Kwaadaardige melanoom

Kwaadaardige melanoom Dit is een kwaadaardige vorm van kanker. Soms ontstaat deze huidkanker uit een ál bestaande moedervlek. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Inhoud


Kwaadaardige melanoom

Jaarlijks komen er 700 mensen bij die melanomen krijgen. Bij zo'n 20 á 25% van de mensen die het hebben is het dodelijk. Bij kinderen komt het heel zelden voor. Deze vorm van kanker is een snel groeiende huidkanker die erg agressief is en snel uitzaait.

Het ontstaan

  • Veel blootstelling aan de zon
  • Mensen met een licht huidtype
  • Erfelijkheid
  • Moedervlekken

De behandeling

Radiotherapie:
Deze bestraling kunnen kankercellen niet verdragen. Er wordt een bepaalde dosis gekozen om de slechte cellen te verwijderen en geprobeerd de goede cellen niet te raken.

Chemotherapie:
Met deze behandeling worden de agressieve medicijnen cytostatica gebruikt om de deling van de cellen stop te zetten. Het wordt gedaan met pillen of een infuus die door de bloedbaan in het hele lichaam terecht komen. Kankercellen zijn erg gevoelig voor deze medicijn en zullen eerder worden gestopt dan normale cellen. De medicijnen hebben wel bijwerkingen zoals haaruitval en vermoeidheid.

Isolatieperfusie:
Bij deze behandeling wordt er een ledemaat afgesloten van de circulatie van het bloed en wordt er veel cytostaticum ingespoten.

Immunotherapie:
Vaak zijn dit vaccinatie's die de tumor zo selectief mogelijk moeten aanvallen.

Palliatieve behandeling:
Voor deze behandeling wordt er gekozen als de kanker te ver is uitgezaaid in het lichaam. Met deze behandeling wordt er geprobeerd de verdere verspreiding te voorkomen en de klachten minder te maken door middel van adequate pijnbestrijding.

Overleving van huidmelanomen

Dikte Overlevingskans
Minder dan 1 mm95-100%
1 - 2 mm80-96%
2,1 - 4 mm60 - 75%
Meer dan 4 mm50%
© 2010 - 2020 Rozanne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kanker: melanoomKanker: melanoomMelanoom is een vorm van huidkanker. Melanoom is de laatste jaren steeds meer in opspraak gekomen en komt steeds vaker v…
Melanoom, een vorm van huidkankerMelanoom, een vorm van huidkankerIedereen heeft ze moedervlekken. De één wat meer dan de ander. Sommige vallen op en irriteren je, de andere heb je geen…
Kanker: HuidkankerHuidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Vooral mensen met een blanke huid lopen het risico op huidkanker. De…

Groeipijn, pijnlijk maar onschuldigGroeipijn, pijnlijk maar onschuldigGroeipijn is een kwaal, waar maar weinig over bekend is. Het is een kwaal waar ongeveer één op de tien kinderen mee te m…
Allergieën, wat doe je eraan?Allergieën, wat doe je eraan?Het aantal allergieën neemt gestaag toe. In de lijst van grote boosdoeners zitten de pollen en katten-allergieën, de hui…
Bronnen en referenties
  • http://books.google.nl/
  • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/melanoom.htm

Reageer op het artikel "Kwaadaardige melanoom"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rozanne
Laatste update: 22-02-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!