Artritis: Leven met pijn

Artritis: Leven met pijn Artritis betekent letterlijk ‘ontstoken gewricht’. Een gewricht bestaat normaliter uit twee gladde, met kraakbeen bedekte botuiteinden. Deze botuiteinden passen normaal als een set bij elkaar en bewegen soepel langs elkaar heen. Wanneer de botuiteinden niet op elkaar passen en onregelmatigheden vertonen, ontstaat er artritis. Een op de vijf Nederlanders heeft last van artritis, dus alleen al in Nederland leven er ongeveer drie miljoen mensen die elke dag leven met de pijn die artritis veroorzaak

Verschillende vormen van artritis

Artritis kan in elk gewricht in het hele lichaam voorkomen. Er zijn verschillende vormen van artritis. De meest voorkomende vormen zijn: osteoartritis (artrose), posttraumatische artritis (na letsel) en reumatoïde artritis.

Artrose

Artrose stond lang bekend als ouderdomsziekte, men dacht dat deze vorm van artritis bij het ouder worden hoorde en dat daar niets aan te doen was. In de afgelopen tien jaar zijn onderzoekers er echter achter gekomen dat er ook andere factoren mee kunnen spelen bij het ontstaan van artrose. Het kan bijvoorbeeld in de genen zitten of het kan door obesitas veroorzaakt worden. Ook door eerder opgelopen letsel kan men artrose krijgen. Er staat geen bepaalde leeftijd voor, wanneer het in de genen zit kan het zich op zeer jonge leeftijd manifesteren. Artrose bevindt zich meestal in de heupen en knieën, maar ook in de handen, de voeten en de ruggenwervels kan het ontstaan.

Posttraumatische artritis

Posttraumatische artritis kan zich ontwikkelen als gevolg van een trauma aan het gewricht, waardoor bot en kraakbeen niet goed herstellen. Door slechte of geen doorbloeding naar het bot, kan avasculaire Necrose ontstaan. Door deze gebrekkige doorbloeding wordt de botstructuur zwak waardoor het bot zou kunnen instorten en het kraakbeen beschadigd raakt.

Reumatoïde artritis

Deze vorm van artritis is een auto-immuunziekte. Auto-immuunziekten ontstaan doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als vreemd aanzien. Het lichaam gaat dan antistoffen tegen het eigen weefsel vormen. In het geval van reumatoïde artritis is het resultaat een ontsteking en verdikking van de gewrichten. Het gevolg is dat het kraakbeen wordt aangetast en het eindresultaat is verlies van kraakbeen, pijn en stijfheid. Reumatoïde artritis komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan ook andere organen in het lichaam aantasten. Het komt voor bij mensen van alle leeftijden en zelfs bij jonge mensen en kinderen. De behandeling bestaat uit het toedienen van ontstekingsremmende medicijnen en pijnstillers.

Bewegen goed tegen artritis

Artritis is niet te genezen, maar bewegen kan wel helpen. Wanneer je stijf bent en veel pijn hebt door de artritis, is je eerste gedachte waarschijnlijk niet om eens lekker te gaan wandelen of sporten. Toch is bewegen en sporten juist hetgeen dat verlichting kan brengen. Bewegen is belangrijk voor alle mensen, maar vooral voor mensen met artritis kan het een groot voordeel zijn. Om te beginnen houdt bewegen je gewicht op peil, wat belangrijk is om ervoor te zorgen dat je gewrichten niet te zwaar belast worden. Daarbij zorgt bewegen en sporten ervoor dat je je lichaam soepel houdt en dat je houding verbetert, zodat de gewrichten natuurlijker kunnen functioneren. Ook om stress te verminderen, de botten te versterken en beter te slapen is sporten en bewegen goed voor mensen met artritis. Wanneer je beweegt produceert het lichaam pijnbestrijdende stoffen waardoor de training op langere termijn steeds makkelijker wordt.

Drie oefeningen die goed zijn voor elke vorm van artritis

Deze drie oefeningen zijn altijd goed voor alle mensen. Voor mensen met artritis zijn dit drie oefeningen die precies dat doen wat je lichaam nodig hebt wanneer je aan deze aandoening leidt.

Rekken en strekken

Alle soorten trainingen beginnen met rekken en strekken. Door te rekken en strekken gebruikt een gewricht alle mogelijkheden die het heeft. Het zorgt voor flexibiliteit, kracht en houding. Een goede strekoefening voor je polsen en enkels is bijvoorbeeld je enkel of pols helemaal ronddraaien.

Krachttraining

Oefeningen waarbij kracht moet worden gebruikt helpen de spieren die de gewrichten doen bewegen te beschermen en te versoepelen. Door lichte gewichten te liften maak je de gewrichten stabieler waardoor traplopen of wandelen makkelijker wordt.

Aerobics

Wanneer je aan aerobics doet wordt je hartritme verhoogd, je metabolisme versneld en je verbrandt calorieën, waardoor je hart gezond blijft en je spieren effectiever werken. De beste vorm van aerobics voor mensen met artritis is wandelen, fietsen of zwemmen.

Op maat bewegen

Een gematigde training is voor mensen met artritis het beste. Teveel of te hard trainen doet meestal meer kwaad dan goed. Let er dus op dat je niet voorbij je eigen grenzen gaat. Rekken en strekken kun je iedere dag doen, maar forceer je niet. Wanneer een gewricht twee uur nadat je hebt getraind nog steeds pijn doet ben je te ver gegaan. Als je reumatoïde artritis hebt kun je het beste elke dag de oefeningen doen, maar wel op een tijdstip dat je niet te moe bent. Bijvoorbeeld ’s morgens om de stijfheid te verminderen. Een lichte krachttraining helpt om spierweefsel op te bouwen en daarmee bescherm en ondersteun je de gewrichten. Zwemmen is een goede training voor mensen met reumatoïde artritis. Voor mensen met de artritis gerelateerde aandoening, fibromyalgie, is bewegen ook zeer aan te bevelen. Bewegen helpt om fit te blijven, beter te kunnen slapen en het helpt om de pijn te verminderen. Zorg er altijd voor om de trainingen licht te houden, want als je te zwaar traint kan dat de symptomen verergeren.

Natuurlijke producten die kunnen helpen

  • Duivelsklauw bevordert de vermindering van reumatische pijnen
  • Glucosamine ondersteunt de aanmaak van kraakbeen
  • Chondroitine remt de enzymen af die zorgen voor afbraak van kraakbeen en bevordert de aanmaak van collageen
  • MSM (methylsulphonylmethaan) is een natuurlijke vorm van zwavel dat van nature in verse rauwe groenten en fruit zit, MSM heeft een ontstekingsremmende werking
  • Een gebrek aan het mineraal selenium kan de artritis verergeren
  • Omega-3 visolie gaat ontstekingen tegen en helpt tegen gewrichtspijnen
  • Groenlipmossel werkt sterk ontstekingsremmend
  • Warmte- en koudetherapie, hypnose, massage en acupunctuur kunnen ook pijnverlichting geven
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingInfectieuze artritis: symptomen, diagnose en behandelingEen gewricht kan ontstoken raken door ziektekiemen die in het bloed terecht zijn gekomen. Dit heet een infectieuze of se…
Behandeling van artrose, artritis en osteoporoseBehandeling van artrose, artritis en osteoporoseReuma is over het algemeen een veel voorkomende ziekte. Ook de behandeling van reuma heeft de voorbije jaren een grote v…
Fungale artritis: Gewrichtsontsteking door schimmel met pijnFungale artritis: Gewrichtsontsteking door schimmel met pijnFungale artritis (mycotische artritis) is een aandoening waarbij een gewricht gaat ontsteken en zwellen als gevolg van e…
Reumatoïde artritis of chronische gewrichtsreuma: symptomenReumatoïde artritis of chronische gewrichtsreuma: symptomenBij reumatoïde artritis is er sprake van een aanval van het afweersysteem op de eigen gewrichten, het is een auto-immuun…
Opgeblazen gevoel in de buik: oorzaken, behandeling & tipsOpgeblazen gevoel in de buik: oorzaken, behandeling & tipsIedereen heeft wel eens een opgeblazen gevoel gehad in de buik. Je hebt lekker en veel gegeten en na de maaltijd voelt a…
Bronnen en referenties
  • Healthy magazine augustus, september 2010
Alephschrijft (93 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.