Mirtazapine is een medicijn in de categorie antidepressiva

Mirtazapine is een medicijn in de categorie antidepressiva Wanneer mensen langdurig last hebben van depressieve klachten kan mirtazapine worden voorgeschreven door de arts. Het kan enige weken duren voor het middel werkzaam is en soms stoppen mensen al te snel met innemen. Men voelt zich al lange tijd niet goed en als er daarbij nog klachten optreden als gevolg van bijwerkingen dan kan het lastig zijn om toch door te zetten met de inname. Daarbij moeten we vaststellen dat het middel niet voor iedereen geschikt is. Regelmatig overleg met de arts is noodzakelijk bij het gebruik van antidepressiva.

Mirtazapine is een antidepressiva

Mirtazapine is een geneesmiddel wat behoort tot de tetracyclische antidepressiemiddelen. Het helpt ook bij het regelen van stemmingen en emoties. Door dit middel worden serotonine en noradrenaline aan de hersenen afgegeven. Mirtazapine wordt voorgeschreven als er sprake van een depressie die langdurig van aard is.

Depressie

Een depressie uit zich in gevoelens van:
  • Neerslachtig zijn
  • Geen plezier meer beleven aan de dagelijkse dingen
  • Zich waardeloos voelen
  • Schuldgevoelens hebben waar geen oorzaak voor is

Neerslachtig zijn

Nu is iedereen wel eens neerslachtig maar bij een depressie is de neerslachtigheid constant aanwezig. Men voelt zich down gedurende langere tijd.

Geen plezier meer beleven aan de dagelijkse dingen

Het is bekend dat bij mensen die depressief zijn de dagelijkse dingen die voorheen wel leuk gevonden werden totaal anders beleefd worden. Werken in de tuin kan vreugde geven, maar als je depressief bent dan ziet men tegen het werk op en valt het zwaar.

Zich waardeloos voelen

Mensen die depressief zijn zien hun gevoel van eigenwaarde verminderen. Zij hebben het idee dat andere mensen alles beter kunnen en raken steeds dieper in de put.

Schuldgevoelens hebben waar geen oorzaak voor is

Schuldgevoelens kunnen een vervelende rol spelen bij mensen die depressief zijn. Zij zijn van mening dat ze dingen verkeerd gedaan hebben in het verleden of dat ze zaken verzuimd hebben. Deze gevoelens kunnen erg sterk worden en genezing in de weg staan. Het is belangrijk om met anderen hierover te spreken.

Gewichtsverlies

Vaak hebben depressieve mensen ook last van gewichtsverlies. In deze gevallen kan mirtazapine een goed hulpmiddel zijn. Er zijn tabletten verkrijgbaar van 15 mgr. en van 30 mgr. in verpakkingen van 10, 20, 50 en 100 tabletten. Het beste kan men de voorgeschreven hoeveelheid dagelijks op dezelfde tijd innemen. Als men één dag het medicijn vergeten heeft neem dan niet tussendoor maar ga gewoon verder volgens het programma. Het kan een goede gewoonte zijn dat men altijd 's morgens na het ontbijt het middel neemt.

De werking van Mirtazapine

Het kan één tot zelfs vier weken duren voor er merkbare effecten optreden bij het gebruik van dit middel. De arts zal beginnen met een lage dosis om je te laten wennen aan het medicijn. Als Mirtazapine eenmaal werkt dan zal er verbetering van de stemming optreden en men voelt weer energie. Men dient vooral niet te snel te stoppen met dit middel. Er wordt geadviseerd om zeker negen maanden tot één jaar te slikken en ouderen kunnen het middel soms nog langer voorgeschreven krijgen. Stopt men eerder dan is de kans dat de depressie terug komt echt aanwezig. Afbouwen moet altijd gebeuren in overleg met de behandelend arts.

Bijwerkingen

Zoals alle medicijnen kunnen er ook bij dit geneesmiddel bijwerkingen optreden. Het is belangrijk om in dat geval toch niet onmiddellijk te stoppen met het middel. Vaak verdwijnen de bijwerkingen al snel. Bijwerkingen die wel eens optreden zijn:
  • Sufheid
  • Droge mond
  • Hoofdpijn
  • Gewichtstoename door toename van de eetlust

Een enkele maal kan er ook sprake zijn van:
  • Duizeligheid
  • Klachten van maagpijn of darmklachten
  • Verwardheid of dromen die anders zijn dan men normaal gewend is
  • Beven
  • Huiduitslag, men kan allergisch zijn voor dit middel
  • Onrust of angst
  • Moeilijk kunnen plassen
  • Hartritmestoornissen of veranderingen in de bloeddruk
  • Agressieve gevoelens
  • Sommige mensen krijgen suïcidale gedachten

In alle gevallen is het noodzakelijk om de arts op de hoogte te stellen van de bijwerkingen die je ervaart. Soms moet de dosis worden aangepast, maar het kan ook zijn dat het beter is om over te schakelen op een ander middel.

Wat zijn beperkingen bij dit medicijn?

Diabetespatiënten dienen mogelijk hun hoeveelheid insuline aan te passen in overleg met de arts. Men mag gewoon alles eten wat men normaal doet. Kinderen en jongeren onder de 18 jaar mogen dit middel niet gebruiken. Auto rijden is lastiger omdat men suf kan zijn. Als men een dosis gebruikt van 30 mg. per dag of meer dan is het verstandig om de auto te laten staan. Het effect van het medicijn is dan even groot als wanneer men vier glazen alcohol gedronken heeft. Wees ook voorzichtig met alcohol. De werking van het medicijn kan versterkt worden door alcohol.

Medicijnen bewaren

Het medicijn dient men te bewaren in de oorspronkelijk verpakking. Zo is het goed luchtdicht beschermd en kan het niet vochtig worden. Als er medicijnen niet meer gebruikt worden dan dienen we deze in te leveren bij de apotheek. Let goed op de houdbaarheidsdatum.
© 2013 - 2025 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mirtazapine: een middel tegen depressieMirtazapine: een middel tegen depressieIeder mens heeft periodes waarin hij zich somber voelt. Dat kan variëren van enkele dagen tot misschien wel een paar wek…
Afbouwen van antidepressiva, bijwerkingen en ervaringenAfbouwen van antidepressiva, bijwerkingen en ervaringenVolgens de gegevens van het CBS over 2013, slikken ongeveer 900.000 Nederlanders medicatie die tot de groep antidepressi…
Antidepressiva soorten: tricyclische antidepressivaAntidepressiva soorten: tricyclische antidepressivaEr zijn verschillende antidepressiva soorten. Tricyclische antidepressiva zijn een van de eerste medicijnen tegen een de…

Pijn aan baarmoederPijn aan baarmoederPijn aan de baarmoeder kan ontstaan tijdens de zwangerschap, maar ook buiten een zwangerschap om. Zo kunnen er vleesbome…
Veel bloedverlies, buikpijn bij menstruatie: vleesboom myoomVeel bloedverlies, buikpijn bij menstruatie: vleesboom myoomHet hebben van een vergroeiing in de baarmoederspierlaag leidt meestal niet tot klachten. In sommige gevallen kan het be…
Bronnen en referenties
  • Bijsluiter mirtazapine.
  • Wikipedia
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 09-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.