Depressief? Geen schande!
Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het niet weten. Eerst herkennen, dan erkennen en dan proberen op te lossen. Het is geen schande depressief te zijn. Probeer het (met hulp) op te lossen.
Wat is depressiviteit?
De belangrijkste kenmerken zijn:
- Neerslachtig, somber en een “leeg” gevoel
- De lol van het leven niet meer zien, zaken doen die je leuk vind etc.
Dit uit zich in de dagelijkse dingen vaak middels een of meerdere zaken zoals deze hieronder vermeld staan:
- schuldgevoelens of een gevoel van waardeloosheid
- concentratieproblemen
- Prikkelbaarheid
- slaapstoornissen, weinig energie e/o vermoeidheid
- verminderde of juist grotere eetlust
- aanhoudende lichamelijke onrust of juist traagheid
- terugkerende gedachten over zelfdoding, zin van het leven of de dood in z’n algemeenheid
Als zich gedurende minimaal enkele weken deze kenmerken voordoen dan is er sprake van een depressie. Als dit patroon niet wijzigt dan is aan te raden de huisarts te bezoeken.
Wat voor soorten depressies zijn er?
”Gewoon” depressief
Het gaat hier om een langere tijd somber en neerslachtig zijn. Ruim 800.000 mensen in Nederland hebben hier jaarlijks last van. Het kan eenmalig zijn (zelf opgelost om m.b.v. huisarts) maar kan ook chronisch worden.
Manisch depressief
De gemoedstoestand wisselt bij deze vorm periodiek. Depressief (teneergeslagen, somber) en dan weer manisch (zeer actief). Medicijnen zijn hier over het algemeen van toepassing en het kan zover gaan dat opname in een psychiatrisch ziekenhuis nodig is.
Chronisch depressief
Dit is een vorm van een “gewone depressie”, maar waarbij de verschijnselen die zich voordoen veel minder en minder intens zijn. Duurt dit langer dan zo’n 2 jaar, dan wordt gesproken over een chronisch depressieve stemming. Antidepressiva vermindert weliswaar de klachten, maar lost het niet op. Professionele hulp kan het omgaan met deze vorm van depressiviteit wel helpen.
Postnataal depressief
Sommige vrouwen ontwikkelen na de bevalling (of miskraam, abortus) een depressie. Het lijkt het meeste op de “gewone depressie” en de angst over het kind iets aan te willen doen, is een groot probleem op dat moment.
Winterdepressief
Deze vorm komt in meer of mindere mate bij meer dan 1miljoen Nederlands jaarlijks terug en start in het najaar. De helft hiervan is echt depressief en is dan ook zeer inactief. In de winter zelf kan dit een zware vorm aannemen en in de lente ebt het weer weg. De oorzaak van een winterdepressie wordt toegeschreven aan de verminderde hoeveelheid daglicht in deze periode. Lichttherapie wil nogal eens helpen.
Herkennen, erkennen en dan behandelen. Het is geen schande!