Moe, lusteloos en prikkelbaar: ben ik depressief?

Moe, lusteloos en prikkelbaar: ben ik depressief? Heb je wel eens het gevoel dat je nergens meer zin in hebt? Het gevoel dat je alleen nog maar in bed wilt liggen of dat je alleen nog maar kunt hangen op de bank? Opstaan is een enorme klus en jezelf naar je werk begeven vergt enorm veel wilskracht. Je lacht minder, je bent monotoon in je emoties en je kunt bijna nergens meer echt van genieten. Het lusteloze gevoel sluimert er langzaam in. Dag na dag word je steeds vermoeider en somberder tot de dag komt dat je echt niet meer kan: ben ik nu depressief?

Iedereen voelt zich wel eens wat minder

Niet iedereen herkent een depressie direct. Het is moeilijk om beginnende depressiviteit te onderscheiden van zomaar een lusteloos gevoel. Ook wanneer een moe en somber gevoel voor een langere periode aanhoudt wordt het niet altijd een depressie genoemd. De oorzaak van een somber gevoel is vaak niet direct aan te wijzen. Ben je prikkelbaar omdat het niet zo lekker gaat op je werk? Zit je wat minder in je vel omdat je relatie niet lekker loopt? Heb je te kampen met een ziekte of heb je stress door geldproblemen? Vaak lopen verschillende oorzaken door elkaar en is de echte oorzaak van een somber gevoel niet direct aan te wijzen. Elk mens kampt wel eens met verschillende tegenslagen in het leven. Een somber, prikkelbaar en lusteloos gevoel horen er nou eenmaal bij.

Wanneer ben je depressief?

Wanneer iemand depressief is valt niet altijd met grote zekerheid te zeggen. De lange voorgeschiedenis van constante stress zorgt ervoor dat je in een negatieve spiraal terecht kunt raken. Stress zorgt voor een vermoeid lichaam en geest wat weer kan zorgen dat je nog meer stress kunt oplopen om vervolgens nog vermoeider te raken. Op den duur hou je het niet meer vol en komt het breekpunt. Je geest is op. Als het moment is aangebroken dat je echt niet meer kan herkennen mensen dat ze pas depressief zijn.

Stress en depressie

Als we kijken naar de voorgeschiedenis van depressieve mensen komen we bijna altijd tot de conclusie dat er vaak één of meerdere stressoren in de leefomgeving van de persoon aanwezig was. Dit kan zoals gezegd gaan om geld, relatie of werkstressoren. Het herkennen van stress is daarom essentieel om een depressie voor te zijn. Wanneer men voor lange tijd wordt blootgesteld aan stress kan de schade uiteindelijk erg groot zijn.

Mensen zijn sterk

Niet iedereen raakt direct depressief bij stress. Mensen kunnen opvallend veel weerstand bieden tegen een depressie. Wanneer men veel stress ondervindt kan men via verschillende technieken de stress baas blijven. Denk aan ontkenning dat je veel stress hebt en door blijft gaan. Denk aan gewenning van je stress bron. Individuele verschillen zijn er uiteraard ook. De één breekt eerder terwijl de andere veel langer weerstand kan geven.

Depressie bestaat sinds mensenheugenis

Het lijkt alsof depressiviteit bij mensen nog niet zo heel oud is. De laatste tijd horen we steeds meer over de depressie en andere psychologische en psychosomatische ziekten. Depressiviteit komt echter al eeuwen voor. Volgens een schatting lijden er op dit moment zo’n 350 miljoen mensen aan een depressie. De mate van depressiviteit varieert natuurlijk wel per individu. Dat depressiviteit zo’n hardnekkig verschijnsel is valt vooral te verklaren door de manier waarop wij leven. In een samenleving wordt er veel van je verwacht. Op studiegebied, op werkgebied, op relatie gebied enzovoorts. Wanneer verwachtingspatronen niet worden nageleefd kan dat stress opleveren waardoor een mogelijke depressie de kans krijgt.

Een winterdepressie

Er zijn ongelooflijk veel stressoren te bedenken. Naast geld en werkzaken kun je ook een depressie oplopen door een verandering in het seizoen. Denk dan vooral aan een winterdepressie. Door de korte dagen met weinig zonlicht en wellicht een leven dat zich vooral binnen het huis afspeelt ziet een depressie weer zijn kansen vergroten. De oorzaak van een winterdepressie is lastig vast te stellen maar er wordt vooral gedacht dat de vaak plotselinge omschakeling van je leefpatroon genoeg reden is om stress te generen wat vervolgens weer een depressie kan veroorzaken.

Depressie op het werk

Werkdruk en verwachtingen op het werk zijn enorm grote stressoren. Wanneer er veel verwacht wordt kan dat stress doen toenemen. Echter kan werken onder je opleidingsniveau ook slecht zijn voor je mentale gezondheid en de kans op een depressie doen toenemen. Sociologen van de universiteit van Gent hebben dat onder andere bevestigd en noemen dit fenomeen overscholing.

Lichamelijke klachten en depressie

De periode voorafgaand een depressie geeft vaak genoeg hints. Lichamelijk klachten zoals een verminderde eetlust, slechte nachtrust en slechte focus kunnen symptomen zijn voor een depressie. Houd hier dus altijd rekening mee. Luister ook naar andere mensen, je vrienden en je familie. Mensen die je goed kennen, herkennen vaak de veranderingen in je stemming en je gemoedsrust. De veranderingen heb je zelf vaak niet eens door. Zoek altijd hulp bij familie, vrienden of professionele hulpgever en stel jezelf open. Ontkenning van je depressie is eerder regel dan uitzondering.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een winterdepressie?Wat is een winterdepressie?Zodra de dagen korter worden tijdens de Herfst, beginnen bij een hoop mensen klachten van onrust, neerslachtigheid en ve…
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?De bladeren vallen van de bomen, het wordt steeds kouder...En een winterdepressie is in aantocht! Maar wat is nu eigenli…

Verruca: wat, soorten en behandelingVerruca: wat, soorten en behandelingIedereen heeft al wel eens wratten gehad. Meestal verdwijnen ze spontaan binnen de twee jaar. Ze komen in het bijzonder…
Pijn in benen en kuit bij wandelen door etalagebenenPijn in benen en kuit bij wandelen door etalagebenenEtalagebenen symptomen bestaan uit pijn bij lopen of wandelen en meestal is de pijn gelokaliseerd in de kuit, maar kan o…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/gezondheid/2929678/werken-niveau-maakt-depressief.html
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.