Opgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tips

Opgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tips Wie heeft er al niet eens last gehad van een opgeblazen gevoel in de buik? Als je een ongemakkelijk, onaangenaam gevoel hebt in de maag dan kan er sprake zijn van dyspepsie. Dyspepsie is een term die gebruikt wordt om een probleem aan te duiden dat zich situeert in de maagstreek, meer bepaald het gevoel van een "opgeblazen, opgezette maag" te hebben. De symptomen zijn onder meer misselijkheid, oprispingen, en brandend maagzuur. Wat zijn de oorzaken van dyspepsie en welke tips zijn nuttig bij de behandeling van dit opgeblazen gevoel in de maag?

Wat is dyspepsie?

Dyspepsie is een aandoening van de spijsvertering, wat neerkomt op het hebben van een onaangenaam gevoel in de maag. Patiënten spreken vaak van een opgeblazen gevoel in de maagstreek die de vertering van maaltijden onaangenaam maakt. Doorgaans voel je dyspepsie na de maaltijd, maar ook 's nachts kan je er last van hebben. Mogelijk kan je eetlust er onder gaan lijden. Bij langdurig voorkomen van dyspepsie kan een ernstige aandoening aan de basis van het probleem liggen.

Symptomen opgeblazen gevoel in de maag

Spijsverteringsproblemen kunnen een hele reeks symptomen ontketenen die allemaal met elkaar te maken kunnen hebben. De meest voorkomende symptomen van dyspepsie situeren zich voornamelijk in de maagstreek: een opgeblazen, opgezet gevoel in de maag of bovenbuik, misselijkheid, oprispingen, een opgezette maag en zeurende maagpijn. Verder kan het ook zijn dat je last krijgt van braakneigingen en winderigheid. Alleen al het voelen van pijn en ongemak in de maagstreek zal ertoe lijden dat je minder trek krijgt om te eten, omdat je bang bent dat een maaltijd toch weer pijn of last zal veroorzaken.

Opgezette, opgeblazen maag: oorzaken

Overgevoelige of luie maag

Dyspepsie heeft vaak te maken met een overgevoelige maag. Dit komt er op neer dat je lichaam overdreven reageert op prikkels uit het maagdarmkanaal. Die overgevoeligheid zorgt voor een pijnlijk en onaangenaam gevoel. Ook kan het zijn dat de maag niet naar behoren werkt en als het ware "lui" is: hierbij trekt de maagspier niet voldoende of niet snel genoeg samen waardoor het eten langer in de maag blijft.

Stress en medicijnen

Sommige mensen hebben voortdurend last van spanningen, die hen stress oplevert. Het ervaren van druk zet ook de maag onder spanning waardoor deze niet naar behoren kan functioneren. Hierdoor kan het maagzuur langer op de maag inwerken en kan je een opgeblazen gevoel in de maag gaan ervaren. Ook bepaalde medicijnen zoals kalmeermiddelen kunnen de maag trager laten werken.

Ziekten

Dyspepsie is zelf geen ziekte, maar een term die gebruikt wordt voor een ongemakkelijk gevoel in de maagstreek. Wel kunnen er ziekten aan de basis liggen van dyspepsie. Voorbeelden van dergelijke ziekten zijn o.a.:
 • maagzweer
 • maagkanker
 • slokdarmontsteking
 • maagslijmvliesontsteking
 • alvleesklierontsteking
 • leveraandoeningen

Dyspepsie: behandeling en tips

Voeding

De behandeling tegen dyspepsie bestaat in de eerste plaats vooral in het sparen van de maag. Je kan je maag respijt geven door voedsel te eten dat hem niet te zwaar onder druk zet. Eet geen zware, vette voeding zoals fastfood, of vette sauzen en sterke kruiden. Eet bij voorkeur lichte maaltijden en eet traag, waarbij je goed kauwt. Je een tijdlang houden aan een maagdarmsparend dieet kan erg nuttig zijn om de maag een poos te laten herstellen. Vermijd daarnaast stress en spanningen, en vergeet niet aan lichaamsbeweging te doen.

Middeltjes

Er zijn tal van geneesmiddelen en middeltjes op de markt die dyspepsie kunnen tegen gaan. Daarbij denken we vooral aan maagzuurremmers en middelen die het gas in de buik verminderen. Deze zijn vooral nuttig tegen het voelen van brandend maagzuur. Ligt er een ontsteking aan de basis van dyspepsie dan kunnen er ook antibiotica voorgeschreven worden.
Enkele voorbeelden van makkelijk te verkrijgen middeltjes tegen een opgeblazen maag:
 • Iberogast (bevat verschillende geneeskrachtige kruiden)
 • Zantac Redugas (rantidine)
 • Omeprazol (maagzuurremmer)

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dyspepsie, zware maag of een opgeblazen gevoelIedereen heeft na de maaltijd wel eens last van een zware maag of een opgeblazen gevoel. In medische termen wordt dit dy…
Esomeprazol: middel tegen maagklachtenEsomeprazol: middel tegen maagklachtenBrandend maagzuur, slokdarmklachten, misselijkheid en opgeblazen gevoel zijn vervelende maagklachten. Het geeft een bran…
Platte buik dieetPlatte buik dieetWat is een platte buik dieet? Is het een streng dieet of zijn het enkele voeding adviezen? Wat zijn de resultaten van he…
Pijn in bovenbuik: bovenbuikpijn door een overgevoelige maagPijn in bovenbuik: bovenbuikpijn door een overgevoelige maagPijn in bovenbuik kan veroorzaakt worden door dyspepsie. Dyspepsie verwijst naar een verstoring in het bovenste deel van…

Zwelling of vocht onder de huidZwelling of vocht onder de huidZwelling van de huid en vocht onder de huid komt vaak voor na een ongeval, bijvoorbeeld een val, een slag of een stoot t…
Vestibulair schwannoomEen vestibulair schwannoom wordt ook wel brughoektumor of aucusticusneurinoom genoemd. Het is een zeldzame tumor die gel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=8775
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dyspepsie (bronnen geraadpleegd op 25/03/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 24-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.