Wanneer mag mijn kind naar zwemles?

Wanneer mag mijn kind naar zwemles? Veel kinderen in Nederland halen hun zwemdiploma door zwemlessen te volgen. Het halen van een zwemdiploma is belangrijk; zeker omdat er Nederland bij uitstek een waterland is. Wanneer een kind voor het eerst naar zwemles gaat, hangt af van een aantal factoren af. Of je kind er 'klaar' voor is om te leren zwemmen is een factor die zeker moet meespelen.

Voor het eerst naar zwemles

De adviesleeftijd om te beginnen met zwemles ligt ergens tussen het vierde en vijfde levensjaar. Deze adviesleeftijd is afkomstig van het Nationaal Platform Zwembaden. Deze adviesleeftijd wordt gegeven omdat veel jonge kinderen risico lopen in de buurt van water. Hoe jonger een kind zich kan redden in het water, hoe beter. Het is in principe mogelijk om een kind al voordat het vier jaar wordt op 'echte' zwemles te doen (indien dit mogelijk is bij het zwembad). Kinderen die jonger dan vier jaar zijn hebben meestal al wel enige ervaring in het water, ze hebben bijvoorbeeld al baby- of peuter zwemlessen gevolgd (ook wel ouder- en kind zwemmen genoemd). In sommige zwembaden is het regel dat jonge kinderen die als baby, dreumes of peuter zwemlessen hebben gevolgd, voorrang hebben op de wachtlijst. Dit verschil echter per zwembad.

Kijk goed naar het kind

Door goed naar je eigen kind te kijken kun je als ouder(s) meestal een goede inschatting doen wanneer het klaar is om op zwemles te gaan. Sommige kinderen van vier hebben tijd nodig om te wennen aan nieuwe dingen, zoals de basisschool. Op zwemles en net naar de basisschool kan dan erg veel zijn voor een kind. Ook kan het gebeuren dat kinderen rond hun vierde jaar nog niet sterk genoeg zijn om te kunnen leren zwemmen. Wanneer zwemles bijvoorbeeld twee keer in de week wordt gegeven kan dit lichamelijk heel veel vragen van een kind. Het is dan beter om nog een jaartje te wachten. Daarnaast moet het kind in staat zijn om instructies op te volgen. Sommige kinderen van vier vinden dit nog lastig.

Wat moet een kind kunnen voor diploma A, B en C?

De eisen voor het behalen van een zwemdiploma zijn best pittig. Om diploma A te halen moeten kinderen 50 meter op de buik (schoolslag) en 50 meter op de rug kunnen zwemmen. Dan zijn er nog een aantal eisen:
  • Met kleding aan zwemmen (12,5 meter buik en 12,5 meter rug)
  • Vanaf de kant kunnen springen
  • Zelfstandig op de kant kunnen klimmen
  • Door een gat zwemmen (3 meter onder water)
  • Op het water drijven
  • 5 meter borstcrawl
  • 5 meter rugcrawl
  • watertrappen (watertrappelen)

Om het zwemdiploma B te halen gelden alle bovenstaande eisen, alleen moeten kinderen iets meer laten zien. Ze moeten dus meer meters maken, zowel onder water als boven water. Voor zwemdiploma C gelden weer strengere eisen, waarbij allerlei sprongen gedaan moeten worden, meer meters gemaakt moeten worden en het 'reddingszwemmen' een steeds grotere rol gaat spelen.

Angst om te zwemmen

Hoewel de meeste kinderen de zwemlessen prima kunnen volgen, hebben sommige kinderen angst om te zwemmen. De angst heeft meestal niet eens zozeer met het water te maken, maar wel met bepaalde oefeningen die gedaan moeten worden, zoals het zwemmen door het gat, voorover duiken, van het startblok afspringen enzovoorts. Naarmate de zwemlessen vorderen zullen veel kinderen over hun angst heen groeien, veel oefenen kan hierbij helpen. Soms is de angst voor water of een bepaalde oefening zo groot dat het goed is om de badmeester of juf hier van op de hoogte te brengen. Angst kan worden weggenomen door meer te oefenen, met een andere badmeester of juf te oefenen, met de ouder(s) te oefenen of door een oefening langzamer op te bouwen (meer stapsgewijs).

Hoe vaak gaat een kind naar zwemles?

Veel zwembaden geven 1 keer per week zwemles. Soms is het ook mogelijk om 2 keer per week zwemles te krijgen, of zelfs een soort 'spoedcursus' te krijgen van een aantal keren per week. Openluchtzwembaden geven meestal ook zwemlessen, deze zijn alleen geopend tijdens het zwemseizoen.

Hoe lang gaat een kind naar zwemles?

Dit is erg afhankelijk van het kind, maar de meeste kinderen doen er minimaal een jaar over om hun A-diploma te halen. De tijd tussen het A-diploma en het B- en C- diploma is meestal (veel) korter.

Wat kost zwemles?

Sommige zwembaden vragen een maandtarief, anderen vragen een bedrag ineens. Gemiddeld kost het behalen van het A-diploma 400-600 euro. Meestal kunnen kinderen die zwemles krijgen wel 'gratis' zwemmen naast de zwemlessen.
© 2014 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zwemdiploma halenEen zwemdiploma halenZwemles voor kinderen, hier kun je vinden wat je moet kunnen voor het A-diploma, op welke leeftijd kinderen met zwemles…
Hoe geef je een goede zwemles?Hoe geef je een goede zwemles?Misschien ben je een beginnend zweminstructeur/-instructrice, stagiaire, of een vrijwilliger bij een zwemschool of zwemv…
Help, mijn kind kan niet zwemmen!Help, mijn kind kan niet zwemmen!In vakantietijden trekken heel wat gezinnen naar campings en vakantieparken. Ideaal, voor kinderen zijn er allerlei leuk…
Zwemles volgens de zwem-ABC-methodeZwemles volgens de zwem-ABC-methodeIeder jaar verdrinken er in Nederland veel mensen omdat ze niet kunnen zwemmen. Onder de verdronken mensen zijn vooral k…

Help, mijn kind weigert tanden te poetsen!Help, mijn kind weigert tanden te poetsen!Met name bij peuters komt het veel voor dat ze op een gegeven moment weigeren om tanden te poetsen. Tijdens de nee-fase…
Terugkerende koorts bij kinderenTerugkerende koorts bij kinderenKoorts kan bij (jonge) kinderen regelmatig voorkomen, bijvoorbeeld na het oplopen van een virus of een infectie. Er is s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Duchesssa, Rgbstock
  • http://www.allesoverzwemles.nl/diploma-C
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.