Mirtazapine: een middel tegen depressie

Mirtazapine: een middel tegen depressie Ieder mens heeft periodes waarin hij zich somber voelt. Dat kan variëren van enkele dagen tot misschien wel een paar weken. Meestal gaat het vanzelf weer over. Op het moment dat deze sombere stemming langere tijd aanhoudt, waarbij je lusteloos en vermoeid bent en geen plezier meer beleeft, kan het zijn dat je aan een depressie lijdt. In sommige gevallen besluit een arts om het medicijn mirtazapine voor te schrijven. Het is een antidepressivum, dat meestal voorgeschreven wordt bij mensen die naast een depressie ook last hebben van lichamelijke klachten. Mirtazapine wordt ook voorgeschreven bij jeuk.

Depressief

Soms maak je iets mee waardoor je somber wordt. Dit is heel normaal en iedereen maakt wel een zon periode door. Meestal gaat het vanzelf weer over. Sommige mensen blijven neerslachtig, hebben geen interesse meer in anderen, voelen zich waardeloos en hebben schuldgevoelens. Zij lijden aan een depressie. Daarnaast kunnen zij prikkelbaar zijn en last hebben van slaapproblemen. Er is niet altijd een duidelijke oorzaak van een depressie. Mocht je denken dat je last hebt van een depressie, maak dan een afspraak bij de huisarts. Er is hulp nodig om hier vanaf te komen. In sommige gevallen schrijft de dokter het medicijn mirtazapine voor.

Een antidepressivum

Voor mirtazapine wordt vaak gekozen als er naast een depressie ook lichamelijke klachten zijn. Het geneesmiddel behoort tot de groep van de tetracyclische antidepressiva en wordt vooral gebruikt bij mensen die last hebben van extreem gewichtsverlies. Mirtazapine behoort tot de antidepressiva. Het heeft invloed op verschillende stoffen in onze hersenen. Zo worden de hersenen gestimuleerd om de van nature voorkomende hormonen noradrenaline en serotonine af te geven. Dit heeft een gunstig effect op de stemming.

De werking

Bij iets meer dan de helft van de mensen heeft mirtazapine effect. Zij voelen zich energieker worden en zijn minder somber. Het duurt ongeveer een week tot vier weken voordat het effect merkbaar is. Het wordt voor langere tijd voorgeschreven, meestal tussen de zes en negen maanden. Hierdoor is de kans kleiner dat de depressie terugkomt. Mensen die vaker een depressie hebben gehad of mensen die wat ouder zijn, krijgen dit medicijn vaak wat langer voorgeschreven.

Meestal begint de arts met het voorschrijven van een lage dosering om te kijken of dit effect heeft. Hierdoor is de kans op last krijgen van bijwerkingen minder groot. Na een paar weken moet je terugkomen bij de arts. Mocht er nog geen verbetering zijn opgetreden, zal de arts de dosering verhogen. Vervolgens wordt er na een paar weken weer bekeken of de dosis voldoende is.

Jeuk

Jeuk is heel vervelend en er kan een onbeheersbare drang ontstaan om te krabben. Dit kan de huid beschadigen, waardoor de huidirritatie alleen maar toeneemt. Ook loop je hiermee een kans om een huidinfectie op te lopen. Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals allergieën, huidziekten, door kanker of een aandoening aan de galwegen. Hoewel niet helemaal duidelijk is hoe de precieze werking is, hebben sommige mensen baat bij mirtazapine. Het teveel aan galzuren in het bloed wat tot jeuk leidt of de jeukklachten bij kanker kunnen soms verminderen.

Bijwerkingen

Zoals geldt voor alle medicijnen, kunnen er naast het gewenste resultaat ook bijwerkingen ontstaan. Vaak ontstaan er meteen na de behandeling al klachten. Het is dan belangrijk om wel door te gaan, want meestal moet het lichaam even wennen aan het middel. Meestal verdwijnen de klachten daarna weer. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: een droge mond, toegenomen eetlust en gewichtstoename, duizeligheid, hoofdpijn en slaperigheid. Andere bijwerkingen kunnen zijn: misselijkheid, maagdarmklachten, verwardheid en hevige dromen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mirtazapine is een medicijn in de categorie antidepressivaMirtazapine is een medicijn in de categorie antidepressivaWanneer mensen langdurig last hebben van depressieve klachten kan mirtazapine worden voorgeschreven door de arts. Het ka…
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…
Moe, lusteloos en prikkelbaar: ben ik depressief?Moe, lusteloos en prikkelbaar: ben ik depressief?Heb je wel eens het gevoel dat je nergens meer zin in hebt? Het gevoel dat je alleen nog maar in bed wilt liggen of dat…

Haptoglobine: versnelde afbraak rode bloedcellen vaststellenHaptoglobine: versnelde afbraak rode bloedcellen vaststellenDe lever is een zeer belangrijk orgaan voor de zuivering van het bloed. Het bloed bevat namelijk veel afvalstoffen en re…
Dyslexie: over woorden heen lezen, desoriëntatieDyslexie: over woorden heen lezen, desoriëntatieSlecht tekens kunnen herkennen of over de tekst heen lezen valt onder de noemer dyslexie. Het komt bij een redelijk aand…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alachua County, Flickr (CC BY-2.0)
  • Boek: De Top 100 van meestgebruikte medicijnen. ISBN: 9789025432584
  • www.apotheek.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 01-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.