Depressie bij jongeren kan zich anders uiten

Depressie bij jongeren kan zich anders uiten Vroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren, maar zelfs baby’s depressief kunnen zijn. De reden dat een depressie bij kinderen niet als een depressie herkend werd, is omdat een depressie bij hen zich vaak anders uit dan bij volwassenen. Ten onrechte worden sommige symptomen afgedaan als puberteitperikelen. Gemiddeld lijdt één op de twintig jongeren aan een depressie. Een depressie kan zich bij jongeren op twee manieren uiten. De symptomen van een depressie bij een jongere kunnen gelijk zijn aan de symptomen van een volwassene met een depressie, zoals somberheid en concentratieproblemen.

Daarnaast kan een jongere zijn depressie verbergen door overmatig gebruik van drugs of alcohol of door het vertonen van agressief of crimineel gedrag.

Dat laatste is moeilijker aan te tonen, aangezien het vertonen van dat gedrag niet meteen betekent dat er daadwerkelijk sprake is van een depressie. Daarnaast moet er onderscheid gemaakt worden tussen depressiviteit en depressieve gevoelens. Iedereen heeft wel eens sombere gevoelens, maar een depressie is heel wat anders.

Depressie

Volwassen moeten vaak de depressie bij een jongere ontdekken. Jongeren kunnen hun gevoel negeren, denken dat niemand ze kan helpen of willen het zelf oplossen.

De kans dat het fout gaat wordt groter naarmate een jongere doormoddert met zijn depressiviteit. Zelfmoord is na verkeersongevallen de meest voorkomende doodsoorzaak bij jongeren.

Ontstaan

Een depressie ontstaat vaak door een combinatie van factoren. Als depressie in de familie zit, heb je een groter risico om depressief te worden. Een trauma kan aanleiding zijn voor een depressie, maar een depressie wordt niet altijd veroorzaakt door een trauma. De werking van de hersenen kan ook een rol spelen bij het ontstaan van een depressie. Zo kan een tekort aan serotonine invloed hebben op je gevoel.

Jongens en meisjes

Meisjes zijn vaker depressief dan jongens. Een oorzaak kan zijn dat bij vrouwen minder snel serotonine aangemaakt wordt en dat de hormonen ook nog een rol kunnen spelen.

Meisjes uiten vaker door zich terug te trekken, terwijl depressieve jongens hun depressie vaker verbergen met agressief en crimineel gedrag.

Behandeling

Een depressie is goed te behandelen. In de meeste gevallen zorgt een combinatie van medicijnen en therapie voor een verbetering. Maar het is een langdurig proces waar zowel van de jongeren als van de ouders een lange adem nodig kan zijn.
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie en erfelijkheidWetenschappers denken dat de kans om een depressie te krijgen meestal in de genen zit. Genen zitten in onze lichaamscell…
Depressie: wat zijn de symptomenDepressie is meer dan de mentale ziekte die speelt met emoties en de depressieve persoon een permanent gevoel van ongelu…
Depressie: hoe krijg je een depressie?Een depressie kan iedereen overkomen, uit wat voor milieu je ook komt. Toch zijn er statistisch gezien bepaalde groepen…
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…

De Pest en EuropaVan de 13e tot de 18e eeuw was het misschien wel volksziekte nummer één. Als de pest eenmaal zijn intreden in een stad o…
Tuberculose, wat is dat?Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door bacteriën, meestal door Mycobacterium Tuberculosis. Deze ba…
Reactie

Mama van Bijna 2., 12-10-2015
Je hebt het in de inleiding ook over baby's met een depressie. Hoe uiten baby's dit? Welke kenmerken vertonen zij? Reactie infoteur, 06-11-2015
Het artikel gaat vooral over depressie bij jongeren, maar de kenmerken die ik tegenkom zijn van depressie bij baby's zijn: apathie (onverschillig), maakt geen contact en reageert nauwelijks op omgeving. Aangezien je schrijft dat je kind bijna 2 jaar is, kom ik ook andere verschijnselen tegen: verlies van plezier in dingen, veel huilen en weinig contact maken. Ik kom verder weinig informatie tegen, dus ik adviseer je om je zorgen te bespreken met een expert.

Jour (127 artikelen)
Laatste update: 01-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.