Opgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tips
Wie heeft er al niet eens last gehad van een opgeblazen gevoel in de buik? Als je een ongemakkelijk, onaangenaam gevoel hebt in de maag dan kan er sprake zijn van dyspepsie. Dyspepsie is een term die gebruikt wordt om een probleem aan te duiden dat zich situeert in de maagstreek, meer bepaald het gevoel van een "opgeblazen, opgezette maag" te hebben. De symptomen zijn onder meer misselijkheid, oprispingen, en brandend maagzuur. Wat zijn de oorzaken van dyspepsie en welke tips zijn nuttig bij de behandeling van dit opgeblazen gevoel in de maag?
Wat is dyspepsie?
Dyspepsie is een aandoening van de spijsvertering, wat neerkomt op het hebben van een onaangenaam gevoel in de maag. Patiënten spreken vaak van een
opgeblazen gevoel in de maagstreek die de vertering van maaltijden onaangenaam maakt. Doorgaans voel je dyspepsie na de maaltijd, maar ook 's nachts kan je er last van hebben. Mogelijk kan je eetlust er onder gaan lijden. Bij langdurig voorkomen van dyspepsie kan een ernstige aandoening aan de basis van het probleem liggen.
Symptomen opgeblazen gevoel in de maag
Spijsverteringsproblemen kunnen een hele reeks symptomen ontketenen die allemaal met elkaar te maken kunnen hebben. De meest voorkomende symptomen van dyspepsie situeren zich voornamelijk in de maagstreek: een opgeblazen, opgezet gevoel in de maag of bovenbuik,
misselijkheid, oprispingen, een
opgezette maag en zeurende maagpijn. Verder kan het ook zijn dat je last krijgt van braakneigingen en winderigheid. Alleen al het voelen van pijn en ongemak in de maagstreek zal ertoe lijden dat je minder trek krijgt om te eten, omdat je bang bent dat een maaltijd toch weer pijn of last zal veroorzaken.
Opgezette, opgeblazen maag: oorzaken
Overgevoelige of luie maag
Dyspepsie heeft vaak te maken met een overgevoelige maag. Dit komt er op neer dat je lichaam overdreven reageert op prikkels uit het maagdarmkanaal. Die overgevoeligheid zorgt voor een pijnlijk en onaangenaam gevoel. Ook kan het zijn dat de maag niet naar behoren werkt en als het ware "lui" is: hierbij trekt de maagspier niet voldoende of niet snel genoeg samen waardoor het eten langer in de maag blijft.
Stress en medicijnen
Sommige mensen hebben voortdurend last van spanningen, die hen stress oplevert. Het ervaren van druk zet ook de maag onder spanning waardoor deze niet naar behoren kan functioneren. Hierdoor kan het maagzuur langer op de maag inwerken en kan je een
opgeblazen gevoel in de maag gaan ervaren. Ook bepaalde medicijnen zoals kalmeermiddelen kunnen de maag trager laten werken.
Ziekten
Dyspepsie is zelf geen ziekte, maar een term die gebruikt wordt voor een ongemakkelijk gevoel in de maagstreek. Wel kunnen er ziekten aan de basis liggen van dyspepsie. Voorbeelden van dergelijke ziekten zijn o.a.:
- maagzweer
- maagkanker
- slokdarmontsteking
- maagslijmvliesontsteking
- alvleesklierontsteking
- leveraandoeningen
Dyspepsie: behandeling en tips
Voeding
De behandeling tegen dyspepsie bestaat in de eerste plaats vooral in het sparen van de maag. Je kan je maag respijt geven door voedsel te eten dat hem niet te zwaar onder druk zet. Eet geen zware, vette voeding zoals fastfood, of vette sauzen en sterke kruiden. Eet bij voorkeur lichte maaltijden en eet traag, waarbij je goed kauwt. Je een tijdlang houden aan een
maagdarmsparend dieet kan erg nuttig zijn om de maag een poos te laten herstellen. Vermijd daarnaast stress en spanningen, en vergeet niet aan lichaamsbeweging te doen.
Middeltjes
Er zijn tal van geneesmiddelen en middeltjes op de markt die dyspepsie kunnen tegen gaan. Daarbij denken we vooral aan
maagzuurremmers en middelen die het gas in de buik verminderen. Deze zijn vooral nuttig tegen het voelen van brandend maagzuur. Ligt er een ontsteking aan de basis van dyspepsie dan kunnen er ook antibiotica voorgeschreven worden.
Enkele
voorbeelden van makkelijk te verkrijgen middeltjes tegen een opgeblazen maag:
- Iberogast (bevat verschillende geneeskrachtige kruiden)
- Zantac Redugas (rantidine)
- Omeprazol (maagzuurremmer)
Lees verder