Depressie en diabetes

Hoe groot is de kans op een depressie in combinatie met diabetes? Waar kunt u op letten? Kan een depressie voorkomen worden?

Algemeen:

Een depressie is een stoornis met betrekking tot stemming (hoe jij je voelt). Vaak zie je bij een depressie een verlies van levenslust of een zwaar terneergeslagen stemming. Vaak wordt het woord 'depressief' vrij snel gebruikt wanneer iemand in een dip zit. Men spreekt van klinische depressie wanneer aan een aantal criteria wordt voldaan. Niet iedere depressieve, sombere of verdrietige stemming is dus een psychische aandoening.
In het algemeen komt depressie bij vijf tot tien procent van de mensen voor. Vaker bij vrouwen dan bij mannen. Bij mensen met diabetes is dat tien tot twintig procent. In sommige klinieken werd zelfs een hoger percentage gevonen. Mensen met een of meerdere complicaties hebben vaker een depressie dan mensen zonder complicaties. Hoe groot uw kans is op het krijgen van een depressie is moeilijk te zeggen en hangt van meerdere factoren af.
  • Of u man of vrouw bent,
  • uw leeftijd,
  • uw persoonlijkheid,
  • of depressie in de familie voorkomt,
  • uw gezondheidstoestand,
  • of er nare gebeurtenissen plaatsvinden,
  • of u in het verleden wel eens depressief bent geweest.

Voorkomen is beter dan genezen?

Wat u kunt doen om de kans op een depressie te voorkomen? Beter is om te spreken van het verlagen van uw risico op een depressie. Een paar tips:
  • In de eerste plaats een gezonde leefstijl aanhouden: voldoende slapen, gezond eten en voldoende bewegen. Dit houdt u fit, ook mentaal. Het is altijd aan te bevelen om actief te blijven. Bewegen draagt bij tot een betere lichamelijke conditie en geestelijke vitaliteit. Joggen heeft zelfs een bewezen therapeutische werking bij depressie.
  • Belangrijk is ook voldoende sociale contacten te hebben en regelmatig plezierige dingen te doen.
  • En wees alert op alarmsignalen, zoals vermoeidheid, een gejaagd gevoel, geen zin om aan de dag te beginnen, moeite met concentreren, geprikkeldheid, het gevoel dat diabetes u allemaal teveel wordt.
  • Belangrijk is er vroeg bij te zijn en ervoor te zorgen dat u niet in een negatieve spiraal terecht komt. Net als bij lichamelijke fitheid vraagt geestelijke fitheid onderhoud. Zorg dus goed voor uzelf. In moeilijke tijden helpt het erover te praten met vrienden of een professional. Vroege onderbreking van de negatieve spiraal helpt om ernstiger te voorkomen.

Omgang met iemand die depressief is?

Iemand ziet het leven somber in. Andere mensen hebben nog hoop en zien positieve dingen om zich heen. Voor iemand die depressief is worden die dingen vaak niet gezien. Daarom heeft de omgeving weinig vat op iemand die depressief is. Vaak draagt de omgeving echter onbedoeld bij aan het verergeren van een situatie. Goedbedoelde adviezen als "het komt wel goed" en "gewoon doen alsof er niets aan de hand is" lossen niets op en helpen de persoon die depressief is niet. Belangrijk is om problemen te bespreken met de omgeving. Als het enigzins mogelijk is, is het natuurlijk beter om de problemen op te lossen.
© 2011 - 2024 Rosie86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stress en diabetes: suikerziektepatiënten eerder depressiefStress en diabetes: suikerziektepatiënten eerder depressiefIemand die suikerziekte of diabetes heeft, heeft meer kans op een depressie. Iemand met een depressie krijgt bovendien e…
Lichamelijke problemen bij ouderen; de ouderdomLichamelijke problemen bij ouderen; de ouderdomMensen worden steeds ouder en krijgen daardoor te maken met problemen die gewoonlijk worden geassocieerd met het bereike…
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…

Eeltpit, eksteroog, likdoorn verwijderenEeltpit, eksteroog, likdoorn verwijderenEeltpit, eksteroog of likdoorn: het maakt niet uit hoe je het noemt. Feit is wel dat ze enorm pijnlijk kunnen zijn. Hoe…
Eczema herpeticum: symptomen, oorzaken en behandelingEczema herpeticum: symptomen, oorzaken en behandelingEczema herpeticum wordt meestal gezien als een complicatie van constitutioneel eczeem, waarbij de huid geïnfecteerd raak…
Bronnen en referenties
  • DIABC
Rosie86 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.