Cursus tijdens de zwangerschap: Zwangerschapsyoga

Het is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst van de baby en het verdere ouderschap. Zo krijg je veel praktische informatie over de zwangerschap en alles erom heen. Maar ook bepaalde technieken voor tijdens de bevalling worden vaak behandeld. Er zijn veel verschillende soorten zwangerschapscurcussen. In dit artikel krijg je meer informatie over de cursus: Zwangerschapsyoga.

Wat is zwangerschapsyoga?

De zwangerschap zo bewust mogelijk meemaken en je tijdens de zwangerschap ontspannen. Deze twee punten staan centraal in de cursus zwangerschapsyoga. Tijdens de cursus leer je je bewuster te worden van je lichaam en de baby in je baarmoeder. Je krijgt een vertrouwde band met jezelf en je lichaam. Zo voorkom je dat je tijdens de bevalling in paniek raakt en hierdoor weet je ook wat je tijdens de bevalling moet doen. Als je bij de zwangerschapsyoga begrijpt wat je lichaam nodig heeft, weet je dat ook tijdens de bevalling. Vooral de ademhalingstechnieken die in de cursus aan bod komen werken hieraan mee. De lichamelijke oefeningen zijn bedoeld om rugklachten, slapeloosheid en bandenpijn te voorkomen of te verminderen.

Yoga ook naast de zwangerschap een goede cursus

Niet alleen tijdens de zwangerschap is yoga een goede bezigheid. Yoga bevat vele oefeningen en technieken die samen een systeem vormen met een diepe achterliggende filosofie. De oefeningen die je leert met zwangerschapsyoga kunnen later nog goed van pas komen. Daarnaast houdt yoga je lichaam fit en soepel. Yoga kun je het beste omschrijven als luisteren naar je lichaam.

Voorbereiding op de bevalling

Je hoeft niet veel ervaring te hebben om aan zwangerschapsyoga mee te kunnen doen. Ook is een atletisch lichaam overbodig. Voor beginners is zwangerschapsyoga zeer geschikt. Met de vele oefeningen leer je houdingen aan te nemen die zorgen voor een lichamelijke en geestelijke voorbereiding op de bevalling. Qua geestelijke voorbereiding krijg je betere discipline van zowel uithoudingsvermogen als concentratie.

Ook krijg je door middel van zwangerschapyoga contact met de baby. Je voelt de baby in je buik bewegen. Het contact wordt tijdens de cursus steeds sterker ondanks dat er gebrek is aan visueel contact. Hierdoor wordt er onbewust een sterke moederband met de baby opgebouwd.

Wanneer en met wie?

Je kunt het beste met zwangerschaps yoga beginnen in de vierde maand van de zwangerschap. Zwangerschapsyogalessen kunnen vaak individueel of in een groep gevolgd worden. Die keuze ligt bij jou. Ook kan de partner deelnemen aan de cursus, dit kan constant maar vaak zijn er in de cursus ook bepaalde partnerlessen vastgelegd. Zo leert ook je partner hoe hij je kan helpen tijdens de zwangerschap. Na de bevalling kun je de cursus voortzetten of een andere cursus beginnen.

Dit leer je onder andere bij zwangerschapsyoga:

  • Ontspanningsoefeningen
  • Ademhalingsoefeningen voor tijdens de bevalling
  • Verschillende baarhoudingen die het lichaam voorbereiden op de bevalling
  • Massageoefeningen voor de ontspanning
  • Oefeningen voor het opvangen van de weeën en de perstechniek
  • Pijn en angst kunnen verwerken tijdens de bevalling
  • Vertrouwen krijgen in jullie vader, moeder en kind relatie
  • Praktische informatie over de bevalling en alles erom heen
© 2009 - 2024 Kimmy-tje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zwangerschapsyoga?De geboorte van een baby vraagt veel van de moeder. Zwangerschapsyoga kan helpen om je te ontspannen en je voor te berei…
ZwangerschapsyogaZwangerschapsyoga is een variant van yoga speciaal ontwikkelt voor zwangere vrouwen. Tijdens de zwangerschap verandert h…
Yoga bij zwangerschapYoga bij zwangerschapTijdens de zwangerschap verandert er heel veel in en met je lichaam. Deze veranderingen kunnen allerlei lichamelijke kla…
Zwangerschapscursussen op een rijtjeZwangerschapscursussen op een rijtjeWanneer je zwanger bent ondergaat je lichaam vele veranderingen. Hierdoor kunnen er vervelende klachten ontstaan. Het is…

Tradities rond bevalling en kraamtijdTradities rond bevalling en kraamtijdNieuw leven, kinderen krijgen en opvoeden, voor de meesten van ons een geweldige ervaring. Vroeger was dat niet anders,…
Zwanger worden terwijl je de pil slikt: Is het mogelijk?Zwanger worden terwijl je de pil slikt: Is het mogelijk?Veel vrouwen zijn vaak bezorgd over ongewenst zwanger worden. Ook terwijl ze voorbehoedsmiddelen of anticonceptie gebrui…
Kimmy-tje (34 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.