Buikpijn: soorten, mogelijke oorzaken & behandeling

Buikpijn: soorten, mogelijke oorzaken & behandeling Buikpijn is iets waar de meeste mensen wel eens last van hebben. Denk maar aan de stress van een drukke baan, of de spanning die het afleggen van een examen met zich meebrengt. Deze oorzaken van buikpijn zijn eerder psychisch te noemen. Maar er kunnen ook ziekten of aandoeningen aan de grondslag liggen van pijnklachten in de buik, eventueel samengaand met buikspanning, darmkrampen en diarree. Om de precieze oorzaak van buikpijn te achterhalen zijn er verschillende onderzoeken mogelijk, zoals bijvoorbeeld gastroscopie of colonoscopie. Maar vaak kan de arts al veel duidelijkheid scheppen aan de hand van de gegevens van het bloedonderzoek. Diarreeremmers, maagzuurremmers en pijnstillers kunnen helpen om de eerste symptomen en klachten bij buikpijn te bestrijden. In sommige gevallen zal echter een uitgebreidere behandeling vereist zijn. Welke oorzaken kunnen aan de basis liggen van buikpijn?

Pijn in de buik: soorten

Buikpijn is een aandoening die zowel qua ernst als qua gewaarwording erg kan verschillen. Sommige mensen voelen eerder stekende buikpijn, terwijl anderen het hebben over doffe, aanhoudende pijn. Ook kan het gaan om darmkrampen waarbij je het gevoel hebt dat een onzichtbare hand je darmen helemaal verwringt. Pijn in de buik kan ook ervaren worden als zeurende pijn die komt en gaat. Afhankelijk van de oorzaken kan er sprake zijn van acute buikpijn, zoals bijvoorbeeld appendicitis, of chronische buikpijn, zoals bijvoorbeeld bij de chronische darmziekte colitis ulcerosa.

Psychische oorzaken buikpijn

Pijn in de buik kan in de eerste plaats te maken hebben met psychische oorzaken. Je kan je bijvoorbeeld zorgen maken over een bepaalde situatie in je privéleven die voor de deur staat. Denk bijvoorbeeld aan moeilijkheden op familiaal vlak of op je werk. Schoolgaande jongeren kunnen spanning ontwikkelen als de examens voor de deur staan. De angst om te mislukken kan stress met zich meebrengen die zich op de buik richt. Spanning in de buik, diarree en buikpijn kunnen hiervan het gevolg zijn.

Fysieke oorzaken: ziekten

Tegen buikpijn worden vaak symptoombestrijdende middelen voorgeschreven zoals pijnstillers of middelen om de darmen te ontspannen en kalmer te maken. Deze laatste middelen worden frequent gebruikt om diarree te bestrijden. Maar het meest aangewezen is om de oorzaak van de buikpijn te vinden en meteen aan te pakken. Aan de basis van buikpijn kunnen meerdere ziekten of aandoeningen liggen, zoals:
  • prikkelbaredarmsyndroom
  • maagproblemen
  • leverziekte
  • galaandoening
  • darmobstructie
  • maagzweer
  • darmzweer
  • gezwellen in het maagdarmkanaal
  • chronische darmziekten: ziekte van Chrohn, colitis ulerosa
  • buikvliesontsteking of peritonitis (urgente, potentieel levensbedreigende situatie)

Medisch onderzoek

Bloedanalyse

Buikpijn kan dus een heleboel uiteenlopende oorzaken hebben. Het komt erop aan om het advies te vragen aan een arts die de juiste diagnose kan stellen. Eventueel kan de arts een bloedstaal laten nemen. Via een bloedonderzoek kan duidelijk worden of er ontstekingsverschijnselen aanwezig zijn in het bloed en hoe de waarden van bijvoorbeeld lever, gal en nieren er voor staan. Ontstekingsverschijnselen zijn merkbaar aan verhoogde CRP-waarden in het bloed.

Bijkomend

Verder zijn bijkomende onderzoeken mogelijk, zoals bijvoorbeeld:
  • röntgenfoto's
  • scan van de buikholte
  • echografie van de buik
  • gastroscopie: cameraonderzoek van de maag
  • colonoscopie: cameraonderzoek van de dikke darm

Behandeling buikpijn

Oorzaak

Buikpijn kan in de eerste plaats behandeld worden aan de hand van de precieze oorzaak. Daarna dient een zo juist mogelijke en zo gedetailleerd mogelijke diagnose gesteld te worden, waarna een behandeling wordt voorgesteld. Deze kan bestaan uit pijnstillers, ontstekingsremmers en medicijnen die heel specifiek op een bepaald buikprobleem gericht zijn. Soms kan een uitgebreidere behandeling aangewezen zijn, waarbij meerdere medicijnen gecombineerd kunnen worden.

Symptomen

Diarreeremmers zoals Imodium kunnen aanvullend genomen worden om vervelende symptomen te bestrijden, zoals bijvoorbeeld vaak naar het toilet moeten, of last hebben van krampen bij het persen. Ook wanneer het probleem zich meer rond de maag situeert kunnen er specifieke medicijnen genomen worden, zoals maagzuurremmers (bv. Omeprazol).

Medicijnen

In het algemeen kan dit overzicht van medicijnen tegen buikpijn en samengaande symptomen je verder helpen:
  • tegen diarree: diarreeremmers (Norit, Imodium, Loperamide)
  • tegen maagpijn: maagzuurremmers (Rennie, Omeprazol, Gaviscon)
  • tegen buikpijn algemeen: pijnstillers (paracetamol, Nurofen)

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikpijn bij kinderenBuikpijn bij kinderenBuikpijn bij kinderen is heel vervelend. Het kan veel verschillende oorzaken hebben zoals stress, diarree, maagzuur, con…
Buikpijn bij kinderen: oorzaken, behandeling & tipsBuikpijn bij kinderen: oorzaken, behandeling & tipsAls je kind buikpijn heeft is het niet makkelijk om meteen de oorzaak te vinden. Kinderen beschikken niet altijd over de…
Een maagzweer of gewoon buikpijn?Een maagzweer of gewoon buikpijn?Buikpijn is de meest gehoorde klacht, vooral kinderen klagen hier nog al eens van. De buik bestrijkt een groot gebied en…
Diagnose: buikpijnBuikpijn kan erg lastig zijn om te diagnosticeren. Met het onderstaande schema kunt u een aantal veelvoorkomende oorzake…

Hulp en ondersteuning bij scolioseScoliose is een verkromming van de ruggengraat. Nederland telt ongeveer 60.000 patiënten die lijden aan scoliose. Logisc…
Oogaandoening: syndroom van WagnerOogaandoening: syndroom van WagnerHet syndroom van Wagner is een erfelijke oogaandoening. Dit is een zeldzame aandoening aan het netvlies binnen het oog e…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Buikpijn (geraadpleegd op 13/03/2016).
Reactie

Jolanda, 04-02-2014
Hallo, sinds eergisteren heb ik erg last van kramp in mijn buik onder mijn navel, in het midden van mijn buik. Zo is het weg en dan komt het weer op! 1 avond heb ik het gedurende de gehele avond gehad. En nu vanochtend dacht ik dat ik moest " afgaan "had last van winderigheid echter kwam er weinig? Laatste tijd heb ik wel meer last van winderigheid! Ook is mijn def patroon verschillend, de ene of de andere keer, soms is het erg moeizaam en de andere keer gaat het makkelijk of is het dun? Reactie infoteur, 04-02-2014
Hallo Jolanda,

Krampen in de buik kunnen met verschillende dingen te maken hebben. Als het nog maar twee dagen duurt kan het mogelijk een tijdelijk probleem zijn dat weer snel voorbij zal gaan. Mogelijk heb je iets verkeerds gegeten dat je een beetje parten speelt in je buik. De winderigheid kan samengaan met die buikkrampen onder je navel. Een bezoekje aan je huisarts kan raadzaam zijn als de buikkrampen binnen een drietal dagen niet verdwenen zijn.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 17-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.