Diagnose: buikpijn

Buikpijn kan erg lastig zijn om te diagnosticeren. Met het onderstaande schema kunt u een aantal veelvoorkomende oorzaken van buikpijn diagnosticeren.

Diagnoseschema voor buikpijn

1: Is het een ernstige, constante pijn (steken of ernstige krampen)?

Ja: Ga verder met vraag 2.
Nee: Ga naar vraag 7.

2: Bent u zwanger, of heeft u het gevoel dat u misschien zwanger zou kunnen zijn?

Ja: Bij een zwangere vrouw zou pijn in de onderbuik of pijn in de bekken, al dan niet gecombineerd met vaginaal bloedverlies een symptoom van een ernstige aandoening als een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kunnen zijn. Waarschuw direct uw dokter of ga naar het ziekenhuis.
Nee: Ga verder met vraag 3.

3: Heeft u last van een zeer gevoelige buik, bloedige diarree, zwarte teerachtige ontlasting, koorts of braakt u bloed op?

Ja: Dit kan een symptoom zijn van een van de volgende ernstige aandoeningen:
  • Ontstoken blinde darm
  • Bloeding aan de ingewanden
  • Gescheurde blindedarm
  • Pancreatitis
  • Verstopping van de darmen

Waarschuw direct uw dokter of ga naar het ziekenhuis.
Nee: Ga verder met vraag 4.

4: Begint pijn boven midden of boven rechts in de buik, en verschuift vervolgens naar de rug. Lijkt de pijn erger te worden als u vettig eten nuttigt?

Ja: Dit kan een symptoom zijn van galstenen, of een infectie aan de galblaas. Ga zo snel mogelijk naar een dokter.
Nee: Ga verder met vraag 5.

5: Is het een plotselinge scherpe pijn die begint in de rug en zich verplaatst naar het kruis?

Ja: Dit kan een symptoom zijn van een niersteen of een tumor. Als u ook koorts heeft kan het een symptoom zijn van een nier,- of blaasinfectie. Waarschuw direct uw dokter of ga naar het ziekenhuis.
Nee: Ga verder met vraag 6.

6: Hebt u pijn in de rechter-onderbuik, en heeft u bloed in de ontlasting?

Ja: Dit kan een symptoom zijn van colitis ulcerosa (ontsteking aan de dikke darm) of de ziekte van Crohn (ontsteking darmen). Ga naar de dokter.
Nee: Ga verder met vraag 7.

7: Heeft u een milde pijn of een brandende pijn boven in de buik, of een kramp die verschijnt en weer verdwijnt?

Ja: Ga verder met vraag 8.
Nee: Ga ga verder met vraag 11.

8: Heeft u waterige diarree, koorts, spierpijn, misselijkheid of geeft u over?

Ja: Dit kan een symptoom zijn van buikgriep. Gebruik medicijnen tegen griep. Als het overgeven en diarree langer dan twee dagen aanhoud, ga dan naar de dokter. Als uw kind tekenen van dehydratie vertoond (vermoeidheid, droge mond, verminderde urine), ga dan naar de dokter.
Nee: Ga verder met vraag 9.

9: Is het al enkele dagen geleden dat u naar de wc bent geweest, of moet u u erg inspannen bij het ontlasten?

Ja: Dit kan een symptoom zijn van verstopping. Zorg dat u voldoende vezels eet, en drink veel water. Laxeermiddelen kunnen ook helpen. Als de pijn blijft, ga dan bij een dokter langs.
Nee: Ga verder met vraag 10.

10: Heeft u pijn of een brandend gevoel boven in de buik, die minder of juist erger wordt als u eet?

Ja: Dit kan een symptoom van gastritis (ontsteking aan het maagslijmvlies). Probeer regelmatig een antacidum te nemen (verkrijgbaar in de winkel). Als dit niet helpt ga dan naar de dokter.
Nee: Ga verder met vraag 11.

11: Bent u een vrouw en heeft u een constante pijn of pijnscheuten de onderbuik?

Ja: Dit kan een symptoom zijn van een eileiderontsteking. Voor de behandeling is antibioticum nodig. Ga bij de dokter langs.
Nee: Ga verder met vraag 12.

12: Heeft u een lichte buikpijn, voelt uw buik oncomfortabel of voelt u een druk in de onderbuik, samen met een brandend gevoel bij het urineren?

Ja: Dit kan een symptoom zijn van een ontsteking aan de urinewegen. Ga snel naar de dokter.
Nee: Zie hieronder.

Als de pijn niet binnen enkele uren ophoud, en u maakt zich ongerust, bel dan de dokter. Als u het gevoel hebt dat het iets ernstigs zou kunnen zijn, ga dan direct naar de dokter of bel in noodgevallen 112.
© 2010 - 2020 Jaspervg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Buikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn met misselijkheid, overgeven, diarree en gebrek aan eetlust duidt vaak op een maag-darminfectie, veroorzaakt do…
Terugkerende koorts bij kinderenTerugkerende koorts bij kinderenKoorts kan bij (jonge) kinderen regelmatig voorkomen, bijvoorbeeld na het oplopen van een virus of een infectie. Er is s…
Infectieziekten bij kinderen DysenterieAls een kindje papperige diarree heeft, vaak met bloed- of slijmbijmenging en daarnaast ook last van buikpijn, koorts en…
Wat te doen wanneer je koorts vatWat te doen wanneer je koorts vatKoorts is een medisch teken waarbij je lichaamstemperatuur een hoogte boven het normale bereikt van 36,5 tot 37,5 graden…

HersenvliesontstekingEen hersenvliesontsteking is een ontsteking aan het membraan rondom de hersenen en de ruggemerg. Dit kan veroorzaakt wor…
Bof (parotitis epidemica/dikoor)Bof (parotitis epidemica/dikoor)Bof is een besmettelijk ziekte. De bof komt het meest bij kinderen voor. Er wordt ook gevaccineerd bij kinderen tussen d…
Bronnen en referenties
  • Oxford Textbook of Medicine, 2010, D.A. Warrel, T.M. Cox, J.D. Firth, Oxford University Press

Reageer op het artikel "Diagnose: buikpijn"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Greiving, 13-01-2018 17:00 #2
Ik heb nu een half haar ernstige pijn in mijn buik. Voor mij zelf gezien, net links boven mijn nagel in de buik en is consequent aanwezig en neemt toe bij stres. Het gaat niet weg en met een echo is er niets te zien. Het belemmerd mijn leven en weet geen raad meer. Moet eind Jan na de pijnpoli om te kijken wat die voor mij kan beteken. Heeft iemand enig idee wat dit kan zijn. Eten komt zwaar aan, maar stoelgang is oké

Jantina, 25-01-2013 16:25 #1
Ik heb al meer dan een jaar pijn rechts achter in de rug, net onder mijn ribben. Constante verhoging tussen de 37,5 en 38. Om de twee maanden diarree die een paar dagen duurt. Sinds een paar maanden ook af en toe heftige steken in mijn hoofd en soms een paar dagen achter elkaar. Ook ben ik steeds misselijk en moet ik af en toe overgeven. Onder mijn ogen ziet het "zwart". De huisarts heeft mij doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een bloedonderzoek, daarin was te zien dat er "ergens" een ontsteking zit. Met de kerst naar de huisartsenpost geweest, de dokter kon wel voelen dat er een soort van verharding zat, maar vond het niet acuut. Een week later naar de spoedeisende hulp en een nachtje in het ziekenhuis geweest. In het bloed was nog steeds iets van een ontsteking te zien. Op de echo was niets te zien. Ik ben doodop en snap niet wat er aan de hand is. Wie weet meer?
Help!

Infoteur: Jaspervg
Gepubliceerd: 01-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!