Terugkerende koorts bij kinderen

Terugkerende koorts bij kinderen Koorts kan bij (jonge) kinderen regelmatig voorkomen, bijvoorbeeld na het oplopen van een virus of een infectie. Er is sprake van koorts wanneer de temperatuur hoger dan 38 graden Celsius is. Bij (jonge) kinderen kan de temperatuur vrij hoog oplopen. Soms kan er na een bepaalde koortsperiode opnieuw sprake zijn van koorts. Dit wordt wel terugkerende koorts genoemd (soms ook Relapsing Fever).

Wat is koorts?

Wanneer de lichaamstemperatuur oploopt naar 38 graden of hoger, is er sprake van koorts. Normaal gesproken ligt de lichaamstemperatuur van volwassenen en kinderen rond de 37 graden. Hoewel volwassenen flinke koorts kunnen krijgen, kunnen vooral jonge kinderen te maken krijgen met zeer hoge koorts, soms zelfs van 41 graden of hoger. De hoge koorts is meestal een reactie op een bacteriële infectie of virus, en is een teken dat het lichaam hard bezig is om te herstellen. De reden dat koorts optreedt bij een virus of infectie, is dat de hoge lichaamstemperatuur gemakkelijker bacteriën en virussen onschadelijk kan maken.

De gevolgen van koorts

Kinderen kunnen zich erg ellendig voelen onder de koorts. Hoewel de koorts in de meeste gevallen geen schade kan veroorzaken, is het voor kinderen niet fijn om koorts te hebben. Van koorts worden de meeste kinderen erg moe, hangerig en versuft. Het is belangrijk dat kinderen gedurende een koortsperiode voldoende drinken. Vooral wanneer er meerdere ziektesymptomen zoals overgeven, diarree en keelpijn aanwezig zijn, is er een kans op uitdroging. Gelukkig willen veel kinderen met koorts graag drinken als reactie op het 'warme gevoel'. Naast uitdroging kan koorts bij jonge kinderen ook leiden tot koortsstuipen. Ongeveer 1 op de 20 jonge kinderen krijgt hiermee te maken. Na het vijfde levensjaar komen koortsstuipen nog nauwelijks voor. Tijdens een koortsstuip treedt er een soort kortsluiting in de hersenen op. De hersenen van het jonge kind zijn nog niet zo ver ontwikkeld dat het de koorts aan kan. Koortsstuipen kunnen voor ouders zeer angstaanjagend zijn. Toch zijn ze vrijwel altijd onschuldig. Geschrokken ouders kunnen na of tijdens een koortsstuip altijd contact opnemen met een arts om zeker te zijn dat alles in orde is.

Wat te doen bij koorts?

Het is een misvatting dat zieke, koortsige kinderen zo warm mogelijk (onder dekens) ingepakt moeten worden. Zeker bij hoge koorts heeft het lichaam alle ruimte nodig om de warmte kwijt te raken. Mogelijke manieren om warmte kwijt te raken zijn:
  • Koorts onderdrukken door een zetpil of paracetamol
  • Onder een lauwe douche gaan staan
  • Zo weinig mogelijk kleren aantrekken
  • Niet te warm slapen

Wat is terugkerende koorts?

Bij een hevige griep of verkoudheid kan het gebeuren dat koorts terugkomt na een (meestal korte) koortsvrije periode. Voor ouders en het kind kan dit erg vervelend zijn; het leek er namelijk op dat de ziekte op z'n retour was. Het terugkeren van koorts kan betekenen dat een kind nog onvoldoende hersteld is van een infectie of virus. Het kan ook betekenen dat zich na een griep zich een nieuw virus/infectie aandient. En soms is er meer aan de hand; is er sprake van een bepaalde ziekte of aandoening. Dit komt meestal pas aan het licht na vervolgonderzoeken (zoals bij een bloedonderzoek).

Wat te doen bij terugkerende koorts?

Een bezoekje aan de huisarts bij terugkerende koorts is zeer verstandig. Hij/zij kan bepalen welke middelen er ingezet kunnen worden om de koorts te bestrijden. Soms wordt bijvoorbeeld een antibioticakuurtje voorgeschreven. De huisarts heeft meestal een aantal gegevens nodig; hoe lang is er sprake van koorts? Hoe hoog is de koorts? Welke ziektesymptomen laat het kind zien (denk aan keelpijn, hoesten, overgeven, buikpijn, diarree enzovoorts)? Hoe komt het kind over? Aan de hand van die gegevens en eventueel een eigen onderzoek kan de arts een diagnose stellen.

Raadpleeg een arts

Bovenstaande informatie/adviezen gelden in het algemeen bij kinderen. Wanneer u als ouder(s) de situatie niet vertrouwt, is het belangrijk om direct een arts te raadplegen. Dit kan bijvoorbeeld als er sprake is van (mogelijke) uitdroging, als een kind niet aanspreekbaar is of als het kind met koorts zeer jong is.
© 2014 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitale functiesVitale functies zijn de functies van je lichaam, die veranderen van uur tot uur. Er zijn 4 fitale functies; ademhaling,…
Ziek kind met koorts, wanneer naar school?Ziek kind met koorts, wanneer naar school?Kinderen kunnen flink ziek zijn. Zeker als het kind op school zit waar veel kinderen elkaar aansteken met allerlei virus…
Koorts bij kind en babyKoorts bij kind en babyAls baby's of (kleine) kinderen ziek zijn is het soms lastig om te bepalen wat er aan de hand is en wat je er aan kunt d…
Het nut van koortsHet nut van koortsKoorts hebben hoort bij ziek zijn. Waarom de mens eigenlijk koorts krijgt, is voor velen een raadsel. Koorts is ontzette…

Wanneer mag mijn kind naar zwemles?Wanneer mag mijn kind naar zwemles?Veel kinderen in Nederland halen hun zwemdiploma door zwemlessen te volgen. Het halen van een zwemdiploma is belangrijk;…
Sensiplan - natuurlijk omgaan met vruchtbaarheidSensiplan - natuurlijk omgaan met vruchtbaarheidSensiplan is een organisatie die de methode van natuurlijke geboorteplanning promoot. Dit is een methode waarbij man en…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Koorts
  • http://www.dokterdokter.nl/aandoening/kinderen-met-koorts/
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.