Migraine beschermt vrouwen tegen borstkanker
Vrouwen die vaak last hebben van migraine hebben minder kans op borstkanker. Een van de oorzaken van migraine is een verminderde productie van het hormoon oestrogeen. En juist dit hormoon zou een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van hormoongevoelige borstkankersoorten. Vrouwen die zeer regelmatig geteisterd worden door migraineaanvallen hebben daardoor bijna 30 procent minder kans op het ontwikkelen van borstkanker.
Het Amerikaanse National Cancer Institute onderzocht een kleine 3.500 vrouwen die inmiddels de menopauze achter de rug hadden. Bij zo'n 56 procent van de vrouwen werd borstkanker geconstateerd. Het Cancer Institute bekeek daarnaast de ervaringen van de vrouwen met migraine. Geconcludeerd werd dat borstkanker veel minder vaak voorkwam bij vrouwen die veel last hebben van migraine.
Zelfs wanneer vrouwen in het verleden zijn blootgesteld aan factoren die een negatieve invloed hebben op het ontstaan van borstkanker, zoals alcohol en hormoontherapie, blijft het verband duidelijk zichtbaar. De link tussen het voorkomen van migraine en het ontwikkelen van borstkanker houdt ook stand bij vrouwen die de menopauze nog niet hebben doorgemaakt.
De link tussen migraine en borstkanker
Onderzoekers legden de link tussen borstkanker en migraine toen zij een verband constateerden tussen hormonen en kanker. Het exacte biologische verband tussen migraine en borstkanker is nog niet duidelijk, maar bij beide aandoeningen spelen hormonen een grote rol. Vrouwen die leiden aan migraine blijken chronisch een lage productie te hebben van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Verschillende hormoongevoelige soorten van borstkanker ontstaan juist mede onder invloed van oestrogeen.
Migraine is een ernstige hoofdpijn
Migraine is een ernstige hoofdpijn die optreedt in aanvallen. De hevige en/of bonzende pijn zit meestal aan één kant van het hoofd en kan vrij plotseling ontstaan. De pijn wordt erger bij inspanning, fel licht of harde geluiden. Een migraineaanval kan gepaard gaan met misselijkheid en overgeven. In sommige gevallen wordt de aanval enige tijd van te voren aangekondigd door een zogenaamd aura: het zien van schitteringen, lichtflitsen of golvende beelden. Tijdens een migraineaanval kan er zelfs sprake zijn van een tijdelijk doof gevoel, tintelingen of krachtvermindering aan één kant van het lichaam en soms kan praten en het vinden van de juiste woorden moeite kosten. Een aanval kan 4 tot 72 uur duren, maar is meestal binnen één dag over.
De relatie tussen migraine en oestrogeen
Migraine ontstaat door een tijdelijke verstoring van de samenwerking tussen de bloedvaten en de zenuwbanen in de hersenen. Waardoor deze verstoring precies wordt veroorzaakt is nog steeds niet helemaal duidelijk. Buiten kijf staat echter dat vrouwelijke hormonen, oestrogenen, een belangrijke rol spelen bij het optreden van migraineaanvallen. Bij vrouwen die regelmatig last hebben van migraine, komen de aanvallen veel meer voor wanneer de oestrogeengehaltes laag zijn. Vrouwen die de pil slikken merken dit bijvoorbeeld tijdens de pilvrije week. Ook tijdens de menstruatie kan het oestrogeengehalte laag zijn en dit is dan ook een periode waarin veel vrouwen te kampen hebben met migraine. Het tegenovergestelde zie je tijdens de laatste maanden van de zwangerschap. In deze maanden is het oestrogeengehalte vaak juist hoog en nemen de migraineaanvallen af.
Oestrogeen en de ontwikkeling van het vrouwenlichaam
Oestrogenen of vrouwelijke hormonen spelen een belangrijke rol bij het regelen van de menstruele cyclus en de zwangerschap. De hormonen zijn ook in grote mate verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken.
Oestrogenen worden onder andere in de eierstokken van de vrouw aangemaakt. Bij tienermeisjes begint de pubertijd op het moment dat de productie van oestrogeen in de eierstokken stijgt. Dit luidt ook de start in van allerlei lichamelijke ontwikkelingen, zoals het groeien van de baarmoeder en de borsten. Na de pubertijd blijft het oestrogeengehalte gedurende 25 jaar ongeveer gelijk, met uitzonderingen van de schommelingen tijdens de menstruatie en zwangerschap. Vanaf een bepaalde leeftijd, neemt de productie van oestrogeen af. Je ziet dan ook andere veranderingen, zoals een afname van het aantal rijpe eitjes en onregelmatigheden in de menstruatiecycli. Om deze veranderingen tegen te gaan, gaat het lichaam andere hormonen (FSH en LH) aanmaken, in een poging de oestrogeenproductie op gang te houden. Dit is echter tevergeefs en mede als gevolg van de hogere productie van FSH en LH ontstaat de menopauze.
Positieve invloed van oestrogeen op andere lichaamsfuncties
Naast de grote invloed van oestrogeen op de verschillende lichamelijke ontwikkelingen van de vrouw, speelt het ook een positieve rol bij andere lichaamsfuncties. De hormonen dragen bij aan een goede spanning van de huid, maken de botstructuur sterker, beschermen tegen arteriosclerose en hebben een belangrijk effect op de bloedvaten. In de vruchtbare jaren beschermt oestrogeen de vrouw bovendien tegen hart- en vaatziekten. Met de daling van de oestrogeenproductie, daalt ook de natuurlijke bescherming tegen deze ziekten.
Overigens hebben ook mannen, in lage concentraties, oestrogenen in hun lichaam. Het is echter nog niet helemaal duidelijk welke functies oestrogenen in het mannenlichaam vervullen.
Een hoge productie van oestrogeen heeft zonder enige twijfel veel positieve invloeden op het lichaam en leven van de vrouw. Een duidelijk negatief effect van een grote hoeveel vrouwelijk hormoon is echter de rol die het speelt bij het ontstaan van diverse vormen van hormoongevoelige borstkanker. Het feit dat vrouwelijke migrainepatiënten gedurende hun hele leven een laag oestrogeengehalte hebben, beschermt hen dan ook tegen borstkanker. Volgens de onderzoekers van het Amerikaanse National Cancer Institute geven de resultaten van het onderzoek aanleiding tot een nieuwe denkrichting in het vinden van manieren om het risico op borstkanker te verlagen.