Lichttherapie bij winterdepressie

Tijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichttherapie. In dit artikel vindt u informatie over lichttherapie, zowel thuis als op de polikliniek. Helpt lichttherapie om de winterdepressie te verminderen?

Wat is een winterdepressie?

De winterperiode is het laat licht en vroeg donker. Dit kan gevoelens van depressiviteit veroorzaken bij mensen. Dit wordt ook wel “winterdepressie” genoemd of “Seizoen Afhankelijke Depressie”. Jaarlijks heeft in Nederland ongeveer 5% van de bevolking hier last van. Een grotere groep mensen heeft een milde vorm van winterdepressie, ook wel “winterblues” genoemd.

Kenmerken van winterdepressie

De volgende kenmerken kunnen duiden op een winterdepressie:
  • (Extreme) vermoeidheid
  • Een extreme behoefte aan slaap. Mensen die aan een winterdepressie leiden, slapen soms wel 14 uur en voelen zich daarna nog niet uitgerust.
  • Een verstoord eetpatroon, met koolhydraatrijk eten. Dit kan gewichtstoename tot gevolg hebben. Iemand die lijdt aan een winterdepressie, komt gemiddeld 4 tot 6 kg aan.
  • Concentratieproblemen
  • Somberheid en lusteloosheid
  • Afnemende behoefte aan sociale contacten
  • Emotionele labiliteit

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie is een zeer geschikte behandelvorm tegen winterdepressie. Lichttherapie reguleert de aanmaak van melatonine, op kunstmatige wijze. Door de aanmaak van melatonine wordt het dag- en nachtritme hersteld.

Gedurende ½ tot 2 uur moet de patiënt plaatsnemen achter een lichttherapie-apparaat dat zeer sterk licht uitstraalt. In de tussentijd is het mogelijk om iets anders te doen, zoals lezen, tv kijken of achter de computer werken.

Lichttherapie bij een winterdepressie

Ongeveer zeventig procent van de mensen die lijden aan een winterdepressie, heeft baat bij lichttherapie. Lichttherapie is thuis mogelijk, maar ook op bijvoorbeeld een polikliniek.

De lichttherapie compenseert het gebrek aan licht. Lichttherapie houdt in dat degene die aan een winterdepressie lijdt, van maandag tot vrijdag elke dag drie kwartier voor een lichtbank gaat zitten, die helder wit licht geeft. Het licht is vergelijkbaar met daglicht na zonsopgang.

De meeste mensen merken al vooruitgang in de week na de lichttherapie. Sommigen merken het effect zelfs al na drie of vier dagen.

Lichttherapie thuis

Het is ook mogelijk om een lichttherapie-apparaat aan te schaffen voor gebruik thuis. Dit kan bij vrijwel iedere
  • Apotheek
  • Thuiszorgwinkel
  • Medische speciaalzaak

Via internet worden er eveneens lichttherapie-apparaten te koop aangeboden op diverse sites.
© 2010 - 2020 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Lichttherapie om beter te slapenLichttherapie om beter te slapenSlaapstoornissen vormen vandaag de dag een groot probleem. Er zijn steeds meer mensen die slecht slapen. Lichttherapie k…
Winterdepressie oplossen met lichtlamp: lichttherapie thuisWinterdepressie oplossen met lichtlamp: lichttherapie thuisZo'n anderhalf miljoen Nederlanders heeft last van een winterdepressie, dat is één op de 16. Winterdepressie gaat gepaar…
Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?De bladeren vallen van de bomen, het wordt steeds kouder...En een winterdepressie is in aantocht! Maar wat is nu eigenli…

Aandoening: BlindheidAandoening: BlindheidAls er bij jongeren blindheid voorkomt is dat vaak door een letsel of een afwijking. Bij oudere mensen gaat de functie v…
Het onbekende aan AOSHet onbekende aan AOSAOS staat voor Androgeen Ongevoeligheids Syndroom, wat zoveel wil zeggen dat je niet ontvankelijk bent voor hormonen. Ho…

Reageer op het artikel "Lichttherapie bij winterdepressie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 31-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!