Wat is een winterdepressie?
Zodra de dagen korter worden tijdens de Herfst, beginnen bij een hoop mensen klachten van onrust, neerslachtigheid en vermoeidheid. De donkere dagen voor Kerst en de maanden januari en februari zijn berucht. Men voelt zich moe, heeft nergens zin in, wel veel trek in zoetigheid en na een lange nachtrust blijft men zich niet uitgerust en energieloos voelen. Zodra de lente aanbreekt verdwijnen alle klachten als sneeuw voor de zon.
Somber weer en donkere dagen
Zeker in een land als Nederland, en vanzelfsprekend ook België, waar het werkelijk dagen achtereen vreselijk somber weer is en waar de kortste dagen echt kort zijn, zijn veel mensen vatbaar voor een lusteloos gevoel. Ze zijn moe, somber, prikkelbaar, negatief, hebben eigenlijk nergens zin in behalve in bergen zoetigheid (koolhydraten!) en veel slapen. Er zijn mensen genoeg die door een winterdepressie enorme problemen ondervinden om nog normaal te kunnen functioneren!
Anderhalf miljoen Nederlanders hebben een winterdepressie of een winterdip.
De cijfers:
450.000 Nederlanders hebben een winterdepressie
Ruim een miljoen Nederlanders hebben een iets mildere vorm van een winterdepressie, de winterdip of ook wel de winterblues genoemd.
Hoe komen we aan een winterdepressie en/of winterdip?
Iedereen is het er over eens: zodra de dagen in de herfst korter worden beginnen de symptomen. Er moet een verband liggen met het daglicht, het gebrek aan daglicht.
Gebrek aan daglicht?
Wetenschappers hebben lang gedacht dat de biologische klok van een mens met een winterdepressie ontregeld raakte, zodra de dagen korter werden. Deze veronderstelling is echter sinds een aantal jaren ontkracht door een promovenda. Wat ons rest, is dat we volkomen in het duister tasten wat nu de oorzaak (oorzaken) is van het krijgen van een winterdepressie.
Symptomen en kenmerken van een winterdepressie
- Moe zijn en vermoeid voelen
- Lusteloos
- Energieloos
- Concentratieproblemen
- Prikkelbaar
- Woede-uitbarstingen
- Negatief en/of passief
- Geen interesse in zichzelf, omgeving, vrienden, familie en hobby
- Geen behoefte aan sociale contacten
- Neiging om zich terug te trekken
- Enorme behoefte aan zoetigheid en daardoor ook flink in gewicht kunnen aankomen tijdens de wintermaanden
- Enorme behoefte om heel veel te slapen, maar zich absoluut niet uitgerust voelen na het vele slapen.
Kenmerk: Al deze klachten en symptomen verdwijnen zodra de lente aanbreekt!
Wanneer heb je officieel een winterdepressie?
Zodra je twee jaren achtereenvolgens alle symptomen vertoont van een winterdepressie, en alle klachten en vermoeidheid verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra de lente aan breekt, spreken we officieel van een winterdepressie.
Neem contact op met de huisarts en/of deskundige!
Ook bij twijfel: onmiddellijk contact opzoeken met de huisarts! Vermoedelijk zal er iets als antidepressiva worden voorgeschreven. Antidepressiva doen helaas niets tegen de vreselijke vermoeidheid.
Lees verder