Help! Mijn peuter houdt niet van tandenpoetsen

Zodra de eerste tandjes doorkomen, moeten ze gepoetst worden. Het gebit blijft schoon en sterk en de kans op gaatjes is aanzienlijk kleiner. Maar wie kan er op tegen een kleine driftkop in de badkamer?

Tandenpoetsen is belangrijk

Ook al zijn ze net doorgekomen, kleine melktandjes moeten gepoetst worden. Gebeurt dat niet, dan is de kans op gaatjes groot. Bovendien zorgt de fluoride in tandpasta ervoor dat tanden sterker worden. Alle reden om als ouder je kind al vroeg te laten wennen aan tandenpoetsen. Belangrijk is het de tanden uitgebreid en grondig te poetsen voor het slapengaan, zodat de mond de hele nacht schoon is. Maar aangeraden wordt twee keer per dag een ‘poetsmoment’ in te lassen, het liefst na het ontbijt. Het beste kan een zachte baby- of peuterborstel gebruikt worden met peutertandpasta. Poets met korte heen-en-weer bewegingen, niet te hard en neem alle plekken mee, inclusief het randje van het tandvlees. Jong geleerd, is oud gedaan. Als het kind al vroeg leert dat poetsen erbij hoort, dan zal het dat zijn hele leven blijven doen.

Nee!

Tot zover de deskundigen. Nu de situatie in de praktijk: een peuterpuber in de badkamer. “Nee!” of “Zelf doen!”. Elke poging om met de speciale peuterborstel alle hoekjes en gaatjes te schrobben, wordt hard tegengewerkt. Uw eigenwijze driftkop heeft er geen zin in en klemt zijn haakjes op de borstelkop. Waar het voorheen geen enkele tegenwerking liet blijken, is het nu in de contramine gekomen. En na enkele weken moet je bekennen, dat de ‘poetsmomenten’ geworden zijn tot enkele halen over de tandjes. Klaar! Het is lastig, maar een peuterpuber hoeft hierin zeker zijn zin niet te krijgen. Er hard tegenin gaan heeft weinig effect, maar er zijn zeker manieren te vinden om de tanden van je peuter netjes te poetsen, zonder trammelant in de badkamer.

Hoe dan wel?

Ten eerste: blijf zelf altijd rustig en probeer van het poetsen een leuk spelletje te maken. Neem je kind eens op schoot of laat het zitten op bijvoorbeeld de commode. Dat is al veel beter dan een gebogen houding voor je kind en je kunt op deze manier ook beter in het mondje kijken en nauwkeuriger poetsen. Zing een liedje tijdens het poetsen, bijvoorbeeld een van de volgende tandenpoetsliedjes:

Tanden poetsen, tanden poetsen,
poets maar goed, poets maar goed!
poetsen, poetsen, poetsen,
poetsen, poetsen, poetsen, Zo is het goed,
zo is het goed.

(op de wijs van: lekker eten, hap hap hap)

'k ga mijn tanden heel goed poetsen
Laat die borstel roetsen
Onder, boven, heen en weer
Poetsen, poetsen, telkens weer
Even hier, even daar,
En nu ben ik bijna klaar.

(op de wijs van: ‘k zag twee beren broodjes smeren)

Tanden poetsen, tanden poetsen.
Heel mooi schoon, heel mooi schoon!
….. (naam kind) kan goed poetsen, …. kan goed poetsen.
Heel mooi schoon, heel mooi schoon!

(op de wijs van Vader Jacob)

Geeft volop complimenten tijdens het poetsen en beloon je peuter met woorden als er goed gepoetst mag worden.

Een andere manier is zelf je eigen tanden te poetsen. Peutertjes willen alles nadoen. Laat ze dan eerst zelf met de tandenborstel heen en weer gaan en maak het daarna zelf (grondig) af. Of laat hem jou even poetsen en draai het daarna om. Ook kan bijvoorbeeld de pop ingezet worden om gepoetst te worden, waarna je peuter zich meestal gewillig zelf laat poetsen.

Prentenboeken over tandenpoetsen kunnen ook een succesvol middel zijn. Lees het van tevoren met je kind en breng dan het tandenpoetsen in praktijk.

Er is zelfs een speciale ‘Tikitik’ tandenpoetsklok op de markt gebracht. Dit speelgoed heeft een ingebouwde klok om je kind consequent twee minuten te leren poetsen. Ook laat het poetsliedjes horen. Wellicht een manier om het poetsen leuker te maken.

Ten slotte, houd het ontspannen voor jezelf en je kind. Als het echt niet lukt, maak er dan geen strijd van, maar probeer het de volgende dag opnieuw. Veel succes!
© 2010 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn kind weigert tanden te poetsen!Help, mijn kind weigert tanden te poetsen!Met name bij peuters komt het veel voor dat ze op een gegeven moment weigeren om tanden te poetsen. Tijdens de nee-fase…
Mijn peuter blijft wakker! Hulp bij het doorslapenMijn peuter blijft wakker! Hulp bij het doorslapenEen peuter kan 's nachts nog wakker worden omdat hij nog geen goed dag en nachtritme heeft en omdat hij bijvoorbeeld hon…
Tandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderen. Het is belangrijk om bij kinderen regelmatig hun tanden te poetsen. Maar wanneer begin je nu…
Kenmerken van peutersKenmerken van peutersHier zijn de kenmerken van een peuter, we noemen de sociale, geestelijke en lichamelijke kenmerken.

Holvoet bij kinderenOngeveer 1 op 700 kinderen wordt geboren met een holvoet: een misvorming in de beenderen, spieren en gewrichten van de v…
Te dik kind: overgewicht kinderen behandeling en preventieTe dik kind: overgewicht kinderen behandeling en preventieEen te dik kind: het komt steeds vaker voor. Overgewicht hij kinderen is een wereldwijd groeiend probleem. In de afgelop…
Nicolette (61 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.