Dyspepsie, zware maag of een opgeblazen gevoel

Iedereen heeft na de maaltijd wel eens last van een zware maag of een opgeblazen gevoel. In medische termen wordt dit dyspepsie genoemd. Dyspepsie is de medische term voor pijn of een onaangenaam gevoel rond de maagstreek. In de volksmond noemen we dit verschijnsel vaak "een opgeblazen gevoel" of "een zware maag". De oorzaken van dit ongemak kunnen zeer uiteenlopend zijn.

Symptomen

De symptomen van dyspepsie zijn voor de meeste mensen wel bekend. Men heeft last van een ongemakkelijk of pijnlijk gevoel rond de maagstreek, voelt zich misselijk en men kan ook last hebben van winderigheid en 'gerommel' in de buik.
De buik kan ook enigszins opgezwollen zijn waardoor de kledij onaangenaam kan gaan spannen. In ergere vormen kan men ook last krijgen van diarree en moet men soms overgeven.

Oorzaken

Een zware maag kan heel wat verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is de productie van bacteriële gassen in het lichaam omdat de maaltijd niet volledig verteerd kan worden. Zuivelproducten kunnen het opgeblazen gevoel versterken, en ook door vet voedsel kan men dit gevoel ervaren omdat vet de werking van de maag vertraagt. Om de vertering zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk voldoende te drinken bij de maaltijd.

Een opgeblazen gevoel kan ook te wijten zijn aan de menstruatie, aan lactose- of fructose-intolerantie of aan het onbewust inslikken van lucht tijdens het eten. Dit zijn veelvoorkomende directe oorzaken van dyspepsie.

De eerder opgenoemde symptomen kunnen ook een ernstiger oorzaak hebben dan de slechte vertering van voedsel. Aandoeningen zoals een darmobstructie, het prikkelbaredarmsyndroom en de aanwezigheid van wormen in het lichaam kunnen ook aan de basis liggen van maagpijn of een ongemakkelijk gevoel. Dit zijn dan eerder indirecte oorzaken.

Het gevoel verhelpen

Het opgeblazen gevoel kan enigszins verlicht worden door het maken van een wandelingetje na de maaltijd. Door het rondwandelen worden bepaalde hormonen in het lichaam geproduceerd die de vertering stimuleren. Om de luchtbelletjes in de maag en darmen te laten afbreken kan men kruidenthee drinken.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tipsOpgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tipsWie heeft er al niet eens last gehad van een opgeblazen gevoel in de buik? Als je een ongemakkelijk, onaangenaam gevoel…
Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
Pijn in bovenbuik: bovenbuikpijn door een overgevoelige maagPijn in bovenbuik: bovenbuikpijn door een overgevoelige maagPijn in bovenbuik kan veroorzaakt worden door dyspepsie. Dyspepsie verwijst naar een verstoring in het bovenste deel van…

Behandeling van herniaEen hernia is een uitstulping van een orgaan of een weefsel die zenuwen bekneld. Een hernia kan worden behandeld door ru…
Bacteriële Vaginose: kenmerken en behandelingBacteriële Vaginose: kenmerken en behandelingVeel vrouwen met vaginale klachten denken vaak ten onrechte dat zij last hebben van een schimmelinfectie of een SOA (sek…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Dyspepsie
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 02-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.