Tips om gelukkiger te worden

Tips om gelukkiger te worden Bijna iedereen ervaart het gevoel wel eens gelukkig te zijn. Net zoals allerlei andere emoties zoals boosheid of verdriet is geluk ook een emotie die je niet de hele tijd door ervaart. Veel mensen vinden dat ze te weinig geluk ervaren en daardoor niet gelukkig zijn. Vaak zijn mensen te druk om tijd vrij te maken voor leuke dingen. Dankbaarheid en een gezonde leefstijl geven een goed gevoel. Wat kun je er nu aan doen om je gelukkig te voelen?

De basis van geluk

Om gelukkig te kunnen zijn moet je een gevoel van veiligheid hebben. Daarnaast heb je nodig om gelukkig te zijn: tevredenheid, gevoel van overzicht en rust. Je leefomgeving moet veilig zijn. Dit is niet alleen een veilige buurt, maar ook je thuis moet een plek zijn waar je je veilig voelt. Kun je tevreden zijn met wat je hebt? Mensen zijn geneigd om te kijken naar wat ze niet hebben. Probeer eens na te denken over wat je wel hebt en probeer daarover tevreden te zijn. Om gelukkig te worden, is het gevoel van overzicht ook belangrijk. Probeer eens afstand te nemen van jezelf en denk eens na over het grotere geheel. Denk eens na waar het in jouw leven om draait. In deze drukke wereld neemt men soms te weinig tijd om tot rust te komen. Rust is van belang om de hectiek los te laten en weer tot jezelf te komen. Neem de tijd voor rust.

Geld maakt niet gelukkig

De term geld maakt niet gelukkig kent iedereen wel. Maar is dat ook zo? Vele mensen zijn ervan overtuigd dat als ze de hoofdprijs winnen in een loterij dat ze dan gelukkig zullen zijn. Je kunt dan tenslotte dingen kopen die je anders nooit had kunnen kopen. Die mooie auto, een groter huis of die heerlijke vakantie. Met geld kun je comfort kopen en dat kan prettig zijn. Je kunt er luxe mee kopen, financiële vrijheid en eventueel steun in de vorm van een coach, therapeut of een huishoudelijke hulp. Toch zijn er ook veel mensen die wel veel geld hebben en toch ongelukkig zijn. Geluk is niet te koop. Geld draagt eraan bij dat je het leven wel gemakkelijker kunt maken. Geluk komt van binnen uit.

Zoek naar je flow

Mensen zijn vaak te druk bezig met hun dagelijkse leven dat ze geen tijd vrij maken voor iets dat ze leuk vinden. Probeer eens activiteiten te zoeken die je graag wilt doen in plaats van wat je moet doen. Maak voor jezelf eens een lijstje met dingen die jij leuk vindt om te doen. Hoe vaak doe je die dingen eigenlijk? Neem je er wel genoeg de tijd voor? Flow kun je zien als een soort activiteit waar je volledig in op kunt gaan. Deze momenten geven je voldoening en hierin kom je helemaal tot je recht. Dit maakt je op dat moment erg gelukkig.

Maak jezelf gelukkiger

Geluk is iets wat niet altijd vanzelf komt en waar je aan moet werken. Geluk is een momentopname waardoor je dit niet de hele tijd achter elkaar zult voelen. Hier volgen wat tips voor een gelukkiger leven:

Dankbaarheid

Dankbaarheid is een van de basisingrediënten om je gelukkig te voelen. Wees dankbaar voor de dierbaren om je heen en dat ze van je houden. Wees dankbaar voor je gezondheid. Wees dankbaar als je een goed humeur hebt. Wees dankbaar als je genoeg geld hebt voor je levensbehoeften en wees dankbaar als je een ander kunt helpen.

Begin de dag goed

Om de dag positief te beginnen kun je 's ochtends iets doen waarbij je je goed voelt. Zo begin je de dag goed en dan kun je de hectiek van de dag beter aan. Zo kun je bijvoorbeeld: krant lezen, sporten, meditatie of de hond uitlaten.

Eet verantwoord

Gezond eten zorgt ervoor dat je je lichamelijk en geestelijk goed voelt. Door een gezonde voeding krijg je de benodigde bouwstoffen en energie. Beperk ongezonde voeding zoveel mogelijk. Tuurlijk kun je jezelf af en toe eens trakteren op wat lekkers, want je moet ook van het leven genieten.

Beweging

Bij een gezond bewegingspatroon krijg je meer energie en uithoudingsvermogen. Zoek hierbij een activiteit die bij je past en waaraan je plezier beleeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn: wandelen, hardlopen, fietsen, hond uitlaten of zwemmen.

Slaap voldoende

Slaap is van groot belang om je goed te voelen. Om 's nachts goed te kunnen slapen moet je zorgen voor een goed regelmaat. Ga iedere avond ongeveer om dezelfde tijd slapen. Doe net voor het slapen gaan geen actieve sporten en ga niet werken. Ga niet kwaad naar bed en zorg ervoor dat je hoofd leeg is.

Meditatie

Door meditatie kun je een innerlijke kalmte teweeg brengen waardoor je een ontspannen gevoel krijgt. Naast rust zorg meditatie er ook voor het bijdraagt aan een lage bloeddruk, minder stress en een beter gevoel over jezelf.

Misschien is bovenstaande niet voldoende om je gelukkiger te voelen. Mocht je al een lange tijd ongelukkig zijn aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Ook al voel je je erg ongelukkig: het is niet onmogelijk om gelukkiger te worden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je gelukkiger worden?Hoe kun je gelukkiger worden?Meestal weet je wel of je gelukkig bent of niet. Of je weet dat je het misschien wel helemaal niet zo slecht hebt, maar…
Dankbaarheid, een weldaad voor onze gezondheid!Dankbaarheid, een weldaad voor onze gezondheid!Gedachtenloos trekken de dagen aan je voorbij. Voor onze gezondheid en algehele gesteldheid, is het van groot belang om…
De relatie tussen geld en gelukDe relatie tussen geld en gelukIs er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bes…

Te weinig beweging? De voordelen van spieren trainen!Te weinig beweging? De voordelen van spieren trainen!Te weinig beweging maakt het spierweefsel aanzienlijk slapper. Wie de spieren gebruikt door beweging en eventueel kracht…
Gelukstest. Klopt je geluksgevoel?Gelukstest. Klopt je geluksgevoel?Uit recent onderzoek blijkt dat 89 procent van de Nederlandse bevolking zich gelukkig voelt. Als de Nederlanders gevraag…
Bronnen en referenties
  • Geluk voor dummies, ISBN 9789043017817
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 03-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.