Superfoetatie bij de mens

Superfoetatie is een zeer zeldzaam verschijnsel bij mensen, waarbij er tijdens de zwangerschap een nieuwe bevruchting optreedt. Superfoetatie is een zeer zeldzaam verschijnsel, bij dieren komt het wat vaker voor dan bij de mens. Het begrip houdt in dat er tijdens de zwangerschap een eicel uit een nieuwe cyclus wordt bevrucht en er een tweede foetus begint te groeien. Wanneer beide foetussen zich in dezelfde baarmoeder ontwikkelen, worden ze op hetzelfde moment geboren. De jongste baby zal te vroeg geboren worden. In het zeldzame geval van een dubbele baarmoeder is het mogelijk dat de baby in de ene helft van de baarmoeder op een ander moment geboren wordt dan de baby in de andere helft.

Twee geboortes in slechts 74 dagen

Lehmann (1857) schrijft over een 34-jarige vrouw die op 10 juli 1855 beviel van een gezond en voldragen kind en twee maanden later van een tweede kind. ‘Drie weken na de verlossing hervatte de vrouw wederom hare gewone huiselijke bezigheden, maar de buik bleef een grooten omvang houden, en zij vermeende in de linker zijde de bewegingen van een kind te voelen. Den 22 Sept., 74 dagen na de geboorte van het eerste kind openbaarden zich op nieuw weeën, en werd andermaal een voldragen kind uitgedreven’. Na deze tweede bevalling is de vrouw inwendig onderzocht en er bleek sprake van een dubbele baarmoeder, hetgeen deze twee bevallingen mogelijk had gemaakt. Bij dieren die van nature meerdere baarmoederhoornen hebben, zoals honden en katten, komt superfoetatie wat vaker voor dan bij de mens, die normaal gesproken een enkele baarmoeder heeft. De twee baby’s worden in het geval van een enkele baarmoeder tegelijk geboren, maar zijn geen tweeling!

Hoe is superfoetatie te bewijzen?

Aan het begin van de 20e eeuw had men er moeite mee om superfoetatie te bewijzen. Als bewijs werd vaak het verschil in gewicht genomen, maar zoals Engelhard (1932) terecht opmerkt kan een gewichtsverschil ook veroorzaakt worden door een slechte placentacirculatie, een slecht hart of een ander medisch probleem. Tegenwoordig zijn er goede instrumenten beschikbaar die de leeftijd vanaf de bevruchting redelijk accuraat kunnen vaststellen. Er wordt een uitgebreid neurologisch en fysiologisch onderzoek gedaan. Gewicht, lengte, hoofdomvang en aan- of afwezigheid van groeischijven wordt vastgesteld. Aansluitend wordt er gekeken naar de bot- en tandleeftijd. Al deze factoren bij elkaar nemend kan er redelijk zeker gezegd worden hoe oud de baby is, gerekend vanaf de bevruchting.

© 2011 - 2024 Ilsemarietje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vrouw met twee baarmoedersEen vrouw met twee baarmoedersEr zijn vrouwen die beschikken over twee baarmoeders. Sommige vrouwen hebben ook een dubbele vagina. Dit is een zeldzame…
Tweehoornige baarmoeder en zwangerschapTweehoornige baarmoeder en zwangerschapEen tweehoornige baarmoeder is een aandoening waarbij de baarmoeder niet normaal is gevormd maar uiteenloopt in twee 'ho…
Dubbele nationaliteitDe dubbele nationaliteit is in Nederland een veelbesproken onderwerp. Onder een deel van de bevolking leeft al een tijdj…
Verzakking baarmoeder: symptomen en behandelingVerzakking baarmoeder: symptomen en behandelingDe meeste vrouwen krijgen tijdens hun leven te maken met een of meer aandoeningen van de vrouwelijke voortplantingsorgan…

Wilt u wel of geen kinderen?Er zijn mensen die er bewust voor kiezen om niet aan kinderen te beginnen terwijl het voor andere een geschenk uit de he…
Zwangerschapsdiabetes: oorzaken, symptomen en behandelingZwangerschapsdiabetes: oorzaken, symptomen en behandelingEen zwangerschap verloopt niet altijd vlekkeloos, soms zijn er complicaties en moet men extra voorzichtig zijn. Vaak heb…
Bronnen en referenties
  • Baijal, N., Sahni, M., Verma, N., Kumar, A., Parkhe, N., & Puliyel, J. M. (2007). Discordant twins with the smaller baby appropriate for gestation age - unusual manifestation of superfoetation: A case report. BioMed Central Pediatrics, 7
  • Engelhard, J. L. B. (1932). Superfoecundatie en superfoetatie. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 76
  • Lehmann, L. (1857). Over superfoetatie. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 1
  • Scrimgeour, J. B., & Baker, T. G. (1974). A possible case of superfetation in man. Journal of Reproduction and Fertility, 36
Ilsemarietje (40 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.