Sensiplan - natuurlijk omgaan met vruchtbaarheid

Sensiplan - natuurlijk omgaan met vruchtbaarheid Sensiplan is een organisatie die de methode van natuurlijke geboorteplanning promoot. Dit is een methode waarbij man en vrouw gedurende de vruchtbare periode van de vrouw geen geslachtsgemeenschap hebben. Op deze manier hoeven er geen voorbehoedsmiddelen gebruikt te worden. Sensiplan Nederland organiseert cursussen waarbij deelnemers aan de hand van een aantal indicatoren leren inschatten of zij wel of niet vruchtbaar zijn.
Veel mensen willen wel genieten van de geneugten van seks, maar hoeven niet direct kinderen. Er zijn verschillende manieren waarop een zwangerschap kan worden voorkomen, bijvoorbeeld door het gebruik. Daar zitten echter nadelen aan omdat de gehele hormoonhuishouding van vrouwen daardoor in de war raakt. Verder is condoomgebruik een optie, maar deze methode is niet geheel betrouwbaar, omdat een condoom kan knappen of omdat er sperma naast het condoom terecht kan komen wanneer daar niet op een goede manier mee wordt omgegaan. Naast deze en verschillende andere methodes is ook de natuurlijke geboorteregeling in opkomst. Deze methode is ontwikkeld in Duitsland door de Deutsche Arbeitsgruppe. In Nederland stond deze methode eerder bekend als NFP-DAG en sinds een aantal jaren als Sensiplan.

Verschillende indicatoren

De organisatie achter Sensiplan beweert dat het een wetenschappelijk onderbouwde methode is om de vruchtbare en onvruchtbare dagen in de cyclus van een vrouw waar te nemen. Door het waarnemen van verschillende signalen die het lichaam van de vrouw afgeeft tijdens de cyclus zou bepaald kunnen worden of een vrouw op dat moment wel of niet vruchtbaar is. Er zijn drie indicatoren die door Sensiplan worden gegeven, namelijk de schommelingen in de lichaamstemperatuur, de verandering van baarmoederhalsslijm en de verandering van de baarmoedermond. Rond de eisprong stijgt de lichaamstemperatuur van elke vrouw. Om daar zicht op te houden moet zij elke ochtend haar temperatuur opmeten met een thermometer die door Sensiplan wordt verschaft. Verder neemt de kwaliteit, oftewel de dikte, van het cervixslijm toe tijdens de cyclus. Aan de hand daarvan kan de vrouw dus ook nagaan of ze vruchtbaar is. Ook de baarmoederhals verandert in de loop van de cyclus. Deze verandering kan de vrouw door zelfonderzoek vaststellen. Wanneer twee van de drie indicatoren er op wijzen dat een vrouw vruchtbaar is zouden de man en de vrouw er op dat moment voor moeten kiezen geen geslachtsgemeenschap te hebben. Daarnaast wordt aangeraden om voor de zekerheid een marge van een drietal dagen aan te houden rondom de vruchtbare periode.

Betrouwbaarheid van Sensiplan

De methode die door Sensiplan gehanteerd wordt staat in het buitenland ook bekend als Natural Family Planning. Volgens eigen zeggen is de methode zeer betrouwbaar. Van de mensen die de methode gebruikt zouden er jaarlijks slechts 2 van de 100 vrouwen zwanger worden. Dit is ongeveer gelijk aan het aantal mensen dat de pil gebruikt en toch zwanger wordt. Volgens Sensiplan gebruiken mensen die de methode volgen en toch zwanger worden de methode verkeerd. Zo zouden te veel storingen, zoals onregelmatige nachten of bovenmatig drankgebruik, er voor kunnen zorgen dat de indicatoren onbetrouwbaar zijn.

Cursus volgen bij Sensiplan Nederland

Sensiplan Nederland organiseert ook cursussen waarin zij haar methode toelicht. In Nederland is de methode vooral populair in christelijke kringen, met name in reformatorische groepen. Door het hele land heeft Sensiplan cursisten. Zij zijn door Sensiplan opgeleid om de cursus te geven. Een cursus van Sensiplan duurt vier avonden. Tijdens die avonden worden de verschillende onderwerpen behandeld. De deelnemers krijgen ook een cursusboek en een werkboek waarin zij hun vorderingen kunnen bijhouden. Het volgen van een cursus kost 200 euro. De ervaringen van deelnemers van de cursus zijn over het algemeen positief.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsgymnastiekHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsyogaHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
Bepalen van de ovulatie / eisprongBepalen van de ovulatie / eisprongAls je graag zwanger wil worden, ben je natuurlijk erg benieuwd op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Iedere mens…
Uitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineUitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineProlactine is de veroorzaker van het uitblijven van de menstruatie na de zwangerschap. Prolactine is een hormoon dat ond…

Terugkerende koorts bij kinderenTerugkerende koorts bij kinderenKoorts kan bij (jonge) kinderen regelmatig voorkomen, bijvoorbeeld na het oplopen van een virus of een infectie. Er is s…
Ouderverstoting: Een groter probleem dan we denkenOuderverstoting: Een groter probleem dan we denkenKinderen hebben van nature een loyaliteitsband met beide ouders. Wanneer één van beide ouders het kind niet meer mag zie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TawnyNina, Pixabay
  • http://nfp-nederland.nl/default.asp?iId=JMMGD
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 15-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.