Cervixinsufficiëntie: miskraam, vroeggeboorte

Cervixinsufficiëntie: miskraam, vroeggeboorte Slappe baarmoederhals: oorzaak van miskraam en vroeggeboorte. Bij sommige zwangere vrouwen is er sprake van een te slappe baarmoederhals. De kan op een miskraam of vroeggeboorte is dan groot. Hoe wordt dit behandeld en wat zijn de risico's?

Cervixinsufficiëntie

Bij deze aandoening is er sprake van een zwakker baarmoederhals. Deze levert gevaar op voor de zwangere vrouw: tijdens de zwangerschap kan de baarmoederhals open gaan staan waardoor er een miskraam of vroeggeboorte kan optreden.

Oorzaak

In vroegere tijden werd tijdens een abortus de baarmoederhals ver opgerekt , dit gebeurde in een vergevorderd stadium van de zwangerschap. Dit overmatig oprekken heeft als gevolg dat de baarmoederhals te slap wordt. Tegenwoordig is men voorzichtiger met het uitvoeren van een abortus en zal een te slappe baarmoederhals als gevolg van een abortus weinig meer voorkomen.

Een andere oorzaak is een ruime conisatie. Een conisatie is een kleine ingreep waarbij de arts wat weefsel van de baarmoedermond wegneemt.. Dit komt vooral voor bij afwijkende uitstrijkjes. Het wegnemen van het weefsel is noodzakelijk om baarmoederhalskanker in de toekomst te voorkomen, maar wanneer deze ingreep te ruim wordt uitgevoerd, ontstaat er vaak een slappe baarmoederhals.

Bij een meerlingzwangerschap komt een slappe baarmoederhals ook vaker voor. In de meeste gevallen wordt er echter geen oorzaak gevonden. Een slappe baarmoederhals is niet erfelijk aangelegd maar kan door toeval wel meerdere keren binnen een familie voorkomen.

Merk je een slappe baarmoederhals?

In het dagelijkse leven is er niks te merken van een slappe baarmoederhals. Tijdens de zwagerschap zal er in het begin ook nog niks opgemerkt worden. De meeste miskramen en vroeggeboorten als gevolg van een slappe baarmoederhals komen voor tussen de 3 en 6 maanden zwangerschap. Tussen de 4 en 5 maanden zwangerschap is het risico het grootst. Door een te slappe baarmoederhals ontstaat er tijdens de zwangerschap een ontsluiting. Deze ontsluiting is pijnloos en de zwangere vrouw merkt er niets van. Pas wanneer de ontsluiting al verder gevorderd is, kunnen er buikpijnklachten ontstaan of bloedverlies.

Met een slappe baarmoederhals blijft de zwangere vrouw de hele zwangerschap door gevaar lopen op een miskraam of vroegtijdige bevalling. Met 7 maanden zwangerschap overleven de meeste vroeggeboren baby's.

Een vroegtijdige geboorte

Wanneer voor 24 weken zwangerschap weeën ontstaan als gevolg van een slappe baarmoederhals, zal geprobeerd worden met behulp van medicijnen de ween tegen te houden. De zwangere vrouw krijgt ok bedrust voorgeschreven. Vaak kan me tijdig een bandje om de baarmoederhals leggen, een cerclaga, waardoor de baarmoederhals wordt dichtgeknepen. Wanneer de bevalling toch doorzet, zal er niet veel meer gedaan kunnen worden. Het ongeboren kind is nog niet voldoende gegroeid en gerijpt om het te redden.

Na 24 weken zwangerschap zal men ook de bevalling tegen houden met behulp van weeënremmers. Tot 37 weken kiest een arts veelal voor deze methode. Wanneer de weeën gestopt kunnen worden en het verder rustig blijft, mag de de vrouw naar huis. Meestal wordt er wel een bandje om de baarmoederhals gelegd om te voorkomen dat de ween opnieuw beginnen. Dit bandje blijft zitten tot aan de bevalling.

Soms gebeurt het dat de ween terug komen, ondanks het aangelegde bandje rond de baarmoederhals. Er kan dan een tweede bandje worden aangelegd. Soms ontstaat er een infectie in de ruimte tussen de twee bandjes. Deze infectie kan het ongeboren kind aantasten met sterfte als gevolg.

Een zwangere vrouw met een te slappe baarmoederhals zal bij een volgende zwangerschap vaak uit voorzorg al een steunbandje om de baarmoederhals krijgen. De kans op herhaling van een vroeggeboorte of miskraam is ongeveer 25 procent. Deze kans is te groot om geen voorzorgsmaatregelen te treffen. Het bandje wordt onder verdoving aangebracht tussen de 12 en 14 weken zwangerschap, en blijft tot aan de bevalling zitten. Vlak voor de bevalling wordt deze verwijderd. Meestal verloopt de bevallig dan snel.
© 2011 - 2025 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger: een te zwakke baarmoederhalsZwanger: een te zwakke baarmoederhalsNormaal is tijdens het volbrengen van een zwangerschap de baarmoederhals van de zwangere vrouw gesloten. Pas als de weeë…
Bloedverlies tijdens de zwangerschapBloedverlies tijdens de zwangerschapEen vaginale bloeding tijdens de zwangerschap kan grote gevolgen hebben. Er kan sprake zijn van een miskraam, een dreige…
Een vrouw met twee baarmoedersEen vrouw met twee baarmoedersEr zijn vrouwen die beschikken over twee baarmoeders. Sommige vrouwen hebben ook een dubbele vagina. Dit is een zeldzame…
De bevalling of keizersneeDe bevalling of keizersneeWat is nu een keizersnede, wat gebeurd er met je tijdens een bevalling ? het zijn de vragen van vele zwangere mensen die…

Zwangerschap: week 1 t/m 4Zwangerschap: week 1 t/m 4Zwangerschap: overtijd, symtomen, bloedverlies, buikpijn, innesteling, eisprong, celdeling. De eerste vier weken van de…
Het HELLP-syndroom: oorzaken, symptomen en behandelingHet HELLP-syndroom: oorzaken, symptomen en behandelingEen van de ernstigere complicaties die tijdens de zwangerschap kunnen voordoen, is het HELPP - syndroom. HELPP is een er…
Bronnen en referenties
  • http://www.peuteren.nl/zwanger/cervixinsufficientie.php
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.