Wat te doen tegen buikkrampen? Oorzaken, behandeling & tips

Wat te doen tegen buikkrampen? Oorzaken, behandeling & tips Buikkrampen kunnen erg hinderlijk zijn in je dagelijks leven: je eetgedrag wordt verstoord en je kan gewicht verliezen. Krampen in de buik kunnen van voorbijgaande en van chronische aard zijn. Bovendien kunnen ze gepaard gaan met onder meer diarree, darmgas of constipatie. Het komt erop aan om de oorzaken van de buikkrampen te vinden en een juiste diagnose te stellen. Soms ligt een chronische ziekte of acute aandoening aan de basis van buikkrampen. Aan de hand van de oorzaak van de krampen in de buik zal een bepaalde behandeling aangewezen zijn. Bekende middeltjes tegen buikkrampen en buikpijn zijn onder meer maagzuurremmers, Imodium en Redugas. Een efficiënt middel dat specifiek tegen krampen in het maagdarmkanaal werkt is Buscopan. Wat zijn de oorzaken van buikkrampen en wat kan je ertegen doen?

Verschil buikpijn - buikkrampen

De meesten onder ons hebben wel eens last gehad van buikpijn of buikkrampen, in lichte of hevige vorm. Hoewel het verschil tussen buikpijn en buikkrampen moeilijk te beschrijven is, zijn het toch twee verschillende symptomen. Buikpijn is vaak een constante, zeurende pijn die in het spijsverteringsstelsel aanwezig is. Bij buikkrampen gaat het eerder om irritante samentrekkingen die je door je buik voelt gaan, én die tegelijk pijnlijk kunnen zijn. Buikkrampen kennen een golvend verloop en voel je als het ware wegtrekken en weer terugkomen.

Krampen in maag en darmen

Buikkrampen is een algemene term die gebruikt wordt voor pijnlijke scheuten of krampen in de bovenbuik, de onderbuik of de gehele buik. Soms voel je de krampen vooral in je maag, zonder dat ze zich in andere delen van het spijsverteringsstelsel manifesteren. Dan is er vooral sprake van een maagprobleem. Heb je buikkrampen lager in de buik, dan ligt het probleem doorgaans in dikke darm of dunne darm. Ook een combinatie van de twee is mogelijk: bij een algemenere infectie van het spijsverteringsstelsel kan je buikkrampen voelen "reizen" van de maag naar de darmen in enkele seconden tijd. Buikkrampen kunnen zich zelfs verder uitstrekken tot aan de endeldarm en de anus.

Oorzaken buikkrampen

Krampen in de buik kunnen voorkomen in lichte tot ernstige en zeer ernstige vormen. Algemene regel is dat je bij langdurige klachten niet mag twijfelen om advies te vragen aan je arts. Eventuele lichte buikkrampen kunnen onschuldig en voorbijgaand zijn en bijvoorbeeld het eten van bedorven voedsel als oorzaak hebben. Ook kunnen buikkrampen een neveneffect zijn van bepaalde medicijnen.

Oorzaken lichte buikkrampen

  • diarree
  • buikgriep
  • constipatie
  • winderigheid
  • menstruatiepijn
  • maagdarminfectie
  • voedselvergiftiging
  • spanning in de buik door stress
  • gasvorming in de dikke darm

Ernstiger oorzaken

  • kolieken
  • nierstenen
  • appendicitis
  • darmkanker
  • darmobstructie
  • prostaatprobleem
  • prikkelbaredarmsyndroom
  • pancreatitis (alvleesklierontsteking)
  • colitis ulcerosa (chronische ontsteking van de dikke darm)
  • ziekte van Crohn (chronische ontsteking van meerdere spijsverteringsorganen)

Voeding en buikkrampen

Snel eten

Krampen in maag en darmen hebben vaak te maken met je voedingspatroon en je eethygiëne. Wie bijvoorbeeld erg snel eet en weinig moeite doet om goed te kauwen, geeft de maag extra werk om het voedsel te verteren. Je spijsvertering kan hierdoor een stuk moeizamer verlopen, wat de kans op krampen verhoogt.

Rauw voedsel

Ook bij het eten van veel rauwe groenten moeten maag en darmen extra inspanningen leveren om het voedsel te verwerken. Gevolg is dat er extra lucht en gas kan ontstaan waardoor je een rommelend geluid in de buik hoort. Dit kan samengaan met een krampachtig of pijnlijk gevoel.

Vezels

Als je graag vezels eet is het raadzaam om te kijken of het vooral gaat om oplosbare of onoplosbare vezels. Het zijn de onoplosbare vezels die niet door het spijsverteringsstelsel worden afgebroken en dus onopgelost naar je ontlasting vervoerd worden. Dit kan een pijnlijk, krampachtig gevoel veroorzaken in de onderbuik. Wil je dit vermijden, laat dan de volkorenproducten een tijdje aan je voorbijgaan. Hetzelfde geldt voor vezelrijke producten als peulvruchten, peren en appels.

Behandeling en tips

Lichte krampen

Bij buikkrampen is het van groot belang om de ernst van het probleem juist in te schatten. Als je bijvoorbeeld voedsel hebt gegeten dat veel darmgas veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld uien, dan weet je dat de buikkrampen allicht van voorbijgaande aard zijn. Eventueel kan een of meerdere maaltijden overslaan voldoende zijn om je spijsvertering te laten rusten en de krampen te laten voorbijgaan. Hetzelfde geldt voor de lichtere oorzaken van krampen in de buik.

Hevige buikkrampen

Gaat het om ernstiger oorzaken, zoals chronische ziekten of acute aandoeningen, dan is medisch advies noodzakelijk. De middelen om de diagnose met zekerheid vast te stellen, zijn onder meer radiografie, echografie of endoscopie. Verder kan je letten op je eetpatroon waarbij je voedsel vermijdt dat zorgt voor veel darmgas (bv. uien).

Langdurig probleem

Opgelet: bij langdurige buikkrampen kan het gaan om een chronische ziekte, waarbij intensief medisch onderzoek onontbeerlijk is. Samen met pijnstillers kunnen dan bijvoorbeeld ontstekingsremmers of andere, meer specifieke medicijnen voorgeschreven worden.

Middeltjes tegen buikkrampen

In het algemeen kan je buikkrampen bestrijden door op eigen houtje middeltjes te nemen die zich richten op de rechtstreekse oorzaak. Levert dit niets op en wordt het probleem chronisch, dan is medisch advies noodzakelijk. Een arts zal dan een geneesmiddel voorschrijven met sterkere werking. In de eerste plaats kan je buikpijn en buikkrampen behandelen met verschillende middeltjes, die gericht zijn op een specifiek probleem in de buik.

Tegen gas in de buik

Gasvorming in buik en darmen kan je onder meer behandelen met Zantac Redugas, dat vrij verkrijgbaar is. Zoals de naam al zegt reduceert het gas in de buik, maar daarnaast vermindert het ook het opgeblazen gevoel dat met buikkrampen gepaard kan gaan. Samengaand met het eten van zacht voedsel kunnen de klachten dankzij Zantac Redugas snel verminderen.

Tegen maagpijn

Pijn en krampen in de maag kan je tegengaan door maagzuurremmers in te nemen. Als de krampen zich vooral in de bovenkant van de buik en in de buurt van het middenrif situeren zijn een maagzuurremmer als Rennie of Omeprazol het eerste redmiddel. Ook andere middeltjes tegen maagzuur ('maagbrand') kunnen soelaas bieden.

Tegen diarree en darmkramp

Buikkrampen kunnen ook optreden in de regionen van de buik waar het voedsel al voor het grootste deel verteerd is, maar waar het laatste stadium van de spijsvertering voor een probleem zorgt. Onderaan in de buik kunnen darmkrampen ontstaan, eventueel samengaand met diarree. Een klassiek en erg efficiënt middel tegen diarree en darmkramp is Imodium. Daarnaast is ook de diarreeremmer Norit een goed alternatief om ervoor te zorgen dat je minder vaak naar het toilet moet.

Tegen buikpijn

Zijn bovenstaande middeltjes niet effectief genoeg tegen pijnklachten dan kunnen pijnstillers aangewezen zijn. Klassieke pijnstillers als paracetamol of nurofen behoren tot de mogelijkheden. Zijn de buikkrampen heviger dan kan de arts overgaan tot het voorschrijven van Dafalgan Codeïne.

Tip: Buscopan

Een geneesmiddel dat in het bijzonder gericht is tegen krampen in maag en darmen is het online vrij verkrijgbare Buscopan. Buscopan heeft de eigenschap dat het de gladde spieren in het maagdarmkanaal ontspant waardoor krampen minder worden. In tegenstelling tot klassieke pijnstillers werkt het niet tegen pijn als symptoom, maar heeft het rechtstreeks invloed op de oorsprong van de pijn, met name de krampen. Hierdoor worden de spasmen (krampen) in maag en darmen minder, waardoor dus ook de pijn verdwijnt. Buscopan wordt vaak aangeraden bij mensen die vaak last hebben van maag- en darmkrampen in het algemeen, bij de chronische aandoening van de spastische darm (PDS of het prikkelbaredarmsyndroom), maar ook bij krampen door menstruatie of bij hevige pijn door nierstenen is dit medicijn effectief. Doorgaans wordt geadviseerd om een dosis van 10 mg Buscopan driemaal daags in te nemen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doen tegen gas in de buik? Oorzaken, behandeling & tipsWat doen tegen gas in de buik? Oorzaken, behandeling & tipsEen opgezette buik, winderigheid, en een ongemakkelijk gevoel in de maag: het kunnen allemaal symptomen zijn die wijzen…
Buikpijn: soorten, mogelijke oorzaken & behandelingBuikpijn: soorten, mogelijke oorzaken & behandelingBuikpijn is iets waar de meeste mensen wel eens last van hebben. Denk maar aan de stress van een drukke baan, of de span…
Darmkrampen: oorzaak en behandelingDarmkrampen: oorzaak en behandelingDarmkrampen maakt iedereen wel eens mee: vervelende pijnlijke krampen in de buik. De pijn is afkomstig van de darmen, di…
Darmkramp: buikpijnDarmkramp: buikpijnDarmkramp of buikpijn: een rommelend gevoel in de darmen waarbij verkramping van de darmspieren optreedt. Meestal geeft…

Eetstoornissen: symptomen, oorzaken, gevolgen en behandelingEetstoornissen: symptomen, oorzaken, gevolgen en behandelingBij een eetstoornis spreek je van een verstoring van het eetgedrag. Iemand kan te veel eten, of juist te weinig, of op e…
Ontspannende warmte voor nek en hals: speciaal warmtekussenOntspannende warmte voor nek en hals: speciaal warmtekussenHeeft u 's avonds behoeft aan wat extra warmte in uw nek- en hals. Dan is er een warmtekussen dat speciaal te gebruiken…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=4166
  • http://www.e-gezondheid.be/ik-heb-buikpijn-wat-mag-ik-eten/2/actueel/1080
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Butylscopolamine (bronnen geraadpleegd op 17/02/2016)
Reacties

Anooooo, 20-05-2019
Ik heb de laatste tijd in de ochtend heel veel buikkrampen echt niet normaal pijnlijk. En ik eet en drink van te voren alleen maar 2 crackers of beschuit met wat koffie.
Als ik die buikkrampen heb moet ik naar de wc rennen om te poepen, ik kan het dan niet ophouden (ps het is wel normale poep).
Soms herhaalt dit zich wel 3 keer in de ochtend. Ik heb ook mijn tijd dat ik ongesteld moest worden overgeslagen.

Heeft u een idee wat dit kan zijn?
Ps ik ben nog maar 14 Reactie infoteur, 23-05-2019
Beste,

Buikkrampen kunnen verschillende oorzaken hebben, gaande van bijvoorbeeld een darmontsteking tot een chronische darmziekte. Zonder medisch onderzoek is het echter moeilijk om een duidelijke oorzaak te bepalen van je buikkrampen.
Het best ga je dus even langs bij je arts.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Anoniem, 30-03-2016
Hallo,

Ik heb al eens eerder een bericht gestuurd naar jullie deze is ook met zorg goed beantwoord. Alleen heb ik vandaag opnieuw kramp in mijn buik. Dit keer in de darmen. Heb heel erg veel last van diarree en kan er niet me stoppen. Ook heb ik het heel koud en dan weer warm, maar voel me niet ziek. Wat is de oorzaak ervan?

Groetjes Reactie infoteur, 31-03-2016
Beste,

Krampen in de buik en de darmen kunnen met tal van oorzaken te maken hebben. Iets verkeerds gegeten (bedorven of onhygiënisch voedsel) of sterk gekruide maaltijden gebruikt (prikkelend voor de darmen): het kan allemaal leiden tot diarree. Het gelijktijdig warm en koud hebben kan een symptoom zijn van lichte koorts doordat het lichaam schadelijke stoffen uit het lichaam werkt. Waarschijnlijk zullen de koorts en de diarree voorbijgaan wanneer dit proces voorbij is, mogelijk gaat dit om 24 à 48u. Heeft u er na enkele dagen nog last van, dan gaat u best even langs bij een arts.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Jessy, 04-03-2016
Hallo,

Vanaf dinsdag kreeg ik last van buikkrampen. Veel vermoeidheid, hoofdpijn. Op de woensdag werd het alleen maar erger. Ik heb ook zo'n last van diarree. Mijn broertje heeft dit ook. Ik heb het inmiddels al 4 dagen en en mijn vraag is: wat kan ik doen?
Ik wordt er zo gek van. Na een halve boterham krijg ik krampen en ga ik meteen naar de wc en dan zit ik erg aan de diarree.
Super irritant! Wat kan ik er tegen doen? Ik weet het zelf niet meer. Reactie infoteur, 05-03-2016
Hallo Jessy,

Buikkrampen die samengaan met hoofdpijn en diarree kunnen met tal van oorzaken te maken hebben. Als je meteen al na het eten van een boterham naar het toilet moet is er mogelijk een infectie in je spijsverteringsstelsel. Aangeraden is om even langs te gaan bij je arts voor een nauwgezet medisch onderzoek, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de oorzaak van je buikkrampen.

Veel beterschap!

Vriendelijke groet,
Verdanov

L. Verburg Louise, 22-12-2015
Goede avond
Zal uitleggen wat er gaande is met mij. Heb een nieuw ondergebit, mijn tandarts vertelde dat prima in orde was en dacht eindelijk gewoon weer eten, maar nam te groot stuk brood en nu vreselijke krampen in mij darmen verga van de pijn, wat kan ik nu doen het zakt wel iets, maar zie er tegen op de komende nacht. Kunt u mij vertellen wat ik het beste kan doen?
Want de pijn is vreselijk. L.Verburg Reactie infoteur, 23-12-2015
Beste Louise,

Als de buikkrampen te wijten zijn aan het voedsel dat u ingenomen heeft dan zullen de klachten allicht vanzelf voorbijgaan. Wat u eventueel kan doen is een pijnstiller nemen tegen de buikpijn of een medicijn tegen buikkrampen zoals Redugas of Omeprazol. Waarschijnlijk zullen de buikklachten na enkele dagen verdwijnen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Roel, 25-09-2015
Hallo

Ik heb vanaf dinsdag enorme buikkrampen en we hebben geen diagnose kunnen vast stellen wel heb ik een paracetamol genomen maar die heeft heel weinig geholpen nu heb ik het weer als ik lig dan gaat de pijn over maar zo dra ik sta of zit dan voelt het niet fijn.

Roel Reactie infoteur, 26-09-2015
Beste Roel,

Buikkrampen die relatief onschuldig zijn zullen na enkele dagen verdwijnen. Mogelijk ligt dat aan specifiek voedsel dat je gegeten hebt. Maar wanneer de klachten aan de buik langer dan een drietal dagen blijven aanhouden dan vraag je best advies aan een arts. Deze zal de oorzaak van de buikpijn nauwkeurig vaststellen en een gepaste behandeling voorschrijven.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Y., 05-08-2015
Hallo,
Ik heb nu al een half jaar last van enorme buikkrampen in mijn onderbuik. Als ik loop voel ik er niks van, maar zodra ik stilzit begint het te steken, borrelen en hoor je rare windgeluiden vanuit mn buik. Door de pijn kan ik me ook niet meer concentreren. Weet iemand wat de oorzaak zou kunnen zijn en wat ik eraan zou kunnen doen? Reactie infoteur, 06-08-2015
Beste,

Het voelen van een borrelende activiteit en het horen van geluiden in de buik kan wijzen op verschillende oorzaken, zoals bijvoorbeeld een moeizame spijsvertering of gasvorming in de darmen. Als het ervaren van buikkrampen je dagelijks functioneren belemmert (concentratieproblemen, pijn, enz…) en de toestand blijft duren, dan neem je best even contact op met je huisarts. Het is na het stellen van de juiste diagnose dat je weet wat je precies aan die pijnlijke buikkrampen kan doen.

Alvast veel beterschap,
Vriendelijke groet,
Verdanov

Mimi, 14-07-2015
Hoi,
Ik heb hevige pijn aan mijn linkerkant aan mijn buik, mijn guik is zeer gevoelig en opgezwollen.
Wat zou dit zijn?
Met vriendelijke groeten Mimi Reactie infoteur, 14-07-2015
Beste Mimi,

Buikpijn aan de linkerkant van de buik kan met tal van oorzaken te maken hebben. Een van de mogelijke oorzaken is een probleem aan de dikke darm. De dikke darm maakt aan de linkerkant van de buik als het ware een "bocht" en daar situeren zich al eens problemen. Dat kan gaan om gas in de buik, een ontsteking, of iets anders.
Maar ook andere oorzaken kunnen een rol spelen. Welke dat precies zijn kan pas uitgemaakt worden na een medisch onderzoek. Best is om even langs te gaan bij je arts.
Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Natasja, 06-06-2015
Hallo
Ik heb de laatste paar dagen last van kramp niet onderin mij buik maar vlak onder mijn borsten. Het doet erg veel pijn ik kan niet liggen en heb nachten niet geslapen. Reactie infoteur, 08-06-2015
Hallo Natasja,

Kramp in de buik net onder je borsten kan duiden op meerdere oorzaken, zoals bijvoorbeeld een maagprobleem of een probleem aan het middenrif (bv. plaatselijk spierprobleem). Best is om even te rade te gaan bij je arts voor verder onderzoek als je opnieuw slapeloze nachten hebt omwille van de krampen en de pijn in de buik.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Vanessa, 05-03-2015
Hoi, ik heb al een tijdje last van ernstige buikkrampen. Heb ook vaak een opgeblazen gevoel ik moet ook continu naar de wc en er zit zelf bloed bij de ontlasting. Wat zou dit kunnen zijn maak me er erge zorgen over? Reactie infoteur, 06-03-2015
Hallo Vanessa,

Vaak kunnen buikkrampen na verloop van tijd voorbijgaan, maar indien ze samengaan met bepaalde symptomen kan er meer aan de hand zijn. De symptomen die je beschrijft, waaronder vooral bloed in de stoelgang, kunnen alarmsymptomen zijn die met een ziekte te maken hebben (bijvoorbeeld een chronische darmziekte). Als de buikkrampen en de bloederige stoelgang lang blijven aanhouden, twijfel je beter niet en ga je toch best even langs bij je arts, zeker omdat de symptomen samen voorkomen.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Berta, 14-02-2015
Hoi, de laatste 2 dagen heb ik erg last van buikkrampen. De eerste dag was het in mijn maag en de tweede dag vooral in mijn darm. op de eerste dag bleek het om winderigheid te gaan en was het over. Maar de tweede dag bleef het pijn doen en niets hielp. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 14-02-2015
Hallo Berta,

Mogelijk gaan je buikkrampen geleidelijk aan voorbij en zal je er de derde dag niets meer van voelen. Ook winderigheid en krampen in de buik kunnen te maken hebben met het eten van bepaald voedsel dat prikkelend werkt op de darmen. Blijf je op langere termijn last hebben van buikkrampen dan ga je best eens langs voor advies bij je arts.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Ro, 11-02-2015
Hallo,

Ik heb zo ongeveer al een week erg last van mijn onderbuik, daarbij ben ik ook nog eens erg misselijk. Wat zou de oorzaak hiervan kunnen zijn, en wat kan ik doen?! Reactie infoteur, 13-02-2015
Hallo Ro,

Misselijkheid en pijn in de onderbuik kunnen met meerdere oorzaken te maken hebben, waaronder bijvoorbeeld een darminfectie of een buikgriep. Om te bepalen wat er precies de oorzaak is van de buikkrampen, is het belangrijk om te weten hoe erg de pijn is, waar precies hij zich situeert (links of rechts in de onderbuik?), of je voldoende kan eten, enz… Best laat je een arts hierover oordelen nadat hij je onderzocht en ondervraagd heeft in verband met de frequentie en de pijnlijkheid van je buikkrampen.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Sharita, 03-01-2015
Al sinds september last van buikkrampen. Naar de huisarts geweest en hij kon niets geks vinden, dus heeft me laxeermiddel gegeven, omdat hij dacht aan obstipatie. Aantal dagen later weer last van hevige buikkramp. Dit keer was het zo erg dat ik niet kon staan. Weer naar de dokter geweest, moest me urine inleveren, daar constateerde ze bloed en dachten aan of blaasontsteking of blinde darm. Voor de zekerheid een antibiotica gekregen tegen blaasontsteking. De kuur sloeg aan en had nergens last meer van. Tot een aantal dagen geleden… ik ging naar de wc en kreeg weer last van buikkrampen, misselijkheid, overgeven, te warm, te koud etc. Na het overgeven was het over. Volgende dag weer na de ontlasting hetzelfde verhaal, alleen dit keer heb ik niet hoeven over te geven, maar bleef de buikkramp wel langer aanhouden.

Wie of wie weet wat dit kan zijn? Reactie infoteur, 04-01-2015
Hallo Sharita,

De symptomen die je beschrijft lijken me allemaal samen toch vrij ernstig. Zeker omdat je naast buikkrampen ook symptomen als koorts vermeldt (te koud, te warm). Mogelijk speelt er een dieperliggend probleem, dat tijdelijk onder controle is gehouden door de antibiotica maar zich nu weer begint te manifesteren. Eventueel kan bijkomend onderzoek van de darmen (bv. echografie, endoscopie) meer duidelijkheid brengen. Of dat noodzakelijk is kan je behandelend arts duidelijk maken.
Alvast veel beterschap gewenst,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Anoniem, 16-10-2014
Ik had sinds vanavond heel erg buikpijn. Nu in de ochtend ook. Het voelt steeds alsof het borrelt. Ik weet niet zeker wat de oorzaak is. Maar ik denk dat het door de kou komt. Weet iemand misschien wat ik eraan kan doen? Reactie infoteur, 16-10-2014
Hallo,

Buikkrampen kunnen tal van oorzaken hebben, maar dat kou specifiek een oorzaak van felle buikpijn kan zijn, lijkt me weinig waarschijnlijk.
Andere mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld stress, bedorven voedsel of een infectie. Ga bijvoorbeeld na of je gisteren iets speciaals gegeten hebt of iets stresserends hebt ervaren. Mogelijk ligt daar de reden van je buikpijn. Blijft de buikpijn aanhouden, ga dan voor alle zekerheid even langs bij je arts.
Alvast veel beterschap.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Karima, 10-10-2014
Ik heb sinds 2 dagen lang last van krampende pijn aan me onderbuik. De pijn word erger als ik opsta of als ik een ander lighouding wil maken. Ook voel ik het als ik bijvoorbeeld aan het lopen ben en ineens een heftige kramp begin te voelen. Ik weet niet wat het is en of ik daarvoor naar de huisarts moet.

mvg Reactie infoteur, 10-10-2014
Hallo Karima,

Buikkrampen kunnen een heleboel mogelijke oorzaken hebben, die trouwens niet altijd ernstig hoeven te zijn. Krampen in de buik kunnen tijdelijk zijn, en de pijn die ze met zich meebrengen voorbijgaand. Of je al dan niet naar de huisarts moet, hangt af van hoe je de pijn en de buikkrampen zelf ervaart. Is de pijn min of meer draaglijk of kan je het nauwelijks uithouden van de buikpijn? Voor alle zekerheid kan je toch eens bij de huisarts langsgaan als de pijn in de buik na drie of vier dagen niet over is.
Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Daan, 07-06-2014
Goedenavond,

Ik ben sinds een week echt bezig met gezonde voeding eten om af te vallen maar heb sinds 2 dagen vreselijke maagpijn. Het lijkt wel dat mijn maag krimpt zo, n pijn eet geen aardappelen meer maar sla en vleesen volkoren brood met mager vlees etc. Is het dan normaal dat ik zo, n pijn heb?

Groetjes q Reactie infoteur, 08-06-2014
Hallo Daan,

Het veranderen van je voedingspatroon kan een invloed hebben op je maag en op je hele spijsvertering, en het gevoel dat je daarbij hebt. Als je maag gewoon is om aardappelen te eten en je gaat over op sla en volkorenbrood dan heb je mogelijk een minder "vol" gevoel, of zoals je zelf zegt het gevoel dat je maag krimpt. Een dieet of nieuwe voedingsgewoonten kunnen daarmee te maken hebben.
Of vreselijke maagpijn daar ook een gevolg van is, is een andere vraag. Felle pijn aan de maag kan een sterk alarmsignaal van je lichaam zijn dat je niet mag onderschatten. Mogelijk kan een onderzoek door je arts meer uitsluitsel brengen.
Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Nicky, 03-06-2014
Ik ben 20j oud en heb al van men 13j last van kramp en buikpijnen. Heb al van alles geprobeerd heb zelf blinde darmontsteking gehad en die pijn wordt soms net niet geëvenaard door krampen. Dit is echt niet normaal en al naar verschillende dokters geweest zij weten ook geen raad meer. Komt dit door stress? Heb al gluten test gedaan, maag en darm en bepaalde voeding enzoverder. Ten einde raad! Reactie infoteur, 04-06-2014
Hallo Nicky,

Stress kan inderdaad wel degelijk een invloed hebben op problemen aan de buik, zoals buikkrampen en buikpijn. Probleem is wel dat stress als oorzaak moeilijk te bepalen is, doordat het zo een vaag begrip is.
Kijk voor meer info over de invloed van stress op maag en darmen ook eens hier:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/69995-stress-in-de-buik-de-invloed-van-stress-op-maag-en-darmen.html

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Angelina de Vries, 15-04-2014
Ik heb al vanaf vrijdag krampen in me buik. Van het weekend werd ik niet zo lekker last van me huid (huid griepachtig) maar werd niet echt.Het is nu dinsdag en blijf het nog steeds krijgen. Nu niet ziek gevoel maar wel kramp en ben wel snel moe. Weet iemand wat het is of moet ik naar de ha? Reactie infoteur, 16-04-2014
Hallo Angelina,

Buikkrampen kunnen verschillende oorzaken hebben en als je er lang mee zit dan is het best om eens bij de huisarts langs te gaan, ook al omdat je last hebt van huidproblemen en van vermoeidheid. Krampen in de buik kunnen onderzocht worden door de huisarts waardoor je snel meer te weten komt. Alvast veel beterschap.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Chantal, 11-12-2013
Mijn moeder heeft last van kramp, wat kan ze ertegen doen? Ze heeft er al een paar dagen last van. Reactie infoteur, 12-12-2013
Hallo Chantal,

Buikkrampen kunnen met meerdere oorzaken te maken hebben. Mogelijk kan besmet of bedorven voedsel een rol spelen, net als stress of een onderliggende aandoening in de buik. Buikkrampen zijn dan ook moeilijk te verklaren zonder verder onderzoek door een arts. Best ga je even langs bij de huisarts. Deze zal gerichte vragen stellen en relatief snel tot een diagnose kunnen komen.
Alvast veel beterschap gewenst.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 03-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.