Prikpil: betrouwbaarheid

Prikpil: betrouwbaarheid De prikpil en zijn betrouwbaarheid. Voor vrouwen die de anticonceptiepil willen gebruiken maar deze niet dagelijks willen slikken, is de prikpil een uitkomst. Om de 10 tot 12 weken wordt de prikpil via een injectie ingespoten. De werking hiervan is ongeveer drie maanden. Hoe betrouwbaar is de prikpil?

De prikpil tegenover de gewone anticonceptiepil

Het verschil tussen de prikpil en de gewone pil is de methode van gebruik. De anticonceptiepil bestaat uit een strip pillen van 21 of 28 stuks. In 21 van deze pillen zitten hormonen die de conceptie (eisprong) tegengaan. In een strip met 28 pillen zitten ook nog eens 7 pillen zonder hormonen. Deze laatste strippen worden genomen door vrouwen die het verwarrend vinden om gedurende 7 dagen geen pil te slikken.

De prikpil werkt hetzelfde als de anticonceptiepil: het gaat de eisprong tegen. In tegenstelling tot de anticonceptiepil wordt de prikpil niet dagelijks ingenomen maar eens in de 10-12 weken via een injectie toegediend. De werking van de prikpil bedraagt ongeveer drie maanden. De prikpil kent twee varianten: middels een injectie onder de huid en middels een injectie in een spier. Voor beiden prikpillen geldt als bijwerking dat ze de botdichtheid kunnen doen afnemen, in tegenstelling tot de anticonceptiepil die weer andere bijwerkingen heeft.

Nog een duidelijk verschil is het optreden van de zogenaamde onttrekkingsbloeding. Dit is een niet-echte menstruatie. Bij de gewone anticonceptiepil vindt er een onttrekkingsbloeding plaats tijdens de stopweek of tijdens de hormoonlozepil-week. Bij de prikpil treedt er in het begin een onregelmatige en soms langdurige bloeding op. Na ongeveer zes maanden gebruik kan de onttrekkingsbloeding zelfs helemaal uitblijven. Dit maakt het soms ook lastig om zelf te bepalen wanneer je je bloeding krijgt, zoals dit bij de anticonceptiepil wel te regelen is.

Is de prikpil wel betrouwbaar?

De prikpil is in een aantal opzichten betrouwbaarder dan de anticonceptiepil. Zo zal de prikpil niet in werking verminderen wanneer je hebt overgegeven of diarree hebt. Ook heb je niet het probleem dat je de dagelijkse pil kan vergeten, waardoor de betrouwbaarheid hetzelfde blijft gedurende die 10-12 weken. Tegenover de gewone anticonceptiepil ziet de betrouwbaarheid van de prikpil er als volgt uit, wanneer de anticonceptiepil altijd op tijd wordt ingenomen zonder ziekte:
  • anticonceptiepil is voor 99.1-99.9 % betrouwbaar
  • mini-anticonceptiepil is voor 97.5-99.6% betrouwbaar
  • prikpil is voor 99.6-99.8% betrouwbaar

De prikpil is dus redelijk betrouwbaar. Het pessarium bijvoorbeeld is voor 96% betrouwbaar, het spiraaltje voor 97-99%. Belangrijk is wel dat de prikpil iedere 10-12 weken wordt gezet. Gebeurt dit niet, dan gaat de werking achteruit. De kans op een zwangerschap wordt dan vergroot.

Toch zwanger

Hoewel de betrouwbaarheid van de prikpil redelijk groot is, raakt een aantal vrouwen toch zwanger. Van iedere duizend vrouwen die de prikpil gebruiken, raken 2 tot 4 vrouwen ongepland zwanger. Met de gewone anticonceptiepil is het vaak als snel duidelijk dat er sprake is van een zwangerschap door het uitblijven van de onttrekkingsbloeding. Bij de prikpil vindt na enige tijd gebruik helemaal geen bloeding meer plaats of onregelmatiger, waardoor een zwangerschap langere tijd onopgemerkt blijft. Wanneer je vage klachten hebt als misselijkheid, buikkrampen, meer afscheiding, sneller moe, verstopping en zelfs een voller wordende buik, is het verstandig om eerste en zwangerschapstest te doen voordat er een nieuwe dosis prikpil wordt gehaald.

Na de zwangerschap beginnen met de prikpil

Vrouwen die stoppen met de prikpil, zijn niet zo snel weer vruchtbaar als bij de normale anticonceptiepil. Bij de anticonceptiepil kan dit één tot zes maanden duren. Bij de prikpil moet rekening worden gehouden met een periode van één jaar. Pas na dat jaar is de vruchtbaarheid weer normaal. Stellen die langer dan één jaar zwanger proberen te raken komen in aanmerking voor hulp na dat jaar. Bij de prikpil is die hulp pas van toepassing na twee jaar proberen, omdat het eerste jaar na de prikpil wordt aangemerkt als niet-vruchtbare periode door de uitwerking van de prikpil.

Toch zijn er vrouwen die vrij snel na het stoppen met de prikpil zwanger raken. Dat kan. Geen enkel vrouwenlichaam reageert hetzelfde. Het blijft echter wel verstandig rekening te houden met een langere duur. Wie plannen heeft voor een zwangerschap doet er daarom goed aan tijdig te stoppen met de prikpil en eventueel de tijd te overbruggen middels een ander voorbehoedsmiddel.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptie: prikpilAnticonceptie: prikpilEr zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar. De prikpil is er daar een van. In dit artikel wordt ingegaan…
Alles over de prikpilDe prikpil is een injectie die je eens per drie maanden laat zetten. Hiermee ben je de gehele periode beschermd tegen zw…
Prikpil: anticonceptiePrikpil: anticonceptieAnticonceptie zorgt ervoor dat er geen bevruchting plaats vind. Er zijn veel vormen van anticonceptie. Een ervan is de p…
Anticonceptie: de prikpilAnticonceptie: de prikpilEr zijn redelijk veel alternatieven voor de pil. Vrij veel daarvan zijn bekend. Toch is de prikpil nog niet zo bekend, e…

Online hoortest – Hoe werkt het precies?Online hoortest – Hoe werkt het precies?Een online hoortest is een goed alternatief voor iemand die wil weten hoe goed (of slecht) zijn gehoor is. Het is belang…
Winterdepressie oplossen met lichtlamp: lichttherapie thuisWinterdepressie oplossen met lichtlamp: lichttherapie thuisZo'n anderhalf miljoen Nederlanders heeft last van een winterdepressie, dat is één op de 16. Winterdepressie gaat gepaar…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.