Winterdepressie voorkomen

Winterdepressie voorkomen Als de winterdepressie niet wordt veroorzaakt door een tekort aan daglicht, wat kunnen we ondernemen om een winterdepressie, met al zijn vervelende klachten en symptomen zoals een enorme vermoeidheid, een stap voor te blijven? Iedereen die depressief is heeft een te laag gehalte van vitamine D. Hoe kunnen we via onze voeding en door veel lichamelijke activiteiten en beweging de winterdepressie overwinnen? Kan lichttherapie helpen? Een overzicht:

Verlaagd vitamine D gehalte tijdens een depressie

Iedereen die een depressie heeft, of depressief is, heeft een verlaagde Vitamine D gehalte. Voorkomen van een depressie kan betekenen dat we het tekort aan Vitamine D moeten aanvullen. Een eerste stap om van de depressie af te komen is het tekort aan vitamine D in ons lijf aan te vullen.

Hoe komen we aan Vitamine D?

Vitamine D zit in:
 • Alle vette vis (Zalm, sardines, haring en bv makreel)
 • Zonlicht
 • Levertraan

Vette vis

In het algemeen mogen we gerust stellen: Nederlanders eten echt veel te weinig vette vis!

Suggesties en ideeën om vrijwel dagelijks vette vis binnen te krijgen:

Sardines:
 • heerlijk op brood!
 • Een stevige boerensoep met vers stokbrood en sardines.
 • Ideaal als borrelhapje met olijven!
 • Zalig om door salades te verwerken.
 • Heerlijk door de pasta of door rijstgerechten.
 • Zomers verrukkelijk een aantal sardines op de gril en/of barbecue met een salade en/of fruitsalade.
 • Even wennen: maar stamppot met sardines ipv worst?

Makreel:

 • heerlijk op brood!
 • Perfect als borrelhapje op een toastje.
 • Prima om door de salade te doen.
 • Heerlijk door de pasta of door rijstgerechten.
 • Een stuk makreel bij gebakken aardappeltjes en groenten.
 • Zomers heerlijk op de gril en /of barbecue met een salade en/of fruitsalade.

Zalm:

 • heerlijk in de roomboter bakken kan net zo smakelijk zijn als een biefstukje!
 • Heerlijk om door salades te verwerken.
 • Zalmsalade op brood.
 • Ideaal als borrelhapjeop een toastje.
 • Heerlijk door de pasta.
 • Zomers verrukkelijk op de gril en/of barbecue met een salade en/of fruitsalade.

Haring:

tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat ik geen haring eet. Toch even iets proberen: geroosterd brood met haring en bovenop fijn gehakt uitje.

Wandelen, beweging en winterdepressie

Zomers verhoogde lichamelijke activiteiten

Een bijzonder interessante theorie is dat door de korte, sombere en koude dagen de mens liever warm binnen zit, dan naar buiten gaat. Zomers zijn de lichamelijke activiteit vol op: we fietsen, we wandelen, we voetballen, we zwemmen, we tuinieren, we sporten, we joggen en enz. We zijn flink in beweging.

Wintertijd: lichamelijke activiteit valt vrijwel stil

In de winter valt die beweging voor veel mensen vrijwel stil. Vooral als we niets anders doen dan thuis zitten en enkel het huis verlaten om boodschappen te doen (per auto) en naar het werk gaan (per auto). Door de bloedsomloop flink te stimuleren door beweging, daardoor flink moeten ademhalen en daardoor een regelmatige toevoer van zuurstof creëren, krijgen onze hersencellen een grondige voeding van zuurstof. Ieder mens knapt er van op!

Hersencellen willen een regelmatige toevoer van zuurstof!

Door onze hersencellen van voldoende zuurstof te voorzien gaan ze weer als normaal functioneren. Een fikse wandeling in een behoorlijk stevig tempo is dus een uitstekende manier om de winterdepressie aan te pakken. Elke dag een uur stevig doorwandelen zou binnen afzienbare tijd goede resultaten moeten opleveren. Helemaal interessant aan deze theorie is de wetenschap dat mensen met een depressie een tekort aan zuurstof in hun lichaam vertonen!

Negatieve ionen basis van een depressie?

De lucht bestaat uit negatieve en positieve ionen. Door een overschot aan elektrische apparaten in huis wordt het natuurlijke ionen evenwicht verstoord. Positief geladen ionen zijn in de overhand. Wetenschappers vermoeden dat het te kort aan negatieve ionen in de lucht een zeer grote bijdrage levert aan (oa)
 • depressies,
 • slaapstoornissen,
 • prikkelbaarheid,
 • vermoeidheid,
 • gebrek aan concentratie.
Winterdepressie symptomen en verschijnselen!

Zoutlamp

Zoutlampen hebben de opmerkelijke gave om het evenwicht in de lucht te herstellen door negatieve ionen uit te stralen! We brengen veel tijd door in de woonkamer, waar vermoedelijk een flink aantal elektrische apparaten (tv, video, dvd, blu-ray, satelliet ontvanger, cd speler, radio, telefoon, het is een enorme verzameling van apparaten in de woonkamer!) ook hun tijd doorbrengen. Zet een zoutlamp in de woonkamer en de werkplaats (computer, cd, radio) thuis waar veel elektrische apparaten zich ook bevinden.

Werkplaats bij de baas

Vermoedelijk hebben we op de werkplaats bij de baas met hetzelfde euvel te maken: veel en veel te veel elektrische apparaten om ons heen. De lucht op de werkplaats is “vergiftigd” met positief geladen ionen! Als je beschikt over een eigen werkplaats: zet er een zoutlamp neer zodat je directe werkomgeving “gereinigd” wordt door de negatieve geladen ionen en zo het evenwicht herstelt tussen de ionen in de lucht.

Lachen, heel veel lachen

Zou je tijdens je leven elke dag een uur echt schateren van de lach – genomen over een dag – zou de mens vrij zijn van elk mogelijke vorm van depressie! Lachen gieren, brullen en huilen van de lach, dat is wat we nodig hebben tijdens een heuse winterdepressie! Het probleem is dat er niet veel behoefte aan sociaal contact is tijdens een winterdepressie. Een uur (minimaal!) per dag gieren van de lach tijdens het kijken van comedy of lachfilms is natuurlijk ook uitstekend! Maar lach! Elke dag! De rest van je leven: lach, lach, lach!

Kan lichttherapie helpen tegen winterdepressie?

De resultaten zijn erg verschillend. De een heeft er heel veel baat bij om lichttherapie te nemen tegen winterdepressie, een ander bemerkt nauwelijks resultaten. Neem contact op met de huisarts als het vermoeden bestaat dat er een winterdepressie in het spel is en het vermoeden bestaat dat lichttherapie kan helpen!

Lees verder

© 2008 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
Herfstdepressie: kenmerken, symptomen en signalenHerfstdepressie: kenmerken, symptomen en signalenWelke symptomen, signalen en kenmerken kennen seizoensgebonden depressies, zoals een herfstdepressie of een winterdepres…
Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?De bladeren vallen van de bomen, het wordt steeds kouder...En een winterdepressie is in aantocht! Maar wat is nu eigenli…

Autisme SpectrumstoornissenAlles over autisme, vormen daarvan en het omgaan met mensen die deze stoornis hebben. Ook worden de syndromen van Rett,…
Huisstofmijtallergie: behandeling van de slaapkamerAls je hoort dat je kind allergisch is aan huisstofmijt, is dat wel even slikken. Gelukkig kun je nu met een paar eenvou…
Bronnen en referenties
 • De Kleine Dokter - Dr. A Vogel
 • Psychologiemagazine
 • Trouw
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 21-11-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.