Pancreas: functie en regulatie

De pancreas is een belangrijk voor de vertering van voedsel, omdat het een aantal enzymen produceert die alle soorten voedsel afbreken. Dit wordt dan door de pancreas afgevoerd naar het duodenum. Dit is een exocriene product en wordt pancreas sap genoemd. In de pancreas is ook de acini, dit zijn clusters van secretie cellen rondom de ducts. Deze cellen bevatten zymogeen granules. Er is ook een endocriene klier van de pancreas, en deze laat zowel insuline als glucagon vrij.

Pancreas sap

Het bestaat voornamelijk uit water en het bevat enzymen en elektrolyten (Bicarbonaat ionen). De acinar cellen produceren het enzymrijke componenten van het pancreas sap. De epitheelcellen die langs de kleinste pancreas ducts lopen, laten bicarbonaat ionen vrij die het pH hoog laten worden, een pH van ongeveer 8. Deze hoge pH maakt het mogelijk dat vloeistof van de pancreas het zure chyme (voedsel dat in de maag verteert is geworden en nu zuur is) neutraliseert dat in het duodenum binnenkomt, waardoor dit dan zorgt voor een optimale omgeving voor darm en de verteringsenzymen van de pancreas.

Enzymen

  • Pancreas proteases: enzymen die eiwitten verteren, worden geproduceerd en vrijgelaten in een inactieve vorm en worden daarna in het duodenum geactiveerd, waar ze hun werk kunnen doen. Hierdoor kan de pancreas niet zichzelf verteren.
  • Andere pancreas enzymen zijn amylase, lipases en nucleases. Zij worden in actieve vorm uitgescheiden en hebben galzouten of ionen nodig die in de dunne darm aanwezig moeten zijn voor een optimale werking.

Regulatie van de pancreas secretie

De secretie van pancreas sap wordt gereguleerd door lokale hormonen en door het parasympatische zenuwstelsel. Het meest belangrijkste hormoon mechanisme wordt gereguleerd door 2 darm hormonen: Secretine en Cholecystokinin (CCK)
Secretine komt vrij bij de aanwezigheid van HCl in de darm. Cholecystokinin komt vrij bij het binnenkomen van eiwitten en vetten. Beide hormonen werken op de pancreas, maar secretine heeft de duct cellen als target. En zorgt dan ervoor dat zij het water rijk bicarbonaat sap vrijlaten, terwijl CCK acini stimuleert om het enzym rijke pancreas sap vrij te laten. Parasympathische stimulatie zorgt voor het vrijkomen van het pancreassap tijdens de cephalic en gastric fases van gastric secretie.
© 2008 - 2024 Baasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Insulinesecretie in het menselijk lichaamInsulinesecretie in het menselijk lichaamHet hormoon insuline wordt door de bètacellen van de eilandjes van Langerhans in de pancreas aangemaakt. Insuline zorgt…
Spijsvertering onder de loep  de alvleesklier (pancreas)Spijsvertering onder de loep de alvleesklier (pancreas)De alvleesklier (pancreas of buikspeekselklier) is een langgerekt orgaan en bevindt zich dwars achter de maag. De klier…
Insuline: secretie, aanmaak en functieInsuline is een hormoon dat gemaakt wordt in de eilandjes van Langerhans, gelegen in de pancreas. Insuline zorgt ervoor…

De bloedstollingscascadeDe bloedstollingscascadeDe bloedstolling is een belangrijk proces in het lichaam dat er voor zorgt dat kleine beschadigingen van het weefsel sne…
Een hernia, wat nu?Steeds meer mensen kampen met een hernia. Jong of oud, groot of klein,... Na onderzoek bleek zelf dat 75% van de 30-40 j…
Baasb (86 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.