Pijn aan baarmoeder

Pijn aan baarmoeder Pijn aan de baarmoeder kan ontstaan tijdens de zwangerschap, maar ook buiten een zwangerschap om. Zo kunnen er vleesbomen aanwezig zijn, sprake zijn van endometriose, menstruatiepijn of baarmoederkanker. De ene pijn is de andere niet, daarom is het belangrijk om de verschillende soorten pijn en andere verschijnselen zoals bloedverlies te herkennen. Dit maakt onderzoek door een arts een stuk makkelijker.

De baarmoeder

In de onderbuik bevindt zich de baarmoeder. Dit is een hol orgaan dat in normale toestand de grote heeft van een vuist of sinaasappel. Tijdens de zwangerschap is de baarmoeder in staat uit te zetten zodat er een opgerolde baby van 50 centimeter inpast. De baarmoeder kan hierbij groter worden dan een meloen. De baarmoederwand bestaat uit stevige spieren die de baarmoeder kunnen laten samentrekken. Dit samentrekken is soms nodig bij menstruatie, miskraam of bevalling.

Pijn aan de baarmoeder tijdens het vrijen

Een veel voorkomende klacht: pijn tijdens het vrijen. De pijn wordt aan de baarmoeder gevoeld en kan ook na het vrijen nog enige tijd aanwezig blijven. De oorzaken kunnen zijn:
  • Een gekantelde baarmoeder
  • Verzakking van de baarmoeder
  • Endometriose
  • Darmklachten waardoor de pijn doortrekt naar de baarmoeder
  • Andere klachten zoals een vleesboom of een infectie
De klachten kunnen soms tijdelijk zijn, maar meestal gaat het hier om pijnklachten die telkens weer terugkeren. Wanneer je merkt dat verandering van standje pijnlijk doet is de kans groot dat je baarmoeder gekanteld is. Neem een houding aan die voor jou prettig is. Bij een verzakking va de baarmoeder voel je pijn aan de baarmoedermond en kan je soms minder goed plassen. Dit komt doordat de baarmoeder de urinebuis dichtduwt. Ga bij aanhoudende klachten naar de huisarts, deze kan bekijken of behandeling noodzakelijk is.

Hoesten is pijnlijk

Bij hoesten zetten we druk in de buikholte. Met name de baarmoeder vangt een gedeelte van deze druk op. Wanneer we klachten hebben aan de baarmoeder dan kan dit drukverschil pijnlijk zijn. Ook bijvoorbeeld niezen, tillen of bukken kan de pijn uitlokken of verergeren. Tijdens de zwangerschap kan pijn aan de baarmoeder bij hoesten veroorzaakt woerden door bandenpijn. De baarmoeder hangt aan banden in de buikholte. Door de groei van de baby wordt er aan deze banden getrokken., Bij hoesten wordt er ook weer getrokken aan deze banden. Het gevolg: pijn. Dit kan een korte stekende pijn zijn of een wat langer aanhoudende zeurende pijn.

Een andere oorzaak is een ontsteking aan de baarmoeder of de baarmoederhals. Ook dit geeft pijnklachten bij hoesten, niezen, tillen of bukken. Een ontsteking kan veroorzaakt worden door de spiraal maar kan ook kunnen bacteriën via de vagina binnendringen. Normaal worden micro-organismen goed bestreden maar bij een verlaagde weerstand is dit niet altijd voldoende. Ook kan een ontsteking het gevolg zijn van een miskraam, curettage of bevalling. Soms krijg je hoge koorts. Een ontsteking aan de baarmoeder of baarmoederhals geneest zelden uit zichzelf, vaak kruipen bacteriën alleen maar hogerop. Een antibioticakuur zal de infectie vaak goed bestrijden. Maak deze kuur helemaal af.

Ovulatie of eisprong

Sommige vrouwen voelen de eisprong iedere maand weer, anderen merken dit niet of nauwelijks op. Vaak lijkt de baarmoeder rond deze periode wat gevoeliger en soms pijnlijk. Bukken of plotseling gaan zitten kan pijn doen. Het lijkt soms alsof de baarmoeder wat gezakt is. Waarschijnlijk zijn veranderingen van hormonen hier de oorzaak van. De klachten kunnen verminderd worden door het nemen van de anticonceptiepil waardoor een eisprong wordt verhinderd en de hormoonspiegel meer constant blijft. Wie zwanger wil worden heeft hier echter niet veel aan.

Na de bevalling

De baarmoeder zal na de bevalling samentrekken om haar normale vorm weer aan te nemen. Dit samentrekken voelt aan als pijnlijke menstruatiekrampen. De eerste dagen na de bevalling kan het zelfs aanvoelen als echte weeën. Heel vervelend, maar tegen de pijn mag je best paracetamol innemen. Vraag aan de kraamhulp of verloskundige hoeveel je in mag nemen bij borstvoeding.

De baarmoeder kan enige tijd pijnlijk blijven, zelfs als ze haar normale vorm heeft aangenomen. Alles is in negen maanden tijd flink opgerekt en zal weer terug op zijn plaats moeten komen. De baarmoeder zelf kan geïrriteerd zijn. Je kan het gevoel hebben dat de baarmoeder wat verzakt is: dit is vaak ook het geval. Na een eerste bevalling is de baarmoeder iets verzakt. Heb je het idee dat het om een ernstige verzakking gaat neem dan contact op met de arts of verloskundige. De verloskundige is meestal de eerste zes weken na de bevalling nog voor jou beschikbaar. Heb je er veel last van een pijnlijke baarmoeder, bedenk dan waar de pijn van afkomstig is. Dit kan daadwerkelijk de baarmoeder zijn maar ook uitstralende pijn vanuit de darmen of het bekken. Blijf je klachten houden bespreek dit dan met de arts. Soms is nader onderzoek nodig. De klachten hoeven niet altijd afkomstig te zijn van de bevalling.

Andere oorzaken voor pijn aan de baarmoeder zijn verklevingen, vleesbomen, endometriose, baarmoederkanker of baarmoederhalskanker, een miskraam of bandenpijn (tijdens de zwangerschap).
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Endometriose: symptomen, diagnose en behandelingEndometriose: symptomen, diagnose en behandelingOngeveer 10% van de vrouwen lijdt aan endometriose, vaak zonder het zelf te weten. Bij endometriose is baarmoederslijmvl…
Onvruchtbaar en verminderd vruchtbaarheidOnvruchtbaar en verminderd vruchtbaarheidOnvruchtbaar zijn is een nachtmerrie voor iedere vrouw die zwanger wil worden. Vooral als het blijkt dat deze onvruchtba…
Vergrote baarmoeder: symptomen, oorzaak en behandelingVergrote baarmoeder: symptomen, oorzaak en behandelingEen gezwollen, vergrote baarmoeder kan komen door zwangerschap of door een onderliggende aandoening. Een normale baarmoe…
Bloedverlies tussen twee menstruatiesBloedverlies tussen twee menstruatiesBloedverlies tussen twee menstruaties kan diverse oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van vleesbomen of afw…

Zonder alveoli kunnen we niet bestaan: longblaasjesZonder alveoli kunnen we niet bestaan: longblaasjesDieren en mensen zijn afhankelijk van een goede werking van de longblaasjes. Dit zijn de kleinste putjes in het binnenst…
Mirtazapine is een medicijn in de categorie antidepressivaMirtazapine is een medicijn in de categorie antidepressivaWanneer mensen langdurig last hebben van depressieve klachten kan mirtazapine worden voorgeschreven door de arts. Het ka…
Bronnen en referenties
  • http://zwangerbuikkramp.nl/buikpijn-bovenbuik-en-onderbuik.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.