Opgeblazen gevoel in de buik: oorzaken, behandeling & tips

Opgeblazen gevoel in de buik: oorzaken, behandeling & tips Iedereen heeft wel eens een opgeblazen gevoel gehad in de buik. Je hebt lekker en veel gegeten en na de maaltijd voelt alles een beetje zwaar aan. Vaak is een overvloedige vetrijke maaltijd de oorzaak van dit opgeblazen gevoel, maar ook specifieke voedingsmiddelen zorgen voor meer gassen in de dikke darm. Buikkrampen, gasvorming en het gevoel dat het eten tot aan je slokdarm komt kunnen met dit fenomeen samengaan. Doorgaans kan een opgeblazen gevoel in de buik verholpen en vermeden worden door je te houden aan enkele voedingstips. Ook medicijnen tegen gasvorming in de buik kunnen verlichting van de klachten brengen. Wat zijn de oorzaken van dit opgeblazen gevoel in de buik en welke tips zijn nuttig bij de behandeling ervan?

Vol gevoel in de buik

Opgeblazen gevoel

Je kent het gevoel wel: je hebt lekker en smakelijk gegeten zonder dat je een spijsverteringsprobleem hebt gevoeld, en na de maaltijd zit je opeens met een opgeblazen gevoel. Het kan erg irritant zijn en je spijsvertering in de war sturen. Heelwat mensen hebben last van dit gevoel, en in periodes van feestmaaltijden, zoals kerst en nieuw, komt deze aandoening vrij vaak voor. Vaak ligt het eten van een overvloedige, vetrijke maaltijd aan de basis van een opgeblazen gevoel.

Gasvorming

Bij het verteren van een maaltijd komt het voedsel eerst in de maag terecht, waarna het verwerkt wordt en naar de dunne darm gebracht. Daarna komen de voedselresten terecht in de dikke darm, waar er een proces van bacteriële fermentatie plaatsvindt. Er worden darmgassen gevormd, en de vermeerdering van deze gassen kunnen voor een opgeblazen gevoel zorgen. Ook kunnen er buikkrampen ontstaan en kan je te kampen krijgen met flatulentie (het voortdurend laten van winden).

Voedsel als oorzaak

Het hebben van een opgeblazen gevoel in de buik heeft dus te maken met de opstapeling van gassen in de dikke darm. Er zijn voedselproducten die meer gas veroorzaken dan andere. Voorbeelden hiervan zijn o.a.:
 • uien
 • abrikozen
 • bananen
 • melkproducten
 • vetrijk voedsel
 • peulvruchten
 • koolgroenten zoals bv. spruitjes, groene kool, bloemkool
 • koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank en bier

Opgeblazen gevoel: voedingstips

Om de vorming van gas in de dikke darm te beperken kan je rekening houden met enkele voedingstips. Zo is het belangrijk om vetrijke maaltijden te vermijden, denk bijvoorbeeld aan fast food, vette sauzen en voedsel dat veel tijd nodig heeft om door de maag verteerd te worden. Bovendien is het zinvol om eerder kleinere hoeveelheden te eten verspreid over de dag dan twee of drie keer per dag overvloedige maaltijden te nuttigen. Om gasvorming in de buik te vermijden zijn koolzuurhoudende dranken zoals bijvoorbeeld frisdrank, spa rood en bier af te raden. Drink na de maaltijd bij voorkeur een thee die de spijsvertering bevordert, denk hierbij aan gemberthee of kamillethee. Tenslotte is het aangewezen om indien mogelijk een korte wandeling te maken na de maaltijd. Op die manier kan de maag het voedsel vlotter verteren.

Andere oorzaken

Meestal kan een opgeblazen gevoel verholpen worden door te letten op enkele voedingstips. Toch kunnen de klachten ook hardnekkig blijven en is advies van een arts aangewezen. Er kunnen ook ernstiger oorzaken zijn van een opgeblazen gevoel, zoals aandoeningen of ziekten, zoals o.a.:
 • constipatie
 • aërofagie: dit is het onbewust "lucht slikken", zoals bijvoorbeeld bij nervositeit, waardoor meer gas kan gevormd worden
 • prikkelbaredarmsyndroom
 • leveraandoeningen zoals bv. levercirrose
 • darmaandoeningen zoals bv. de ziekte van Crohn

Behandeling opgeblazen gevoel

Ziekte

In geval van een opgeblazen gevoel als symptoom van een ziekte dient de behandeling gezien te worden in het kader van de medische aandoening, zoals bijvoorbeeld een maagprobleem of een chronische darmaandoening. Hierbij zal de arts doorgaans een specifieke behandeling voorstellen die gericht is op de aandoening zelf.

Middeltjes tegen opgeblazen gevoel

Tegen gas
Bij lichtere klachten kunnen medicijnen tegen gasvorming in de buik al zorgen voor verlichting van de klachten. Een opgeblazen gevoel gaat immers vaak samen met een overmatige aanwezigheid van gas. Enkele voorbeelden van dergelijke middeltjes tegen gasvorming in de buik:
 • Ortis Benetransit
 • Zantac Redugas
 • Rennie Deflatine

Tegen maagzuur
Sommige mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel in de buik zijn gebaat met een maagzuurremmer. Doordat het maagzuur verminderd wordt kan ook de kans op een opgeblazen gevoel kleiner worden. Enkele voorbeelden van maagzuurremmers:
 • Healtypharm Omeprazol
 • Gaviscon
 • Rennie

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dyspepsie, zware maag of een opgeblazen gevoelIedereen heeft na de maaltijd wel eens last van een zware maag of een opgeblazen gevoel. In medische termen wordt dit dy…
Opgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tipsOpgezette, opgeblazen maag (dyspepsie): behandeling & tipsWie heeft er al niet eens last gehad van een opgeblazen gevoel in de buik? Als je een ongemakkelijk, onaangenaam gevoel…
Platte buik dieetPlatte buik dieetWat is een platte buik dieet? Is het een streng dieet of zijn het enkele voeding adviezen? Wat zijn de resultaten van he…
Opgeblazen buik: wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel?Opgeblazen buik: wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel?Een opgeblazen buik of opgeblazen gevoel is een veel voorkomend symptoom waar circa 10-30% van de mensen wel eens last v…

Artritis: Leven met pijnArtritis: Leven met pijnArtritis betekent letterlijk ‘ontstoken gewricht’. Een gewricht bestaat normaliter uit twee gladde, met kraakbeen bedekt…
Dode Zee tussen Jordanië en Israel: kuuroord huidpatiëntenDode Zee tussen Jordanië en Israel: kuuroord huidpatiëntenDe Dode Zee is al van oudsher een plek die bezocht werd om haar heilzame werking. Door het hoge mineraalgehalte van het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels
 • http://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/opgeblazen-gevoel (geraadpleegd op 28/07/2015).
Reacties

Claus Christiane, 11-01-2016
Ik heb een opgeblazen gevoel, ook dikke maag wat kan ik eraan doen? Reactie infoteur, 12-01-2016
Beste Christiane,

Een van de mogelijkheden om een opgeblazen gevoel in de buik te behandelen is om medicijnen te nemen, zoals bijvoorbeeld Redugas. Redugas vermindert gasvorming en opgeblazenheid in maag en buik. Helpt dit niet, dan is het aangeraden om even langs te gaan bij je huisarts.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Jeane, 12-05-2014
Al jaren heb ik last van een sterk opgeblazen buik, gevoel, met als gevolg flatulentie, vooral in de nacht; onsmakelijk, gênant en vies, de kamer ruikt bedompt ondanks het feit, dat de schuifpui (met alarm, ik woon parterre) dag en nacht openstaat.
Elke 2 jaar moet ik helaas een dure pocketvering matras kopen, rond de 900 euro, ook zeer onwelkom.
Ik las inmiddels op internet, dat er heel weinig groenten overblijven voor mij: geen tuinboontjes, erwtjes, brocoli (C), bloemkool (C), (die heerlijke gewokte) spitskool en bovendien ook nog te veel zuivel; de kwantiteit goede groente is zeer beperkt;
bovendien eet ik als lunch altijd 1/3 l. magere yoghurt met 2 handen muesli (en verse jus!); gisteren las ik ook nog, dat ik in de yoghurt geen fruit (dus ook geen pulp van de jus) in de yoghurt mag doen, alles vanwege die ellendige flatulentie; bovendien is lang kauwen op eten niet bevorderlijk voor het genieten van de simpele maaltijd.
Ik gebruik nooit junkfood zoals pizza, frites, kant en klaar maaltijden, nauwelijks suiker, veel water, nooit koek, snoep of chocolade, zoutjes, chips etc. etc.: Ik slik medicijnen die gewichtstoename veroorzaken, ik word dik van de lucht, ook omdat ik in 2 jaar 15 kg op de enige goede manier ben afgevallen, dat kost ijzeren l discipline, niet leuk allemaal. Ik doe in principe dagelijks zware gymoefeningen, een half uur, vanwege beginnende artrose; bovendien wandel ik (stevir) in principe dagelijks een uur.
Hoe kom ik van die ellendige nachtelijke flatulentie af?

graag info (ik las ook iets over kamille-, perpermunt thee en citroensap "thee"; kan toch niet de hele dag aan mijn darmen denken?) Reactie infoteur, 14-05-2014
Hallo Jeane,

Flatulentie kan allicht verminderd worden door je voeding aan te passen. Het is inderdaad niet leuk om er de hele dag mee bezig te zijn en voortdurend met discipline je voeding kiezen is ook niet bepaald fijn. Toch kan een aangepast voedingspatroon voor een vermindering van de klachten zorgen. Kijk voor een specifieke voeding bijvoorbeeld eens hier:
http://verdanov.infoteur.nl/specials/voedingstips.html

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 24-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.