Winterdepressie oplossen met lichtlamp: lichttherapie thuis
Zo'n anderhalf miljoen Nederlanders heeft last van een winterdepressie, dat is één op de 16. Winterdepressie gaat gepaard met moeheid overdag, en 's morgens slecht op kunnen staan. Ook kinderen hebben last van winterdepressie, wat zich uit in lusteloosheid en gebrek aan motivatie. Door middel van lichttherapie thuis, zijn deze klachten op eenvoudige wijze sterk te verbeteren.
De klachten die een winterdepressie of -dip met zich meebrengen zijn vervelend. Soms blijft het bij neerslachtigheid, moeheid, humeurigheid en dufheid. In andere gevallen zijn de symptomen heftiger en mondt de seizoensgerelateerde aandoening uit in een ernstige depressie, die het dagelijks functioneren behoorlijk beïnvloedt. Van de circa anderhalf miljoen Nederlanders met een winterdepressie, zijn er 450.000 met zo'n ernstige depressie, die invloed heeft op werken, leven en relaties. Een andere naam voor winterdepressie is SAD, Seasonal Affective Disorder.
Vergeet kinderen en pubers niet
Vrouwen zijn gevoeliger voor SAD dan mannen. Kinderen, en dan met name pubers, worden vaak vergeten, maar blijken er net zo goed last van te hebben. Overbodig te zeggen, dat dit de schoolresultaten beïnvloedt. Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar kunnen dikwijls niet goed bewoorden waarom ze zich zo lusteloos voelen. Zij zeggen niet: 'ik heb last van een winterdip.' Wanneer uw kind(eren) inderdaad een passievere, lusteloze indruk maakt en met de gedachten continu ergens anders lijkt te zitten, zou er wel sprake van SAD kunnen zijn. Een makkelijke graadmeter hiervoor is om na te gaan, of het kind 's morgens moeite heeft om wakker te worden (meer moeite dan in de lente en zomer) en of de klachten bij het kind vanaf het voorjaar weer als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Lichttherapie kan ingewikkeld klinken: misschien denkt u dat het nodig is hiervoor naar het ziekenhuis te gaan. Ziekenhuizen geven inderdaad lichttherapie. Gebruikelijk is dat mensen met SAD een vijf tot tien dagen lang 's morgens naar het ziekenhuis gaan, om daar minimaal een half uur achter de lichtlamp te zitten. Indien u lichttherapie voor uw kind(eren) wenselijk vindt, is het lastig om vijf tot tien ochtenden naar het ziekenhuis te gaan, in verband met schooltijden. Lichttherapie volgen in een ziekenhuis, is echter geen vereiste om van de klachten af te komen. Zonnebank lost het probleem niet op, omdat de depressie niet veroorzaakt wordt door minder aanwezigheid van UVA/UVB straling.
Thuis is wel zo fijn
Er zijn lichtlampen voor thuisgebruik te koop. In de lampen die te koop zijn, zit echter wel verschil. In de eerste plaats heeft u een lamp nodig van 10.000 lux. Meestal dient u 30 cm van de lichtbron af te zitten, en dan is het belangrijk te weten of de sterkte op 30 cm afstand nog wel 10.000 lux is. Prijzen variëren van 80 euro tot 320 euro.
Een handige en goede lamp die wij zelf thuis gebruiken is de Litebook. Deze kost rond de 200 euro. Hij is klein, handzaam en licht, wat inhoudt dat deze lamp niet op één plek hoeft te staan. U kunt hem bij u op de bank nemen, terwijl u televisie kijkt bijvoorbeeld. De lichtsterkte voldoet en de lamp is niet schadelijk voor de ogen, mocht u er even inkijken. Het is niet de bedoeling om de hele tijd in de lamp te kijken. Wel moet het licht goed op het netvlies komen. Het nadeel van fora is, dat de fabrikant zelf berichten schrijft en dat is met de Litebook mogelijk ook helaas het geval, gezien de opmerkingen van bezoekers op fora hierover. De aankoop van de Litebook werd bij ons bepaald, doordat een kennis er erg tevreden over was. Bij ons wordt de lamp niet door volwassenen gebruikt, maar door kinderen, die inderdaad vanaf de lente geen last hebben van vermoeidheidsklachten, lusteloosheid en concentratieproblemen, maar wel zodra de herfst zijn intrede doet. Door gebruik van de lamp, minimaal 4 á 5 ochtenden per week een kwartier lang, zijn deze klachten er vrijwel niet. Een half uur zou beter zijn, maar voor kinderen is dat wel erg lastig.