Endocriene en Neuraal therapie

Endocriene en neuraal therapie zijn twee verschillende therapieën en toch hebben ze met elkaar te maken. Het zijn beide therapievormen die alleen in Duitsland worden gegeven en relatief onbekend zijn in Nederland. Endocriene regulatie en endocriene migraine therapie richt zich vooral op hormonen en de neuraal therapie kijkt naar het hele lichaam en heft blokkades op. Beide therapieën komen uit Duitsland en worden alleen daar toegepast dus niet in Nederland.

Artikelindeling


De endocriene regulatie en endocriene migraine therapie

Soms kan je last hebben van hormonale schommelingen, veel vrouwen ervaren dit in hun leven. Dit kan komen door de puberteit of de zwangerschap maar ook de overgang). Er ontstaat een soort disbalans, veel klachten kunnen komen door hormonale schommelingen als infecties, gebitsproblemen, periodes van stress, reuma en diabetes.

De Endocriene Migraine Therapie zorgt voor een goede regulatie van de hele hormonenhuishouding. Het doel van de therapie is dat alle hormoon producerende klieren samenwerken en in balans zijn zodat alle lichamelijke en psychische functies optimaal functioneren. Het ontstaat van migraine heeft te maken met een verhoogde activiteit van de hersenen, dat weet je misschien wel. Deze activiteit wordt door hormonen gestimuleerd. Door de EMT (endocriende migraine therapie) ontstaat er dus harmonie in je hormonenhuishouding en verdwijnt ook de verhoogde activiteit. Sommige zeggen zelfs dat het migraine blijvend geneest. De Endocriene Regulatie Therapie herstelt de samenwerking tussen de diverse hormonale klieren. Er worden injecties gegeven waardoor de hormoonhuishouding wordt gereguleerd. Men zegt dat de ERT geen negatieve bijwerkingen heeft.
Omdat hormoonstoornissen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan veel andere klachten, hebben verdere ontwikkelingen geleid tot de Endocriene Regulatie Therapie, waarmee veel andere hormonale klachten te behandelen zijn.

Werkt het echt?

Op internet zijn veel negatieve verhalen te lezen over de therapie als het gaat om het verdwijnen van je migraine. De verhalen over of het wel of niet zou werken vind je al bij de eerste zoekresultaten en dat kan afschrikken voor veel mensen. De een vind het oplichterij de ander heeft het juist enorm goed geholpen en was na vijftien jaar van haar migraine af. Wat de waarheid is, is niet te zeggen want dit moet je zelf ervaren. Daarnaast is migraine een ongeneeslijke aandoening, men gaat preventief te werk om een aanval te voorkomen. Helemaal genezen voor altijd is dus niet mogelijk, je kunt het altijd terugkrijgen.
In Nederland wordt er veel onderzoek verricht naar migraine o.a. door het LUMC en daarom bestaat deze therapie ook nog niet in Nederland: het is wetenschappelijk nog niet bewezen. De natuurgenezer Heno Nieland zegt middels deze therapie vele migraine patiënten te hebben geholpen.

Endocriene therapie bij borstkanker

Deze hormonale therapie wordt ook toegepast bij borstkanker, Sommige soorten borstkanker hebben vrouwelijke hormonen nodig om te groeien. Dit betekent dat op de wand van die kankercellen plaatsen (receptoren) zijn, waar deze hormonen zich kunnen vasthechten. De hormonen stimuleren dan de groei en deling van de borstkankercel. Dit is een aanvullende behandeling na een operatie. Het doel hiervan is de kans op terugkeer van borstkanker verkleinen. Ook kan het uitzaaiingen laten stoppen met groeien. En als laatst kan het ook voor een operatie worden toegepast waardoor de tumor kleiner wordt en daardoor beter te opereren is.

Neuraal therapie

Neuraaltherapie is een methode voor chronische pijnklachten en ziektes. Neuraal therapie is een therapie wederom uit Duitsland, bij een op de vier huisartsen kunnen patiënten hiervoor terecht. In Nederland is het nog een relatief onbekende therapie. Een neuraaltherapeut(e) gaat vanuit het lichaam als een geheel. Ziektes of ontstekingen veroorzaken blokkades in het zenuwstelsel. Bij neuraal therapie worden deze blokkades injecteert met een verdovingsmiddel en zo wordt het lichaam in balans gebracht. Misschien kun je het wel vergelijken met botox, dat is ook een manier van ontspannen.

Waar werkt neuraal therapie bij?

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Migraine
 • Spierpijn
 • Artrose
 • Fibromyalgie
 • Reuma
 • Psoriasis
 • Eczeem
 • Colitis
 • Depressies
 • Angsten
 • Burnout
 • Vermoeidheid

De verbetering van gezondheid bij veel mensen is verklaarbaar doordat neuraaltherapie verbetering brengt aan het functioneren van het hele lichaam. De lichaamsenergie gaat weer stromen en daardoor kan energie en vitaliteit terugkeren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraine, wat is het en wat zijn oorzaken van migraine?Migraine is flinke hoofdpijn in aanvallen. Een aanval kan enkele uren duren, maar in sommige gevallen kan een aanval ook…
Pancreas: functie en regulatieDe pancreas is een belangrijk voor de vertering van voedsel, omdat het een aantal enzymen produceert die alle soorten vo…
Endocriene assen en hormonenEndocriene assen en hormonenMeercellige (multicellulaire) organismen hebben een manier nodig om te communiceren tussen cellen en organen, om zo de h…
Creatine: stimuleren energiestofwisseling zieke en sportersCreatine: stimuleren energiestofwisseling zieke en sportersBij normale lichaamsbewegingen en inspanningen heeft men op celniveau voldoende energie nodig, zodat alle lichaamsproces…
Bronnen en referenties
 • www.migrainepraktijk.nl
 • www.levenmetmigraine.nl
 • Mens-en-gezondheid.kwero.nl
 • www.neuraaltherapie.nl
Ince (31 artikelen)
Laatste update: 27-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.