Groeipijn, pijnlijk maar onschuldig
Groeipijn is een kwaal, waar maar weinig over bekend is. Het is een kwaal waar ongeveer één op de tien kinderen mee te maken krijgt in zijn leven. De oorzaak is onbekend, het is erg pijnlijk, maar gelukkig wel onschuldig. Het komt meer bij meisjes dan bij jongens voor en kan bij kinderen in de leeftijd van drie jaar beginnen, maar kan ook op latere leeftijd optreden, bij 13 tot 15 jaar. De pijn treedt meestal op in de benen. Hieronder staan wat tips om de klachten te proberen te verminderen.
Groeipijn, wat is dat?
Groeipijn komt voor bij heel jonge kinderen, maar kan ook optreden in de puberteit. De pijn duurt gemiddeld 10 à 15 minuten per keer en treedt meestal ’s avonds en ’s nachts op, zodra het kind in bed ligt. De pijn treedt vaak op in de kuiten, de dijen, bij de knieën of bij het scheenbeen, heel zelden komt het ook bij de armen voor. Vaak gaat het gepaard met hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid. Groeipijn komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Wat de precieze oorzaak van groeipijn is, is onbekend. Het is een onschuldige kwaal, die echter wel erg pijnlijk is op het moment dat je er last van hebt. Het is onbekend of de pijnen ook werkelijk met groeien te maken hebben. Het is een kwaal die ongeveer 10% van de kinderen treft.
Is groeipijn aantoonbaar?
De diagnose groeipijn kan vaak pas gegeven worden, als andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten. Het is namelijk niet aantoonbaar. Als je kind een keer pijn heeft in de benen hoef je natuurlijk niet meteen naar de huisarts te hollen. Heeft je kind echter erg vaak pijn in de benen, en vertrouw je het niet, dan is het altijd verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen, om mogelijke kwalen uit te sluiten. Wordt er niets gevonden, dan zullen de klachten worden toegeschreven aan groeipijn.
Wat kun je doen als je kind last heeft van groeipijn?
- Spierstrekoefeningen doen. Door de verbeterde bloeddoorstroming wordt de pijn vaak wat verzacht
- Geef je kind aandacht en stel hem/ haar gerust, vaak heeft dit al een positief effect
- Geef bij erge pijn paracetamol of Sinaspril
- Wrijf over de pijnlijke plek, en masseer de pijnlijke plek
- Een warm bad nemen
- Pijnlijke plek(ken) verwarmen met een warme doek of kruik
- Een koude, vochtige doek op de pijnlijke plek leggen
Wanneer is het verstandig een arts te raadplegen?
- Als de pijn almaar ondraaglijk aanhoudt
- Als er iets aan het been te zien is, wat er niet hoort te zijn, zoals zwelling of rode verkleuring
- Als de pijnklachten zowel overdag als ’s nachts plaatsvinden
- Wanneer de pijn in één been zit
- Bij koorts, terwijl er verder geen oorzaak voor te vinden is
- Als de klachten langer dan een half jaar aanhouden
- Als het kind bijna niet meer kan bewegen van de pijn
Uiteindelijk gaat groeipijn vanzelf weer over. Belangrijk blijft om bij twijfel altijd aan de bel te trekken bij een arts. Pijn in een been kan ook vele andere oorzaken hebben, die mogelijk wel behandeling vereisen.