Kanker: melanoom

Kanker: melanoom Melanoom is een vorm van huidkanker. Melanoom is de laatste jaren steeds meer in opspraak gekomen en komt steeds vaker voor. Het is vrij gemakkelijk te voorkomen, maar niet iedereen weet hoe. Dit artikel geeft antwoord.

Definitie

Melanoom is een snel groeiende kwaadaardige tumor. Zoals bij vele soorten kanker is een snelle herkenning van levensbelang. De verspreiding van de afwijkende cellen gebeurt razendsnel. Een melanoom is, mits het snel wordt herkend, goed te behandelen. Het is een vorm van huidkanker, wat ontstaat in de pigmentcellen van de huid. De melanoom kan zich overal op de huid bevinden.

Kenmerken

Een melanoom is te herkennen aan een veranderende moedervlek. Zodra een bestaande, rustige moedervlek een van de volgende verschijnselen vertoont, is het zaak direct de huisarts te raadplegen.
 • Van grootte verandert (vaak groter wordt, in een enkele geval verkleint)
 • Van vorm verandert
 • Van kleur verandert (vaak zwart of vuurrood)
 • Veel gaat jeuken
 • Af en toe steken in de moedervlek voelbaar zijn
 • De moedervlek bloedt
 • Korstvorming op de moedervlek
 • De moedervlek gaat verder bovenop de huid liggen

Voorkomen

Een melanoom kan in principe worden voorkomen. Uitsluiten kan natuurlijk niet, maar met een aantal voorzorgsmaatregelen kan het risico aanzienlijk worden beperkt. Het belangrijkste is dat men niet verbrandt. Het verbanden van de huid veroorzaakt de melanoom. Een aantal voorzorgsmaatregelen:
 • Vermijd de zon wanneer deze het hardst schijnt
 • Smeer jezelf ongeveer ieder half uur in met zonnecrème
 • Ga niet naar de zonnebank
 • Lees de bijsluiter van medicijnen. Bij verschillende medicijnen, bijvoorbeeld antibiotica, verhoogt de gevoeligheid van de huid voor zonlicht.
 • Controleer de huid regelmatig op veranderingen en houd de moedervlekken in de gaten

Behandeling

Zoals vermeld is een melanoom bij vroege herkenning goed behandelbaar. Bijna 95% van alle behandelde melanoompatiënten is na behandeling van de ziekte af. Er zijn veel verschillende soorten behandelingen mogelijk. Voor welke behandeling wordt gekozen hangt af van de grootte en plaats op het lichaam van de melanoom. De meest voorkomende soorten behandelingen zijn de volgende:
 • Het operatief verwijderen van de tumor. Dit is veruit de meest voorkomende behandeling van een bestaande tumor. De arts snijdt een gedeelte van de besmette huid weg. Bij een afwijkende moedervlek waarbij de kans op melanoom aanwezig is of wanneer de huisarts of handelend arts zijn twijfels heeft, wordt de moedervlek operatief verwijderd. Hierbij wordt de moedervlek inclusief een gedeelte van de omliggende huid verwijderd en onderzocht. Vaak kan pas daarna worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake was van een melanoom.
 • Het bestralen van de huid
 • Chemotherapie

Levensverwachting

Wanneer kan worden voorkomen dat er uitzaaiingen ontstaan, kan melanoom goed worden verwijderd. Bij het merendeel van de behandelde patiënten komt de huidziekte niet meer voor en zijn dus genezen. Wanneer dit niet het geval is, dus wanneer er wel uitzaaiingen plaats hebben gevonden, is de kanker over het algemeen ongeneselijk. De levensverwachting is dan ongeveer 6 à 12 maanden.
© 2013 - 2024 Sjoerdvo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker: HuidkankerHuidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Vooral mensen met een blanke huid lopen het risico op huidkanker. De…
Huidkanker: symptomen, oorzaken & behandelingHuidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat als de cellen van je huid zich onge…
Melanoom, een vorm van huidkankerMelanoom, een vorm van huidkankerIedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen…
Kwaadaardige melanoomKwaadaardige melanoomDit is een kwaadaardige vorm van kanker. Soms ontstaat deze huidkanker uit een ál bestaande moedervlek. Het komt even va…

Pijn aan het schaambot of schaambeenPijn aan het schaambot of schaambeenPijn aan het schaambot of schaambeen komt vooral bij zwangere vrouwen voor maar kan ook ontstaan als gevolg van reuma, e…
Cyclopen bestaan: cyclopia, mensen en dieren met één oogMenselijke wezens met één oog in het midden van hun gezicht: cyclopen. Je hebt er vast wel eens over gehoord of erover g…
Bronnen en referenties
 • Stichting melanoom
Sjoerdvo (57 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.