Een vrouw met twee baarmoeders

Een vrouw met twee baarmoeders Er zijn vrouwen die beschikken over twee baarmoeders. Sommige vrouwen hebben ook een dubbele vagina. Dit is een zeldzame aandoening die zich uiten kan in pijn tijdens het vrijen of problemen met de zwangerschap. Deze aandoening vergroot de kans op een miskraam of vroeggeboorte van het kindje. Wanneer de klachten erg genoeg zijn, kan er worden gekozen voor een operatie. Zijn er verder geen klachten, kan er worden besloten er niets aan te doen. Er zijn ook vrouwen die twee baarmoeders hebben en er tijdens hun leven nooit achter komen.

Twee baarmoeders

Een dubbele baarmoeder, ook wel uterus didelphys genoemd, is een zeldzame aandoening dat al in de vrouwelijke foetus is ontwikkeld. Meestal worden er bij deze aandoening ook twee vagina's ontwikkeld. In dit geval is het verticale tussenschot die de baarmoeder in tweeën deelt omlaag uitgestrekt waardoor de baarmoederhals en vagina in tweeën worden verdeeld. Beide baarmoeders kunnen volledig functioneren. Er zijn vrouwen die zelfs een kind hebben gekregen die elk uit een aparte baarmoeder komt. Het is zelfs mogelijk dat de vrouw twee bevalling kan hebben waar enkele dagen of weken tussen zit. In de geval wordt er meestal een keizersnede toegepast.

Oorzaak

Deze aandoening met dubbele baarmoeder met dubbele baarmoederhals en dubbele vagina is een aangeboren afwijking. De baarmoeder, baarmoederhals en de vagina ontstaan in de foetus uit twee buisachtige structuren, de buizen van Müller genaamd. Het onderste gedeelte hiervan behoort samen te smelten tijdens de ontwikkeling in een verticale naar een bovengerichte richting om zo de baarmoeder te vormen. Als de buizen van Müller niet goed versmelten blijven de baarmoeder, baarmoederhals en de vagina in tweeën gedeeld. Waarom dit anatomisch niet goed verloopt is niet bekend.

Verschijnselen

Als er sprake is van een tussenschot in de vagina kan dat pijn doen bij geslachtsgemeenschap. Er kunnen ook problemen optreden bij zwangerschap zoals herhaalde miskramen, vroegtijdige geboorte of problemen tijdens de bevalling zoals een moederkoek die vast blijft zitten of een afwijkende ligging van het kind. Omdat door het tussenschot van de baarmoederhals de sluitspier minder goed kan functioneren, kan dit een oorzaak zijn van een vroegtijdige bevalling. Er zijn ook vrouwen die er nooit achter komen dat ze deze aandoening hebben omdat ze geen klachten hebben.

Diagnose

Aan de hand van de klachten van de patiënte, wordt er onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van een dubbele baarmoeder, dubbele baarmoederhals en dubbele vagina. Dit gebeurt via een lichamelijk onderzoek d.m.v. een inwendig vaginaal onderzoek en daarnaast vinden nog andere onderzoeken plaats zoals een echografie, hysteroscopie en een MRI. Tijdens een hysteroscopie wordt er met behulp van een speciaal ontwikkelde endoscoop (een buisje) gekeken in de baarmoeder.

Behandeling

Indien de klachten van de patiënt erg genoeg zijn, kan er een operatie uitgevoerd. Dit wordt gedaan indien de patiënt pijn heeft bij het vrijen of problemen vanwege herhaalde miskramen. Tijdens deze operatie wordt het tussenschot verwijderd. Bij voorkeur wordt de ingreep uitgevoerd door middel van een hysteroscopie. De ingreep is niet geheel zonder risico’s. Er kunnen bijvoorbeeld verklevingen ontstaan in de baarmoeder (Syndroom van Ashermann). Indien tijdens onderzoek blijkt dat de dubbele baarmoeder in goede conditie verkeert en er zijn geen klachten en geen problemen met de vruchtbaarheid, kan er besloten worden om er niets aan te doen.

Zwangerschap en uterus didelphys

Het is wel mogelijk om met deze aandoening zwanger te worden hoewel de kans op een miskraam groot is. Zoals genoemd is de kans op een te vroeg geboren kind dan erg groot. Ook is de kans groot dat het kindje wat kleiner is omdat er minder ruimte is in de baarmoeder. Een natuurlijke bevalling kan mogelijk zijn. Indien dit niet mogelijk is kan er besloten worden om te kiezen voor een keizerssnede. In zeer zeldzame gevallen kan er in elke baarmoeder afzonderlijk een kindje groeien die niet tegelijk geboren worden.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweehoornige baarmoeder en zwangerschapTweehoornige baarmoeder en zwangerschapEen tweehoornige baarmoeder is een aandoening waarbij de baarmoeder niet normaal is gevormd maar uiteenloopt in twee 'ho…
Bijzondere tweelingenBijzondere tweelingenTweelingen trekken doorgaans nogal veel aandacht. Wie met een kinderwagen met tweeling loopt kan er donder op zeggen vee…
Superfoetatie bij de mensSuperfoetatie is een zeer zeldzaam verschijnsel bij mensen, waarbij er tijdens de zwangerschap een nieuwe bevruchting op…
Pijn aan baarmoederPijn aan baarmoederPijn aan de baarmoeder kan ontstaan tijdens de zwangerschap, maar ook buiten een zwangerschap om. Zo kunnen er vleesbome…

Migraine natuurlijk behandelenMigraine is een periodiek optredende, kloppende hoofdpijn, die meestal aan één zijde voorkomt en gepaard gaat met missel…
Keelpijn, wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?Keelpijn, wat is de oorzaak en wat kun je er tegen doen?Keelpijn is een veel gehoorde klacht die vooral in de herfst en winter veel voorkomt. Het wordt vaak veroorzaakt door ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Therapractice, Pixabay
  • www.wisegeek.com
  • www.medicinfo.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 05-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.