Behandeling van hernia

Een hernia is een uitstulping van een orgaan of een weefsel die zenuwen bekneld. Een hernia kan worden behandeld door rust in combinatie met fysiotherapie. In ernstiger gevallen is een operatie vereist.

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van een orgaan of een weefsel. Deze uitstulping zorgt ervoor dat het orgaan of weefsel zich niet meer in de lichaamsholte bevindt waar het zich normaliter in bevindt. Er zijn verschillende vormen van hernia. De bekendste hernia is de hernia in de tussenwervelschijf.

Diagnose hernia

De diagnose wordt gesteld naar aanleiding van een MRI –scan. Daarna hebt u een afspraak met de neuroloog, die de uitslag van de scan met u bespreekt en lichamelijk onderzoek doet. Hij test of er zenuwwortels zijn bekneld, onderzoek het gevoel en de kracht in uw benen en test de reflexen. Op grond van de scan en de tests wordt de diagnose gesteld.

Voor de herniabehandeling

Voorafgaand aan een herniabehandeling wordt met röntgenapparatuur gekeken naar de ernst van de hernia. In de eerste instantie moet de patiënt rust houden en bukken, tillen en andere houdingen die slecht zijn voor de rug, zoveel mogelijk voorkomen. Deze methode wordt vaak gecombineerd met behandelingen bij de fysiotherapie.

Behandeling van een hernia

De behandeling van een hernia neemt veel tijd in beslag. De tussenwervelschijf moet zich terugtrekken naar zijn oorspronkelijke positie en dit is een langdurig proces. Rusten is een essentieel onderdeel van de behandeling van een hernia. Een herniabehandeling vereist dat de tussenwervelschijf van de patiënt in de oorspronkelijke positie terugkeer en dat gebeurt grotendeels als het lichaam rust. In de meeste gevallen kan een hernia dus worden verholpen met rust, gecombineerd met fysiotherapie.

De meeste patiënten ervaren na twee maanden al een duidelijke verbetering. Bij sommigen zijn de klachten zelfs helemaal verdwenen.

Hernia & bewegen

Een misverstand is dat een herniapatiënt alleen plat op bed zou mogen liggen. Als u een hernia heeft, is het belangrijk om toch te bewegen. Met name wandelen is goed voor het herstel van de rug. U kunt beter geen sporten doen waarbij u draaiende bewegingen moet maken.

Operatie hernia

Als de klachten langer dan twee maanden duren, kan worden besloten tot operatief ingrijpen. Naarmate de hernia langer duurt, kunnen er verlammingsverschijnselen ontstaan. Dan is er een absolute operatie-indicatie en is spoed vereist.
In driekwart van de gevallen is chirurgisch ingrijpen dus niet nodig. In sommige gevallen ontkomt men echter niet aan een herniaoperatie. Bij een operatie wordt de binnenste kern van de tussenwervelschijf verwijderd.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Hernia symptomen: Welke klachten wijzen op een hernia?Veel mensen hebben last van ernstige rugklachten en zogenaamde lage rugpijn. Oorzaak hiervan is vaak een hernia. Maar wa…
Hernia of rughernia, oorzaakHernia of rughernia, oorzaakEen hernia is een synoniem voor breuk. Met een hernia wordt bedoeld: breuk van een tussenwervelschijf oftewel een rugher…
Een hernia: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van rugpijn. In sommige gevallen is er dan sprake van een hernia. Een hernia is een zeer ve…
Help, ik heb een hernia!Help, ik heb een hernia!Veel mensen hebben regelmatig last van rugpijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Veel en zwaar tillen, een verkeer…

Bekkenpijn of bekkeninstabiliteitBekkenpijn of bekkeninstabiliteitVeel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap, doorgaans de tweede helft van de zwangerschap, last van bekkenpijn, ook we…
Dyspepsie, zware maag of een opgeblazen gevoelIedereen heeft na de maaltijd wel eens last van een zware maag of een opgeblazen gevoel. In medische termen wordt dit dy…
Bronnen en referenties
  • Wza.nl
  • Wikipedia
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.