Buikpijn bij kinderen: oorzaken, behandeling & tips

Buikpijn bij kinderen: oorzaken, behandeling & tips Als je kind buikpijn heeft is het niet makkelijk om meteen de oorzaak te vinden. Kinderen beschikken niet altijd over de juiste woordenschat om hun buikpijn gedetailleerd te beschrijven. Net als fysieke oorzaken zoals bijvoorbeeld diarree of constipatie, kunnen buikklachten bij een kind ook ontstaan door psychische oorzaken. Sommige veranderingen in het leven van een kind kunnen leiden tot gevoelens van spanning en stress, en deze fenomenen kunnen hun weerslag hebben op de buik. Hierdoor kan buikpijn en buikspanning optreden. Buikpijn bij kinderen kan je voorkomen door enkele tips in acht te nemen op het vlak van voeding. Zo is het beter als je kind een regelmatig eetpatroon heeft, gezonde voeding tot zich neemt en voldoende aan lichaamsbeweging doet. Eventueel kan je buikpijn bij kinderen verhelpen met pijnstillers, zoals bijvoorbeeld paracetamol voor kinderen. Dit medicijn is beschikbaar onder de vorm van zetpillen, bruistabletten of makkelijk in te nemen pilletjes.

Buikpijn bij kinderen

Buikpijn kan het dagelijks functioneren van een kind ernstig verhinderen. Pijnklachten in de buik kunnen het kind triest en lusteloos maken als de pijn regelmatig terugkeert. Eenmalige buikpijn kan doorgaans snel opgelost worden, terwijl recidiverende buikpijn een probleem van lange adem kan worden. Terugkerende buikpijn is dan ook een signaal om te kijken of de oorzaak misschien psychologisch kan zijn.

Angst en stress

Buikklachten komen vrij vaak voor bij jonge kinderen en jongeren. In het algemeen hebben meer meisjes dan jongens er last van. Regelmatig zorgt spanning in de buik voor een ongemakkelijk en pijnlijk gevoel wanneer het kind angst heeft voor het onbekende, of wanneer het ondergedompeld wordt in een nieuwe situatie. Door het gebrek aan ervaring zal het kind zich gespannen kunnen voelen en een vorm van buikpijn gaan ontwikkelen.

Oorzaken buikpijn kind

Lichamelijk

Aan de basis van buikpijn bij kinderen kunnen zowel lichamelijke als psychische oorzaken liggen. De fysieke aanleiding van buikpijn zijn vaak dezelfde als bij volwassenen, gaande van buikinfectie, diarree tot constipatie of een opgeblazen gevoel. Bij constipatie wijst een kind vaak op pijn in de onderbuik, en bij een maagprobleem hoger in de buik, meer bepaald in de buurt van het borstbeen. Voorts kan vage buikpijn bij meisjes ook wijzen op menstruatiepijn.

Psychisch

Het is niet altijd makkelijk om bij een kind de oorzaak van de buikpijn te plaatsen. Doordat angst en spanning nog vaak kunnen toeslaan bij het opgroeien, kunnen deze oorzaken psychosomatisch worden en buikpijn veroorzaken. In dat geval moet nagegaan worden wat de precieze oorzaak is van die spanning. Die oorzaak kan te maken hebben met stress door een veranderde gezinssituatie, bijvoorbeeld wanneer de ouders gaan scheiden. Ook stresserende schoolsituaties kunnen buikspanning veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan gepest worden of het onder druk staan om uitmuntende schoolprestaties neer te zetten.

Buikpijn kind: behandeling en tips

Leefwereld kind

Als ouder heb je een belangrijke rol om het kind te helpen met de buikpijn om te gaan. Bij psychische oorzaken is het van groot belang om de leefwereld van het kind te begrijpen, waardoor er een oplossing kan gezocht worden om stress en angst in de toekomst te vermijden. Leer het kind dan ook aan hoe het kan omgaan met zijn eigen persoontje, de omgeving, de school en de wereld waarin het leeft. Probeer de spanning te verminderen door samen met je kind te praten, actief te zijn en te lachen.

Bijkomend

Verder kunnen de volgende tips erg nuttig zijn:
  • gezonde voeding in het gezin (voldoende vezels, groenten en fruit)
  • voldoende lichaamsbeweging voor het kind
  • regelmatig dagritme en eetpatroon voor het kind
  • let goed op elk verontrustend signaal bij het kind

Pijnstiller kind

Pil

Kinderen hebben een immuunsysteem dat nog in volle ontwikkeling is, waardoor ze makkelijk vatbaar zijn voor ontstekingen, ziektes en pijnprikkels. Pijnstillers tegen buikpijn bij kinderen kunnen nuttig zijn om de pijn te verminderen zodat het kind zich snel beter voelt. Er is specifieke paracetamol voor kinderen verkrijgbaar, denk bijvoorbeeld aan pijnstillers met sinaasappelsmaak, kauwtabletten, smelttabletten of makkelijk in te nemen poeders of vloeibare paracetamol.
Enkele voorbeelden van pijnstillers voor kinderen:
  • Sinaspril (sinaasappelsmaak: kauwtablet of vloeibaar)
  • Daro (vloeibare paracetamol of poeder)
  • Pinex Junior (vloeibare paracetamol)

Zetpil

Buikpijn bij kinderen gaat vaak samen met een algemeen gevoel van zwakte, een gebrek aan eetlust of braakneigingen. Hierdoor kan het kind problemen hebben om een pilletje in de mond te nemen en door te slikken. In dat geval kan een zetpil tegen de pijn aangewezen zijn.

Lees verder

© 2013 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnklachten buik: welke pijnstillers nemen tegen buikpijn?Pijnklachten buik: welke pijnstillers nemen tegen buikpijn?Pijnklachten in de buik kunnen variëren van lichte tot gematigde en erg hevige buikpijn. Afhankelijk van de oorzaak zal…
Buikpijn bij kinderenBuikpijn bij kinderenBuikpijn bij kinderen is heel vervelend. Het kan veel verschillende oorzaken hebben zoals stress, diarree, maagzuur, con…
Een maagzweer of gewoon buikpijn?Een maagzweer of gewoon buikpijn?Buikpijn is de meest gehoorde klacht, vooral kinderen klagen hier nog al eens van. De buik bestrijkt een groot gebied en…
Terugkerende buikpijn bij kinderenIeder kind heeft wel eens buikpijn. De oorzaak is bijna altijd onschuldig, zoals iets verkeerds gegeten, een buikgriepje…

Diarree, overgeven, buikkrampen, koorts en hoofdpijnDiarree, overgeven, buikkrampen, koorts en hoofdpijnLast van diarree, overgeven, buikkrampen (buikpijn), koorts en eventueel hoofdpijn? Mogelijk dat je last hebt van buikgr…
Wild vlees/fibroom: de oorzaak en verwijderenWild vlees/fibroom: de oorzaak en verwijderenWild vlees of fibroom, oorzaak, behandeling en verwijderen. Wild vlees kan overal voorkomen: op alle plaatsen op de huid…
Bronnen en referenties
  • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/1541/buikpijn-bij-kinderen-terugkerende-buikpijn (geraadpleegd op 12/12/2015).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 21-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.