Depressief? Geen schande!

Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het niet weten. Eerst herkennen, dan erkennen en dan proberen op te lossen. Het is geen schande depressief te zijn. Probeer het (met hulp) op te lossen.

Wat is depressiviteit?

De belangrijkste kenmerken zijn:
  • Neerslachtig, somber en een “leeg” gevoel
  • De lol van het leven niet meer zien, zaken doen die je leuk vind etc.

Dit uit zich in de dagelijkse dingen vaak middels een of meerdere zaken zoals deze hieronder vermeld staan:
  • schuldgevoelens of een gevoel van waardeloosheid
  • concentratieproblemen
  • Prikkelbaarheid
  • slaapstoornissen, weinig energie e/o vermoeidheid
  • verminderde of juist grotere eetlust
  • aanhoudende lichamelijke onrust of juist traagheid
  • terugkerende gedachten over zelfdoding, zin van het leven of de dood in z’n algemeenheid

Als zich gedurende minimaal enkele weken deze kenmerken voordoen dan is er sprake van een depressie. Als dit patroon niet wijzigt dan is aan te raden de huisarts te bezoeken.

Wat voor soorten depressies zijn er?

”Gewoon” depressief

Het gaat hier om een langere tijd somber en neerslachtig zijn. Ruim 800.000 mensen in Nederland hebben hier jaarlijks last van. Het kan eenmalig zijn (zelf opgelost om m.b.v. huisarts) maar kan ook chronisch worden.

Manisch depressief

De gemoedstoestand wisselt bij deze vorm periodiek. Depressief (teneergeslagen, somber) en dan weer manisch (zeer actief). Medicijnen zijn hier over het algemeen van toepassing en het kan zover gaan dat opname in een psychiatrisch ziekenhuis nodig is.

Chronisch depressief

Dit is een vorm van een “gewone depressie”, maar waarbij de verschijnselen die zich voordoen veel minder en minder intens zijn. Duurt dit langer dan zo’n 2 jaar, dan wordt gesproken over een chronisch depressieve stemming. Antidepressiva vermindert weliswaar de klachten, maar lost het niet op. Professionele hulp kan het omgaan met deze vorm van depressiviteit wel helpen.

Postnataal depressief

Sommige vrouwen ontwikkelen na de bevalling (of miskraam, abortus) een depressie. Het lijkt het meeste op de “gewone depressie” en de angst over het kind iets aan te willen doen, is een groot probleem op dat moment.

Winterdepressief

Deze vorm komt in meer of mindere mate bij meer dan 1miljoen Nederlands jaarlijks terug en start in het najaar. De helft hiervan is echt depressief en is dan ook zeer inactief. In de winter zelf kan dit een zware vorm aannemen en in de lente ebt het weer weg. De oorzaak van een winterdepressie wordt toegeschreven aan de verminderde hoeveelheid daglicht in deze periode. Lichttherapie wil nogal eens helpen.

Herkennen, erkennen en dan behandelen. Het is geen schande!

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Depressie en diabetesHoe groot is de kans op een depressie in combinatie met diabetes? Waar kunt u op letten? Kan een depressie voorkomen wor…
Wat wordt verstaan onder stemmingswisselingen?Wat wordt verstaan onder stemmingswisselingen?Stemmingswisselingen kennen we van mensen die het ene moment heel vrolijk kunnen zijn en het andere neerslachtig. Ogensc…
Depressie: wat zijn de symptomenDepressie is meer dan de mentale ziekte die speelt met emoties en de depressieve persoon een permanent gevoel van ongelu…

Depressies, de belangrijkste feiten op een rijDepressies, de belangrijkste feiten op een rijEr bestaan vele misverstanden over de betekenis van een depressie. Dit artikel geeft niet alleen informatie over de offi…
Dracunculiasis: de verschrikkelijke guinea wormDracunculiasis: de verschrikkelijke guinea wormDe guinea worm is een een lange, dunne parasiet met een menselijke gastheer. Het is een rondworm. De worm is zo dun als…

Reageer op het artikel "Depressief? Geen schande!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 29-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Psychische gezondheid
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!