Een hernia, wat nu?
Steeds meer mensen kampen met een hernia. Jong of oud, groot of klein,... Na onderzoek bleek zelf dat 75% van de 30-40 jarigen te doen heeft met een hernia. Die is daarom niet altijd merkbaar op die leeftijd, maar wel gevaarlijk aanwezig! Toch hoeft een hernia niet altijd te leven te dwarsbomen, er zijn altijd oplossingen.
Wat? Een hernia?
Een hernia kunnen we simpel omschrijven als een inscheuring en uitstulping van de achterste beschermende ring rond onze wervelkolom. Door deze twee gegevendheden kan het zachte gedeelte die binnenin de discus zit gaan uitpuilen.
Mogelijke oorzaken
Hernia's komen vaak voor. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Hier krijgen we een opsomming van de meest voorkomende.
- Een aangeboren zwakte van het discusweefsel. Hier kun je weinig aan doen. Wel kan sport helpen om je spierkorset te versterken zodat je discusweefsel toch wat wordt versterkt door de steun die de spieren errond zitten geven.
- Een plotse draaibeweging van de romp. Soms gebeurt het dat men een bruuske beweging maakt, met het gevolg dat de wervels slecht op elkaar opgestemd worden. Ook dit kan resulteren in een hernia.
- Het tillen of het verschuiven van zware voorwerpen kan leiden tot het ontstaan van een hernia. Mensen herkennen deze plotse pijn onmiddellijk, het is zoals men in de volksmond verwoordt 'iets in hun rug geschoten'.
- Langdurig zitten of weinig beweging kan ook een aanleiding zijn tot deze aandoening. Daarom is het belangrijk veel van positie te veranderen om je rug in beweging te houden.
- Als laatste haal ik aan dat een slechte spierconditie zorgt voor een verhoogd risico op rugproblemen, dus ook op het krijgen van een hernia. Dit komt doordat ons spierweefsel rondom ons ruggemerg gespannen zit en steun zou moeten geven aan onze wervelkolom. Is ons spierkorset niet sterk genoeg dan hebben we meer kans op het creëren van rugproblemen.
Pijn en minder gevoelig als gevolgen
Doordat deze uitpuiling ontstaat er vaak een belemmering voor de zenuw(en) die langs ons ruggemerg lopen. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen. De bezenuwing die geklemd wordt kan er voor zorgen dat we in 1 of beide benen minder gevoel krijgen. Naast de deïnnervatie (minder goede bezenuwing) ervaren de hernia-patiënten meestal veel pijn. Deze pijn kan uitstralen naar het zitvlak, het been en de tenen.
De pijnplaats is afhankelijk van de plaats waar de uitstulping zich bevindt en in welke mate hij de zenuw knelt. Voor mensen met een hoge pijndrempel kan het gebeuren dat je dit niet onmiddellijk als pijn ervaart.
Oplossing mogelijk?
Natuurlijk! Bij sommige lichte gevallen kun twee weken rust (geen platte rust) al wonderen doen. Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen ook helpen. Bukken, schuiven en tillen moet vermeden worden. Als er na de eerste twee weken nog geen echte verbetering is, of wanneer je een 'doof' gevoel ondervindt aan de onderste ledematen of een spierzwakte, ga je best snel langs bij de specialist om scannen te laten nemen van je rug. Zo kan na gegaan worden hoe het gesteld is met je volledige ruggemerg en de ernst van je hernia.
Soms blijkt hierbij een endoscopische operatie te beste oplossing te zijn
Hierbij wordt het uitpuilende stukje verwijderd door middel van fijne instrumenten. Aangezien het een gesloten operatie is, is er weinig sprake van pijn, littekenvorming of complicaties. De restjes worden met een speciale laser verschrompeld.
Opereren is niet altijd de beste oplossing
Vaak krijgt geduld ook een mooie beloning. Het tijdelijk kalmer aandoen, stoppen met sporten die rugbelastend zijn zoals contactsporten, balsporten,... kan jouw probleem niet laten verdwijnen, maar wel deels oplossen. Na een periode van 'rust' kan je weer op en top er tegen aan gaan!
Probeer steeds een goede houding aan te nemen om je rug te sparen. Afwisseling is een gulden raad.
Veel beterschap!