Depressie: wat zijn de symptomen

Depressie is meer dan de mentale ziekte die speelt met emoties en de depressieve persoon een permanent gevoel van ongelukkigheid geeft waardoor deze veel huilt. Tekenen en symptomen van depressie zijn serieus en nemen heel het leven van de persoon in kwestie over. Depressie kan zelfs de meeste simpele en normale taken tot een hel maken.

Wat is depressie?

Depressie is een psychische aandoening, een zogenaamde stemmingsstoornis. Wanneer men spreekt over iemand met een depressie heeft men het over een persoon die zich ongelukkig voelt. Melancholie, het verliezen van hoop en verdriet zijn gevoelens waarmee een depressief persoon vaak te kampen heeft. Deze gevoelens nemen zo veel plek in in het leven van deze mensen, dat een normaal leven bijna niet meer mogelijk is.

Tegenwoordig wordt de term depressief vaak in de verkeerde context gebruikt. Mensen gebruiken het woord wanneer men zich even minder gelukkig voelt. Dat heeft meestal echter niets met depressiviteit te maken. Wanneer we spreken over de stemmingstoornis depressie, hebben we het over klinische depressie.

Onder het kopje klinische depressie vallen heel wat verschillende soorten depressies. Zo heb je bijvoorbeeld de prenatale depressie. Deze komt voor bij vrouwen die net bevallen zijn van een kindje. Het feit dat depressies bij niemand hetzelfde zijn, maakt het zo moeilijk deze geestesziekte te behandelen. Toch tonen de meeste mensen die kampen met depressie overeenkomende symptomen.

Wanneer is iemand depressief

Wanneer iemand depressief bevonden wordt, wordt de periode van tijd waarin dit aan de orde is een depressieve episode genoemd. Als een persoon meerdere malen terecht komt in een depressieve episode, dan spreekt men van een recidiverende depressieve stoornis. Eenmaal depressief geweest, dan is de kans op terugval groot.

Voorbeelden van symptomen waarmee een depressief persoon kampt zijn:
  • De persoon in kwestie heeft een gedeprimeerde stemming gedurende het grootste deel van de dag.
  • De persoon in kwestie toont ineens minder interesse in leuke activiteiten.
  • Het eetpatroon en het gewicht van de persoon in kwestie veranderen drastisch.
  • De persoon in kwestie slaapt meer of juist minder dan te voren.
  • De persoon in kwestie vertoont signalen van rusteloosheid of is juist ineens heel traag.
  • De persoon in kwestie heeft is dagelijks moe en heeft weinig energie.
  • De persoon in kwestie kampt met gevoelen van hulpeloosheid, schuld, vrees en bezorgdheid.
  • De persoon in kwestie kan moeilijker tot besluiten komen.
  • De persoon in kwestie denkt regelmatig na over de dood en het plegen van zelfmoord.

Hoe ontstaat depressie

Depressie kan op veel verschillende manier ontstaan. Vrouwen kunnen terecht komen in een depressie na de geboorte van hun kind. De dood van een geliefde kan een aanleiding zijn voor depressie, net als je nergens welkom voelen. Pesterijen kunnen een kind zo van slag brengen dat het kind depressiviteit ontwikkelt. Ook het overmatig gebruik van alcohol en drugs kan voor depressieve gevoelens zorgen. Wanneer iemand in het verleden kampte met depressie, is de kans op het terugkeren hiervan heel groot. Dit heeft vaak te maken met het feit dat de vorige depressie toch niet helemaal over was en dat de symptomen weer verergeren.

Wat valt er te doen aan een depressie

Wat er te doen valt aan depressie hangt af van de soort depressie. Niet alles is op dezelfde manier te behandelen. De een heeft baat bij gesprekken met een psycholoog of haptonoom, terwijl de ander ook medicatie nodig heeft.

Wanneer je zelf vermoedt dat je de depressief bent, kun je naar je dokter gaan en deze om raad/hulp vragen. Ook heb je de mogelijkheid om zelf een psycholoog te contacteren, maar dit gaat niet altijd even gemakkelijk. Wanneer je het vermoeden hebt dat iemand om wie je geeft kampt met een depressie, zit je in een lastig parket. Je wil de persoon helpen, maar je wil hem of haar niet onder druk zetten of zich nog slechter laten voelen. Ook hierbij kun je een dokter bellen om hulp of probeer toch te praten met de persoon in kwestie.
© 2009 - 2024 Niamh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Verschil depressie, depressiviteit en herfstdepressieVerschil depressie, depressiviteit en herfstdepressieTijdens het aanbreken van de herfst krijgen miljoenen mensen last van een herfstdepressie. Maar wat is nu precies het ve…
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Depressie: wat is depressiviteit?Depressiviteit is moeilijk te definiëren. Het wordt ook wel de ‘psychische verkoudheid’ genoemd, omdat zoveel mensen er…
Verkoudheid: verstopte neus, niezen, koorts, keelpijn, hoestVerkoudheid: verstopte neus, niezen, koorts, keelpijn, hoestVerkoudheid symptomen bestaan uit verstopte neus, niezen, koorts, keelpijn en hoest. Verkoudheid wordt veroorzaakt door…
Niamh (113 artikelen)
Gepubliceerd: 19-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.