Help, mijn kind weigert tanden te poetsen!

Help, mijn kind weigert tanden te poetsen! Met name bij peuters komt het veel voor dat ze op een gegeven moment weigeren om tanden te poetsen. Tijdens de nee-fase proberen kinderen te kijken waar hun grenzen liggen op zo een beetje elk gebied en dus ook met tandenpoetsen. Maar ook een baby, dreumes of ouder kind kan weigeren om tanden te poetsen. Elke keer een strijd voeren om het tandenpoetsen gedaan te krijgen is ontzettend vervelend. Hieronder lees je tips om tanden te poetsen zonder strijd.

Uitleggen waarom

Leg het kind uit waarom het belangrijk is om tanden te poetsen. Bij een peuter kan je bijvoorbeeld vertellen dat de tandjes stuk zullen gaan als ze niet goed worden gepoetst. Bij wat oudere kinderen kan je ze op internet laten zien wat er gebeurd als er niet goed voor tanden wordt gezorgd.

Probeer er een spelletje van te maken

Bij kleine kinderen wil het nog wel eens helpen om een spelletje van het tandenpoetsen te maken. Doe bijvoorbeeld net of de tandenborstel een dier is (bij voorkeur het favoriete dier van je kind) en vraag namens het dier (de tandenborstel dus) of hij even in de mond mag kijken om te kijken of er nog eten aanwezig is. Noem vervolgens al poetsend een aantal dingen op die het kind die dag gegeten heeft ("oh, wat zie ik hier nou, lekkere rozijntjes, hmm, die ga ik oppeuzelen).

Laat het kind zelf tanden poetsen

Ga samen met je kindje voor de spiegel staan en geef hem of haar de tandenborstel en laat het kind zelf de tanden poetsen. Peuters willen graag alles zelf doen. In de spiegel kan het kind dan meteen zijn tanden goed zien. Wijs je kind een voor een aan welke tanden gepoetst moeten worden tot ze allemaal gedaan zijn. Poets de tanden daarna zelf nog even na.

Poets mee

Poets ook zelf je tanden als je kind zijn of haar tanden moet poetsen. Peuters vinden het heerlijk om te doen wat papa of mama doet. Die vormen immers het grote voorbeeld. Door samen tanden te poetsen kan het kind het leuker gaan vinden. Laat het kind ook even in jouw mond kijken en vraag of alles wel goed schoon is en laat hem of haar zo nodig bij poetsen en doe dit vervolgens ook andersom.

Zing een liedje tijdens het tandenpoetsen

Bij een dreumes of peuter wilt het wel eens helpen om een liedje te zingen tijdens het tandenpoetsen. Met name een liedje wat gaat over tandenpoetsen kan in goede smaak vallen. Op internet zijn genoeg liedjes over tandenpoetsen te vinden die je kunt zingen of aan kunt zetten tijdens het tanden poetsen.

In de houdgreep

Als echt niets helpt en je ten einde raad bent is je kind stevig vast houden de enige optie om het tandenpoetsen toch voor elkaar te krijgen. Het klinkt hard, maar nog vervelender zou het zijn als je kind over een aantal jaar met een slecht gebit rondloopt omdat er niet goed voor zijn of haar tandjes is gezorgd. Daarnaast blijkt dat het de eerste keer vaak gillen en krijsen is, maar dat al na een aantal dagen het tandenpoetsen zonder strijd verloopt. Uiteraard is het handig je kind tijdens deze manier op een rustige en kalme manier aan te spreken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je begrijpt dat je kind het heel vervelend vindt dat zijn tandjes gepoetst moeten worden, maar dat mama graag wilt dat zijn tandjes gezond blijven. Als je eenmaal besluit de tanden van je kind op deze manier te poetsen, zet dan door ondanks gegil, anders is het enkel een voorbode voor nog meer ellende. Onthoud dat het voor een kind ook heel prettig is om te weten waar de grenzen van zijn of haar ouders liggen en welke taken nou eenmaal gewoon moeten worden uitgevoerd, ook als iets minder leuk is. Grenzen krijgen geeft kinderen een gevoel van veiligheid en is niet voor niets een van de basisbehoeften van een kind.

Geef de strijd niet op

Onthoud dat je als volwassenen verantwoordelijk bent voor het goed verzorgen van je kind. Tandenpoetsen hoort daar bij. Sla het tandenpoetsen niet over, ook niet als het veel moeite kost. Denk ook niet dat het "maar om melktandjes gaat". Deze tanden vormen de basis voor het grote mensen gebit. Het slecht verzorgen van deze melktanden zorgt er voor dat het kind later een grotere kans heeft op een slechte mondhygiëne. Ze kampen dan eerder met ontstekingen en dergelijke in de mond. Goed poetsen is dus echt belangrijk!
© 2014 - 2024 Lola90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderen. Het is belangrijk om bij kinderen regelmatig hun tanden te poetsen. Maar wanneer begin je nu…
Help! Mijn peuter houdt niet van tandenpoetsenZodra de eerste tandjes doorkomen, moeten ze gepoetst worden. Het gebit blijft schoon en sterk en de kans op gaatjes is…
Gaatjes voorkomen bij kinderenGaatjes voorkomen bij kinderenBij kinderen is het belangrijk om zeer goed te poetsen. Enerzijds om de tanden op jonge leeftijd al goed te beschermen,…
Tandenpoetsen met kinderenTandenpoetsen met kinderenGoed tandenpoetsen is niet vanzelfsprekend, dat is iets wat een kind moet leren. De meeste kinderen willen op vroege lee…

Oppositioneel gedrag bij kinderen (ODD)Oppositioneel gedrag bij kinderen (ODD)Kinderen met ODD, ze worden vaak explosieve kinderen genoemd. Ze zijn snel boos en laten veelvuldig opstandig gedrag zie…
Wanneer mag mijn kind naar zwemles?Wanneer mag mijn kind naar zwemles?Veel kinderen in Nederland halen hun zwemdiploma door zwemlessen te volgen. Het halen van een zwemdiploma is belangrijk;…
Lola90 (43 artikelen)
Laatste update: 23-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.