Zwanger worden terwijl je de pil slikt: Is het mogelijk?

Zwanger worden terwijl je de pil slikt: Is het mogelijk? Veel vrouwen zijn vaak bezorgd over ongewenst zwanger worden. Ook terwijl ze voorbehoedsmiddelen of anticonceptie gebruiken. Elke keer is het weer een opluchting als ze ongesteld worden. Want er kan altijd iets misgaan. Toch? In dit artikel zal besproken worden wat de kans is op een zwangerschap terwijl de pil wel geslikt wordt.

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van de pil wordt uitgedrukt met de term Pearl-index. Dit wordt ook wel het zwangerschapscijfer genoemd. De naam is afkomstig van de Amerikaanse bioloog Raymond Pearl. De Pearl-index geeft het aantal zwangerschappen op 100 vrouwen weer terwijl ze de anticonceptiepil gebruiken. Dit wordt gemeten over een jaar. De Pearl-index zonder anticonceptie is ongeveer 80 tot 90 vrouwen. Dit betekent dus dat vrouwen die geen anticonceptie gebruiken 80% tot 90% kans hebben om zwanger te worden. Maar wat is deze kans bij vrouwen die wel anticonceptie gebruiken? Theoretisch is deze kans 0,5%. Echter, in de praktijk is deze kans 0,2% tot 10%. 10% kans klinkt erg veel. Waardoor wordt deze kans veroorzaakt?

Verkeerd gebruik van de pil

Deze hoge kans van 10% wordt veroorzaakt door het verkeerde gebruik van de pil. Er zijn verschillende soorten van verkeerd gebruik van de anticonceptiepil.


Te laat beginnen

Vaak maken vrouwen de fout dat ze te laat beginnen met de volgende strip. Dit kan één of twee dagen te laat zijn. Wanneer je per ongeluk één dag te laat bent begonnen, neem dan twee pillen onmiddellijk in (je vergeten pil plus de pil van die dag). Wanneer je de pil meerdere dagen te laat in hebt genomen, houdt er dan rekening mee dat je onveilig is te geslachtsgemeenschap te hebben. Gebruik dus extra voorbehoedmiddelen, en bel zonodig je huisarts om verdere instructies.

Een pil vergeten

Misschien nog wel de meest voorkomende fout: De pil een dag vergeten te nemen. Het zal iedere pilgebruikster wel eens zijn overkomen. Wanneer je erachter komt dat je de pil bent vergeten, neem dan onmiddellijk je vergeten pil in. Neem de rest van je pillen gewoon op de normale manier in. Houdt er rekening mee dat je extra voorbehoedsmiddelen moet gebruiken. Kijk in de bijsluiter van jouw pil of dit het geval is.

Neem de pil op een vaste tijd in

Neem de anticonceptiepil bij voorkeur op een vaste tijd in. Tussen twee pillen mag niet meer dan 36 uur zitten. Het kan helpen wanneer je de pilstrip op een vaste plek neerlegt, bijvoorbeeld je nachtkastje. Wanneer je wakker wordt of naar bed gaat kun je zo een pil nemen.

Wisselwerking met andere geneesmiddelen

Sommige medicijnen kunnen een wisselwerking met de anticonceptiepil veroorzaken. Dit is onder andere bij veel soorten antibiotica het geval. Vraag daarom altijd aan je huisarts of dit het geval is en lees anders altijd de bijsluiter van het medicijn.


Diarree of overgeven

Wanneer je diarree hebt, kan de pil onveilig zijn. Slik de pillen gewoon door. Wanneer dit langer dan één dag aanhoudt, moet je extra voorbehoedsmiddelen zoals een condoom gebruiken bij het vrijen. Wanneer je binnen 4 uur moet overgeven, neem dan opnieuw een pil (het liefst uit een andere strip omdat je anders in de war raakt). Wanneer het overgeven langer dan 4 uur duurt, ben je onveilig en moet je dus extra voorbehoedsmiddelen gebruiken.

Toch een zwangerschap?

Het kan dus gebeuren dat je zwanger wordt terwijl je de pil slikt. Het komt echter statistisch niet vaak voor. Wees niet bang om zwanger te worden wanneer je de pil correct gebruikt. Wanneer het toch voorkomt dat je overtijd bent, ga dan langs je huisarts of doe een zwangerschapstest. Zo heb je zekerheid en hoef je niet constant angstig te zijn. Wanneer het blijkt dat je wel zwanger bent, zijn er verschillende opties waarvoor je kan kiezen.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken voor verminderde werking van de pilOorzaken voor verminderde werking van de pilDe pil is een zeer betrouwbare anticonceptie methode. Toch zijn er situaties waarin de werking van de pil minder is. Fac…
Morning after spiraalMorning after spiraalWanneer er een kans is dat je ongewenst zwanger bent, terwijl dit niet de bedoeling is wordt er vaak een morning after p…
Ondanks anticonceptiepil toch zwanger: Hoe kan dat?Ondanks anticonceptiepil toch zwanger: Hoe kan dat?De anticonceptiepil is de meest gebruikte vorm van bescherming tegen zwangerschap door Nederlandse vrouwen. Ondanks pilg…
Pil vergeten en morningafterpilPil vergeten en morningafterpilEen pil wordt als vergeten beschouwd als deze meer als 12 uur te laat is ingenomen. Bij het vergeten van één pil is de k…

Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsyogaHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
Zwanger: een te zwakke baarmoederhalsZwanger: een te zwakke baarmoederhalsNormaal is tijdens het volbrengen van een zwangerschap de baarmoederhals van de zwangere vrouw gesloten. Pas als de weeë…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GabiSanda, Pixabay
  • www.helpikbenvrouw.nl
Reacties

B., 11-04-2010
Hallo, ik heb in de eerste week van mijn nieuwe pil geslachtsgemeenschap met mijn vriend gehad(3 dagen was ik bezig met de nieuwe strip), zonder condoom. Ik heb de pil gewoon geslikt zoals het hoort. Nu moet ik aanstaande vrijdag ongesteld worden, en ben ik bang dat het uitblijft.Ik heb soms een raar gevoel in mijn buik, en weet niet goed wat ik er mee aan moet. Mijn vriend meent dat ik het me alleen inbeeld. Ik weet echter niet goed wat ik moet doen.
Graag zsm reactie! Ik ben bang! Reactie infoteur, 17-04-2010
Hallo B,

Wanneer je de pil elke dag netjes geslikt hebt is er niets om je zorgen over te maken. Wacht rustig af tot het moment van je ongesteldheid. Als je echt niet kan wachten kan het misschien voor je gemoedsrust verstandig zijn een zwangerschapstest te doen. Het is begrijpelijk dat je soms even bang bent voor zwangerschap, dat is iets waar heel veel meiden en vrouwen vooral in het begin mee kampen. Je zult er op den duur aan gewend raken en er meer vertrouwen in krijgen dat de pil erg betrouwbaar is. Hopelijk ben je hiermee een beetje geholpen.

Jessyca, 03-04-2010
Hallo, ehm ik ben met mijn vriend naar bed geweest en ik slik de pil en ik heb gister ochtend gewoon netjes de pil ingenomen want dat doeik iedere ochtend en gister nacht zijn we naar bed gegaan, maar toen is zijn condoom in mij afgegleden dus is hij niet in zijn condoom klaar gekomen maar alsnog in mij!
ik heb vandaag gewoon weer de pil geslikt! Kan ik nu dan zwanger raken als ik de pil gewoon verder slik?
alsjeblieft ik ben bang! geef zo snel mogelijk reactie! Reactie infoteur, 04-04-2010
Hallo Jessyca,

Als je gewoon je pil elke dag hebt geslikt is er niets aan de hand en hoef je je niet druk te maken. Je kunt in principe als je aan de pil bent ook zonder condoom vrijen. Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geïnformeerd.

Iris, 23-01-2010
Ik ben in de 1e week 1 pil vergeten en heb in de 7 dagen daar voorafgaand onveilige gemeenschap gehad. ik slik de pil nu gewoon verder volgens schema maar ben te laat voor een moring-afterpil. is de kans nu groot dat ik zwanger ben? Reactie infoteur, 23-01-2010
Hallo Iris,

Wanneer je de pil bent vergeten in week 1 en je hebt in de voorafgaande 7 dagen dagen gemeenschap gehad, dan bestaat de kans dat je zwanger bent.

Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geïnformeerd.

Meisje, 10-12-2009
Dit is de 2de maand dat ik mijn pil slik. Ondertussen heb ik het ongeveer 5x onveilig gedaan met mijn vriend. Nu heb ik last van pijnlijke borsten en af en to buikpijn (zit een beetje tussen misselijk in) maar het niet alleen smorgens of savonds maar ook gewoon overdag en vooral als ik probeer te slapen! Ik ben 15 en mijnvriend 21 en we zitten allebei niet te wachten op een zwangerschap. Ik ben nog nooit mijn pil vergeten en ik en mijn vriend controleren het allebei heel erg. Ik wil niet zwanger zijn en ik ben dan ook bang om een test te doen want dan moet ik 2 weken wachten!
Help me alsjeblieft! Ik ben zo bang dat ik zwanger ben Reactie infoteur, 10-12-2009
Hallo Meisje,

Wanneer je de pil goed hebt ingenomen is het zeer onwaarschijnlijk dat je zwanger bent. Ik snap dat je misschien twijfelt aan de veiligheid van de pil. In het begin is het misschien wat eng om seks te hebben zonder andere voorbehoedsmiddelen.

Je zegt dat je de pil voor het eerst slikt. Wanneer je de eerste pil op de eerste dag van de menstruatie hebt ingenomen ben je meteen beschermd. Wanneer je dit niet hebt gedaan moet je eerst een week wachten voordat je berschermd bent. Maar deze informatie heb je waarschijnlijk ook van je huisarts gekregen, en het staat ook in de bijsluiter.

De anticonceptiepil heeft zelf ook een aantal bijwerkingen. Tussen de vaak voorkomende bijwerkingen zit onder andere ook pijnlijke borsten. Meestal treden deze bijwerkingen op in de eerste maanden dat je de pil slikt. Wanneer je de pil een aantal maanden slikt en je lichaam gewend is aan de dosis hormonen verdwijnen deze bijwerkingen meestal. Het kan dus zijn dat je daar last van hebt.

Waarschijnlijk is er dus niks aan de hand, maar als je blijft last hebben van klachten zoals pijnlijke borsten en buikpijn is het misschien toch verstandig om eens bij je huisarts langs te gaan. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld heftig reageert op de pil die je hebt, of last hebt van iets anders. Wanneer je echt onzeker blijft of je zwanger bent of niet, dan kun je uiteindelijk altijd nog beslissen of je over twee weken even een zwangersschapstest doet. Dit is misschien verstandig voor je eigen gemoedsrust.

Hopelijk heb je hier iets aan gehad, veel succes.

Esther, 29-05-2009
Ik slik de pil zoals het hoort, maar ben toch zwanger geworden. Ik graag weten hoe dit kan. Ik heb niet overgegeven en heb ook geen diaree gehad. Ik slik de pil altijd rond 22:30 uur. (voor ik naar bed ga) Ik ben de laatste keer wel ongesteld geweest. Kan iemand mij vertellen waarom dit kan (ik heb een kindje van bijna 2, toen was ik gestopt met de pil, hoe kan het een heletijd wel goed gegaan zijn) Reactie infoteur, 29-05-2009
Hallo Esther,

Zoals in het artikel beschreven bestaat er altijd een kans om zwanger te worden terwijl de pil geslikt wordt. Dit is geen grote kans, zo'n 0,1 - 0,5%. Dit betekent dat 1 tot 5 op de 1000 vrouwen zwanger worden terwijl ze de pil slikken.

Het kan dus zijn dat je zwanger bent geworden terwijl je de pil correct geslikt hebt. Dit komt niet vaak voor en het is geen reden niet op de werking van de pil te vertrouwen. Toch is het te begrijpen dat jouw vertrouwen in de anticonceptiepil waarschijnlijk erg geschaad is. Wanneer je absolute zekerheid wenst is het aan te raden een tweede anticonceptiemiddel te gebruiken, zoals een condoom.

Papillon (75 artikelen)
Laatste update: 13-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.