Zwanger: een te zwakke baarmoederhals

Zwanger: een te zwakke baarmoederhals Normaal is tijdens het volbrengen van een zwangerschap de baarmoederhals van de zwangere vrouw gesloten. Pas als de weeën beginnen zou de baarmoederhals zich moeten openen. Wat als de baarmoederhals zich opent terwijl de zwangerschap nog niet voltooid is? Wat zijn de oorzaken van een te zwakke baarmoederhals? Kan een eventuele dreigende vroeggeboorte voorkomen worden? Een overzicht:

Baarmoederhals verzwakking

Bij een te zwakke baarmoederhals tijdens de zwangerschap, bestaat er een grote kans dat door de druk van bovenaf door het gewicht van het vruchtwater en door het gewicht van de foetus, de baarmoederhals zich opent, terwijl de zwangerschap nog (lang) niet volbracht is. Dit staat ook bekend als baarmoederhals insufficiëntie.

Extreem vroeggeboorte

Een te zwakke baarmoederhals tijdens de zwangerschap kan zorgen voor een extreem vroeggeboorte. Het is van de foetus van levensbelang dat de baarmoederhals zich zo laat mogelijk in de zwangerschap zich opent. Voor overlevings mogelijkheden van de foetus is het van levensbelang dat de baarmoederhals zich het liefst niet opent voor week 33 van de zwangerschap. Het liefst nog later!

Oorzaken zwakke baarmoederhals

Er kunnen verschillende oorzaken mogelijk zijn waarom een zwangere vrouw een te zwakke baarmoederhals heeft:
  • Gevolgen van een operatie
  • Door een aanlegstoornis in de baarmoeder
  • DES dochters hebben een zeer verhoogd risico op het hebben van een te zwakke baarmoederhals.

Kenmerken en symptomen van een zwakke baarmoederhals

Het verraderlijke van een te zwakke baarmoederhals tijdens de zwangerschap is dat er geen kenmerken en symptomen zijn! De zwangere vrouw kan niet door lichamelijke symptomen opmerken dat er iets mis is! Plotseling, meestal ergens halverwege de zwangerschap, zet de bevalling in. Pas op dat moment voelt de zwangere vrouw een druk in de onderbuik of een zwaar gevoel in de vagina. Meestal is het dan al – helaas – te laat.

Eerdere zwangerschap met een zwakke baarmoederhals

Als de zwangere vrouw tijdens een eerdere zwangerschap veel te vroeg bevallen is van het kindje, veroorzaakt door een te zwakke baarmoederhals, weet ze dat het opnieuw kan gebeuren. De baarmoedermond van de zwangere vrouw kan in de gaten gehouden worden door een echo onderzoek. Deze echo wordt via de vagina van de zwangere vrouw gemaakt.

Bandje om de baarmoedermond

Als de uitkomst van het onderzoek aangeeft dat de baarmoederhals te zwak is en dreigt te vroeg tijdens de zwangerschap open te gaan, kan er een bandje om de baarmoedermond (cerclage) aangelegd worden. Normaal zal dit tussen week 15 en 20 van de zwangerschap gedaan worden, onder narcose of via een ruggenprik. Rond week 37, ruim voordat de weeën beginnen, wordt het bandje verwijderd.

Gevaar op vroeggeboorte blijft

Ondanks dat de zwangere vrouw met een te zwakke baarmoederhals een bandje om de baarmoedermond heeft, blijft het risico bestaan (weliswaar is het risico sterk vermindert door het bandje!) op een veel te vroege geboorte van het kindje.

Volgende zwangerschap

Iedere vrouw met een te zwakke baarmoederhals moet beseffen dat bij elk volgende zwangerschap de baarmoederhals voor grote problemen (kan!) zorgen.
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cervixinsufficiëntie: miskraam, vroeggeboorteCervixinsufficiëntie: miskraam, vroeggeboorteSlappe baarmoederhals: oorzaak van miskraam en vroeggeboorte. Bij sommige zwangere vrouwen is er sprake van een te slapp…
De baarmoedermond: tijdens de zwangerschapDe baarmoedermond: tijdens de zwangerschapHet hormoon oestrogeen beïnvloedt tijdens je cyclus de stand en vorm van je baarmoedermond. Aan de hand van de stand en…
Bloedverlies tijdens de zwangerschapBloedverlies tijdens de zwangerschapEen vaginale bloeding tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben. Er kan sprake zijn van een miskraam, een dreige…
Een miskraam, je moet er niet aan denkenEen miskraam, je moet er niet aan denkenHet kan iedereen overkomen, een miskraam, meestal gebeurd dat voordat je de 3 maanden-grens voorbij bent, maar het komt…

Zwanger worden terwijl je de pil slikt: Is het mogelijk?Zwanger worden terwijl je de pil slikt: Is het mogelijk?Veel vrouwen zijn vaak bezorgd over ongewenst zwanger worden. Ook terwijl ze voorbehoedsmiddelen of anticonceptie gebrui…
Zwanger: foetus is kleiner dan normaalZwanger: foetus is kleiner dan normaalTijdens de zwangerschap blijkt de foetus in de baarmoeder kleiner te zijn dan normaal is voor de duur van de zwangerscha…
Bronnen en referenties
  • Het medisch handboek - Orde van medisch specialisten - Kosmos
Reacties

Kisses (infoteur), 22-02-2011 #2
Het artikel is informatief en het is goed geschreven. Reactie infoteur, 23-02-2011
Dank je wel Kisses!

Sonja Ebbeng, 23-04-2010
Ik ben blij dat ik nu gevonden heb wat er met mijn dochter aan de hand is, maar heb toch nog een vraag.
Welke risico's zijn er voor de baby als de moeder een bandje geplaatst krijgt onder narcose in de 23e week van haar zwangerschap?
Op dit moment ligt zij in het ziekenhuis voor deze ingreep en ik kan niet naar haar toe! Ik zit met spanning te wachten op het verlossende telefoontje van haar of haar vriend dat alles nu goed is gegaan en we kunnen hopen op een zwangerschap die verder wel goed gaat verlopen. Heb net allerlei sites bezocht om te zien welke risico's er voor de baby zijn maar kan hier dus niets over vinden. We hopen dat we over ongeveer een maand of 2 een gezonde kleinzoon in onze armen kunnen sluiten. Reactie infoteur, 26-04-2010
Beste Sonja Ebbing,

Heel erg begrijpelijk dat je enorme zorgen maakt over je dochter en toekomstige kleinkind! Ik hoop van ganser harte dat alles inmiddels beter gaat met je zwangere dochter!

Medici raden een zwangere vrouw over het algemeen aan, mits het niet een levensbedreigende situatie is voor de as moeder, een operatie te ondergaan als de foetus ouder is dan 20 weken. Een foetus ouder dan 20 weken is sterker, gezonder en fitter om een operatie aan moeders goed tot redelijk goed te kunnen ondergaan.

Er zijn verhalen bekend van moeders die tijdens hun zwangerschap meerdere operaties, noodgedwongen, moesten ondergaan. Ondanks de narcose en zelfs de antibiotica, beweren de meeste moeders dat hun kind gezond ter wereld is gekomen.

Medici vertellen de zwangere moeders altijd dat het risico van het gebruik van narcose klein zijn voor een foetus. Dat valt natuurlijk sterk te betwijfelen, narcose is een gif en hoe je het ook went of keert, het kan nooit goed zijn voor de kleine!

Maar, heeft de zwangere vrouw zeer gezond gegeten en geleefd tijdens de zwangerschap, als ze goed voor haarzelf en voor haar foetus heeft gezorgd, zal de foetus dusdanig sterk zijn dat de kleine wel tegen een stootje kan.

Wat kan een zwangere vrouw zelf doen om de schade aan haar kindje te beperken? Het gif na de operatie moet zo snel mogelijk haar zwangere lichaam verlaten door te ontgiften. Ontgiften kun je doen als je zwanger bent door extra mineraal water te drinken, extra vruchtensappen en extra groentensappen te drinken. Geen suiker, geen koffie, geen frisdranken, geen zout, geen koekjes, geen snoepjes, geen kaas. Er zullen medici zijn die het ontgiften flauwekul vinden, er zullen medici zijn die een groot voorstander zijn.

Let wel: ik heb het over ontgiften voor zwangeren! Het is heel erg belangrijk dat zwangeren vitaminen en mineralen, kortom alle bouwstoffen binnen blijven krijgen om hun foetus te blijven voeden! Een zwangere kan onmogelijk een paar dagen alleen op mineraalwater leven! Echter, door extra mineraalwater te drinken helpt het een zwangere vrouw de gifstoffen van de narcose sneller af te voeren. Extra vitamine C zou ook wonderen doen, maar win daar advies over van de behandelde arts, huisarts of verloskundige.

Beste Sonja, ik hoop van ganser harte dat het goed gaat met je dochter en je toekomstige kleinkind. Om het leven van de foetus te redden is het nu noodzakelijk dat je dochter een bandje krijgt, een zeer emotionele ingreep! Ik wil jullie heel graag het aller beste toewensen voor de toekomst en dat het onder omstandigheden goed gaat met de foetus!

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 27-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.