoomMelanoom is een vorm van huidkanker. Melanoom is de laatste jaren steeds meer in opspraak gekomen en komt steeds vaker v…
Huidkanker: symptomen, oorzaken & behandelingHuidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat als de cellen van je huid zich onge…
Kwaadaardige moedervlek herkennen, wat zijn de kenmerken?Kwaadaardige moedervlek herkennen, wat zijn de kenmerken?Hoe kun je een kwaadaardige moedervlek herkennen. Waarop moet je letten, wat zijn de kenmerken van een kwaadaardige moed…
Moedervlek: bloed en verwijderenMoedervlek: bloed en verwijderenEen moedervlek is een gezwel op de huid met pigmentvormende cellen, dat goedaardig is. In sommige gevallen kan een moede…

Acne, hoe kom je van puistjes af?Acne, hoe kom je van puistjes af?Acne is een veelvoorkomend huidprobleem. In de puberteit krijgen vrijwel alle jongeren met jeugdpuistjes te maken. De ee…
Herseninfarct bij anticonceptiepilHerseninfarct bij anticonceptiepilBij een herseninfract zou je denken dat het alleen bij oudere mensen voorkomt. Integendeel. Ook jongeren, met name meisj…
Arjanne26 (32 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.