Prikpil: anticonceptie

Prikpil: anticonceptie Anticonceptie zorgt ervoor dat er geen bevruchting plaats vind. Er zijn veel vormen van anticonceptie. Een ervan is de prikpil. De prikpil is een hormonale injectie. Dit houdt in dat er hormonen in het lichaam worden gespoten. Dit werkt ongeveer drie maanden. Hoe betrouwbaar is de prikpil.

Anticonceptie

Wie gemeenschap heeft, kan zwanger worden. En wie niet zwanger wil worden, moet maar geen gemeenschap hebben. Of aan anticonceptie doen. Zo simpel is het. Anticonceptie betekent letterlijk: tegen bevruchting. Conceptie betekent bevruchting en anti is tegen. Tegen bevruchting dus. Alles wat tegen de bevruchting werkt, word anticonceptie genoemd. Dus rubbertjes, pessariums, anticonceptiepillen, hormonale pleisters, anticonceptieringen en ook de prikpil.

Prikpil

De prikpil werkt eigenlijk net als de anticonceptiepil. Het maakt een verandering in de baarmoederwand zodat een eventueel bevrucht eitje er niet in kan nestelen. Het maakt de baarmoedermond ondoordringbaar voor zaadcellen. En bovendien zorgen de hormonen in de prikpil ervoor dat er geen eisprong plaats vind. De prikpil is dus een hormonale anticonceptie. Dit wil zeggen dat er hormonen in de prikpil zitten, net als in de gewone anticonceptiepil. Het middel bevat een hoeveelheid progesteron. Dit hormoon word ook aangemaakt tijdens de zwangerschap, en zorgt ervoor dat er geen nieuwe bevruchting plaats vind. In feite word er met dit hormoon een zwangerschap nagebootst, zodat het lichaam denkt dat er sprake is van een zwangerschap en ervoor zorgt dat er geen nieuwe bevruchting kan plaats vinden. Maar echt zwanger ben je natuurlijk niet, het lichaam denkt dat alleen maar.

Inspuiten prikpil

De prikpil word ingespoten in het lichaam. Dit gebeurt in een bilspier, maar kan ook in een arm of een been. Meestal word de voorkeur toch gegeven aan de bilspier. Dit moet altijd door een arts worden gedaan. Voordeel van deze methode is wel dat je geen pillen hoeft te slikken, dus wanneer een jong meisje stiekem anticonceptie wilt gebruiken, komen haar ouders er nooit achter. Dit omdat een arts zwijgplicht heeft en er thuis geen anticonceptie terug gevonden kan worden. De prikpil werkt ongeveer drie maanden. om de 10 tot 12 weken moet er een nieuwe prikpil worden ingespoten.

Bijwerkingen

Net als alles middelen die men gebruikt, kan ook de prikpil bijwerkingen hebben. Dit kunnen onder andere zijn:
  • Gespannen borsten: de borsten kunnen vol of gespannen aanvoelen
  • Melkafscheiding: uit een of twee tepels kan wat witte afscheiding komen
  • Vermoeidheid: soms voelt de vrouw zich vermoeider dan normaal
  • Depressie: het kan zijn dat er stemmingswisselingen optreden en men zich neerslachtig voelt
  • Duizeligheid: bij het opstaan kan men zich duizelig voelen, maar ook gedurende de dag
  • Uitblijven menstruatie: door hormonale veranderingen blijft de menstruatie weg
  • Gewichtstoename: van anticonceptie is bekend dat het een toename in gewicht kan veroorzaken
  • Hoofdpijn: soms is er hoofdpijn
  • Vaginaal bloedverlies: het komt voor dat er vaginaal bloedverlies optreedt dat lang blijft aanhouden
  • Overbeharing: onder invloed van de hormonen kan er meer haargroei optreden op bijvoorbeeld de buik
  • Huidreacties: als gevolg van de injectie kunnen er huidreacties optreden, bijvoorbeeld een rode huid of bultjes
  • Misselijkheid: soms word men misselijk van de injecties
  • Nervositeit: net als depressiviteit komt nervositeit soms voor
  • Doorbraakbloedingen: tussentijdse bloedingen, die licht zijn, ook wel spotting genoemd
  • Haaruitval: er treedt wel eens haaruitval op
  • Vochtophoping: vooral in de benen kan zich vocht ophopen
Wanneer een vrouw last krijgt van bijwerkingen, is het grote nadeel dat ze niet direct kan stoppen met de prikpil. De prikpil blijft immers twaalf weken werkzaam. Pas na die periode is het middel uitgewerkt.

Zwanger na de prikpil

Wie stopt met de prikpil om zwanger te worden, moet er rekening mee houden dat het wel tot 1 jaar kan duren voordat de menstruatie weer regelmatig word. Dit is vrij lang, en zeker langer dan bij een gewone anticonceptiepil. Er kan daarom beter tijdig mee gestopt worden bij een kinderwens en tijdelijk een ander voorbehoedsmiddel worden gebruikt.

Betrouwbaarheid

De prikpil heeft een grotere betrouwbaarheid dan de gewone anticonceptiepil. Dit betekent dat de kans dat je zwanger word door de prikpil heen, heel erg klein is. Bij de gewone anticonceptiepil word een op de 100 vrouwen toch zwanger. Bij de prikpil word slechts 1 op de 300 vrouwen toch zwanger. Dat is ongeveer 0.3 procent kans. De prikpil beschermt niet tegen geslachtsziekten. maar dus wel heel goed tegen zwangerschappen.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptie: prikpilAnticonceptie: prikpilEr zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar. De prikpil is er daar een van. In dit artikel wordt ingegaan…
Zwanger worden: stoppen met anticonceptieZwanger worden: stoppen met anticonceptieWanneer je zwanger worden wilt, is stoppen met de anticonceptie uiteraard een eerste stap. Met sommige voorbehoedsmiddel…
VoorbehoedsmiddelenVoorbehoedsmiddelenEr zijn veel verschillende voorbehoedsmiddelen, met elk zijn voor- en nadelen. Hieronder vind je daarom een opsomming va…
Een vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieEen vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieHet gebruik van anticonceptie wordt in onze huidige maatschappij zo normaal gevonden dat bijna niet voor te stellen is d…
Radioactiviteit en besmettingRadioactiviteit en besmettingRadioactiviteit is een energie die ioniserende straling bevat. Deze heeft als bijwerking dat het atomen, maar ook mensel…
Bronnen en referenties
  • http://www.anticonceptie.nl/Contraceptivechoices/Quarterly/index.asp
Reacties

Miranda, 20-02-2013
10 jaar geleden gesteriliseerd, daarna de gewone pil gebruikt om mentruatie te reguleren. Vergat m wel eens, omdat hij voor mij niet als anticonceptie gebruikt wordt. Heb nu in begin januari de prikpil laten zetten, omdat de kans groot is dat dan je menstruatie wegblijft. Werd 4 dagen later ongesteld en ben dat nu nog. Soms bruin bloed, ook regelmatig gewoon rood. Moet vaak zelfs een tampon en een inlegkruisje gebruiken. Dit duurt nu al 5 weken. Wordt er een beetje moedeloos van. Verder helemaal geen bijwerkingen. Hoelang moet ik wachten met naar de huisarts gaan, want waarschijnlijk is dit dus de enige bijwerking die bij mij wel voorkomt. Moet in april weer nieuwe halen en hoop dan toch van de bloedingen af te zijn. Reactie infoteur, 26-02-2013
Erg vervelend. Let je wel op dat je geen bloedarmoede oploopt? Vermoeidheid is daar vaak een eerste teken van. Drink regelmatig sinaasappelsap, dit bevordert de aanmaak van rode bloedcellen.

Alyy, 25-10-2012
Ik heb 26 augustus voor het eerst me prikpil gehad en ik heb gewoon op de ene dag van de andere dag boelingen, en dan ben ik het een dagje niet en dan weer wel, en dan weer een uurtje niet en dan weer wel, en zo gaat het alleen maar door. is dit normaal?
en nu ik bijna langer dan 2 maanden de prikpil heb, kan ik dan zwanger raken?
kan hier alsjeblieft antwoord op gegeven worden want zit hier echt mee:( Reactie infoteur, 25-10-2012
De eerste periode kan en mag je bloedingen verwachten. Dit is heel normaal. Gemiddeld raken 5 op de 1000 vrouwen zwanger ondanks de prikpil. Bij de gewone pil is dit 3 op de 1000. Geen enkel voorbehoedsmiddel is 100% betrouwbaar, maar de kans op een zwangerschap is klein.

Anoniem, 30-09-2012
Ik heb in februari m'n laatste prikpil gehaald. In juni en augustus iets gehad wat leek op een menstruatie. Tussendoor de hele tijd doorbraakbloedingen. Maar vanaf 17 sept verlies ik elke dag een beetje bloed en dit is nu veranderd in een bruine vloed. Dit houdt nu dus al 2 weken aan. Is dit normaal? Reactie infoteur, 14-10-2012
Bruin bloed is een teken van oud bloed: een bloeding die niet direct wordt afgevoerd. Bruin bloedverlies zou normaal gesproken binnen twee weken volledig moeten stoppen.

Marianne, 20-09-2012
Hallo

Ik gebruik de anticonceptie prik al 9 maanden op het begin vloeide ik maar een klein beetje maar na de derde keer begon ik heel erg veel te vloeien.ik weet echt niet wat de oorzaak hier van is?5


Als jullie hierwat van weten dan hoor ik het graag alvast bedankt. Reactie infoteur, 20-09-2012
Het kan inderdaad voorkomen dat er een doorbraakbloeding plaats vind. Echter mag dit geen hevige bloeding zijn.

Kim, 16-07-2012
Hallo allemaal.
ik gebruik ook al ruim 3 jaar de prikpil, laatst ging ik op mn werk naar de wc en zag dat ik behoorlijk last had van witte afscheiding, niet een paar vlekjes ofzo, maar echt behoorlijke druppels, iemand enig idee of dit van de prikpill komt? ik vrij al een hele poos met de zelfde persoon, dus ik verwacht natuurlijk niet dat ik een soa heb, alhoewel er zat mannen zijn die vreemd gaan natuurlijk, maak me er toch een beetje zorgen om, heb het namelijk echt nog maar sinds kort, dacht eerst dat het een schimmelinfectie was, waarvoor ik ook een kuurtje heb gehad, maar er is weinig verrandering in gekomen, alleen is de jeuk en het branderige gevoel enorm verminderd, maar wat betreft de afscheiding niet, heeft iemand hier misschien ervaring mee, ik ga er ook niet vanuit dat ik zwanger ben, aangezien ik al een hele poos de prikpill gebruik, en heeft iemand ook ervaring met aan antibiotica kuur en de prikpill? zou dat de prikpill minder betrouwbaar maken?

groetjes. Reactie infoteur, 22-07-2012
Bij de prikpil kan er sprake zijn van wat bruine afscheiding. In sommige gevallen kan er ook meer witvloed (wittige afscheiding) optreden. Zolang deze niet gepaard gaat met jeuk of een branderig gevoel, dan is er meestal geen reden tot onrust. Wanneer de afscheiding toch meer wordt of vreemd gaat ruiken, is het raadzaam langs de huisarts te gaan.

Deedee, 15-07-2012
Ik heb altijd al de prikpil gehad, ook nu weer bijna 3 jaar. Maar ben de laatste tijd ineens zo vreselijk misselijk, en de 17e moet ik m'n shotje weer hebben.
Kan die erge misselijkheid ook door de prikpil komen, want heb er anders nooit last van gehad (loop er nu bijna 3 weken mee rond). Reactie infoteur, 22-07-2012
Het lijkt mij vrij onwaarschijnlijk dat de misselijkheid van de prikpil afkomstig is, vooral wanneer de prikpil al langere tijd geleden is gezet.

Suzan, 06-02-2012
Hoi, na een gebruik van de prikpil zo'n drie jaar lang had ik afgelopen juli 2011 besloten om te stoppen met de prikpi vanwege verscheidene bijwerkingenl. Dus vanaf september ook geen nieuwe prik gehaald maar nu februari 2012 is er nog steeds geen teken van de menstuatie en ook geen vloeiingen.Hoe lang kan het duren voordat je cyclus weer op gang is en hoe groot is de kans op een zwangerschap ook al heb je nog geen menstruatie gehad maar ja ook al vijf maanden geen prikpil. Dus hoe goed beschermd ben je nog na het stoppen en het uitwerken van de prikpil. Reactie infoteur, 06-02-2012
Hallo Suzan,
Je kan zwanger raken voordat je je eerste menstruatie hebt gehad: een menstruatie gaat namelijk altijd vooraf aan een eisprong.

In het geval van stoppen met de prikpil, maar ook met de gewone pil, kan het soms een jaar duren voordat het lichaam weer zijn ritme heeft gevonden. Wanneer je het niet vertrouwt, ga dan eens langs je (huis)arts. Ook een zwangerschapstest kan jou meer zekerheid bieden, indien je het vermoeden hebt van een zwangerschap.

Ik, 18-12-2011
8 jr prilpil gehad nu sinds 8 weken niet meer, hoelang kan het duren voordat de menstruatie op gang komt? is het verstandiger om nu de pil te gebruiken om weer een cycles te krijgen of maar de prikpil uitlaten werken.(heb voor anticonceptie niets meer nodig) nu al 2x een dag hele erge buikpijn aanvallen gehad… rillen rugpijn spugen vd pijn, maar nog geen menstruatie, zijn dit klachten die vaker voorkomen
heb de prikpil 8 jaar gebruikt geen menstruatie gehad. Reactie infoteur, 20-12-2011
Het rillen en spugen lijkt mij eerder een kwestie van de griep: hier komt ook vaan spierpijn bij voor. Het kan best lang duren voordat de menstruatie weer op gang komt: bij sommige vrouwen een half jaar.

Lisa, 07-12-2011
Ik heb ongeveer 4 weken geleden mijn eerste prikpil gehad, en ben nu al 3 weken aan het bloeden. het is normaal van kleur en komt met kleine beetjes. moet ik mij nu zorgen gaan maken? wat kan ik het beste hier aan doen? Reactie infoteur, 20-12-2011
Door de prikpil kunnen er de eerste tijd onregelmatige bloedingen ontstaan. Wanneer je het niet vertrouwt, overleg dan even met je arts.

Kimberly, 27-11-2011
Ik neem nu al 6 maand de prikpil maar dit in de eerste maand dat ik niet ongesteld word. moet ik mij nu zorgen maken of is het normaal dat de maandstonden wegblijven? Reactie infoteur, 20-12-2011
Door de prikpil ontstaat er soms de eerste tijd een onregelmatige menstruatie: deze kan wegblijven of juist verergeren. Geef het lichaam de tijd hierop te reageren.

Liesje, 21-11-2011
Ik heb een 5 weken geleden mijn eerste prikpil gehad en sedertdien heb ik geslachtsgemeenschap gehad zonder condoom, verschillende keren, nu blijven mijn maandstonden uit en ben ik bang dat ik zwanger ben geworden. Kan het zijn dat mijn maandstonden uitblijven door de prikpil of moet ik me echt zorgen maken? Reactie infoteur, 22-11-2011
Dit kan inderdaad langere tijd uitblijven, ook kan je last krijgen van tussentijdse bloedingen.

Monica, 22-09-2011
Hoi, ik ben gestopt met prikpil, ik heb de prikpil twee jaar gebruikt. Ik ben 2 maanden geleden mijn laaste shot gehad. Nu heb ik erg veel last van pijnlijke borsten, en soms pijn in mijn buik. Dit heb ik eerder nog niet zo gevoeld. Heeft iemand hier ervaring mee? Reactie infoteur, 23-09-2011
Heb je inmiddels al een menstruatie gehad na het stoppen met de prikpil?

Saskia, 09-09-2011
Kan iemand mij even helpen ik heb de prikpil 1 keer gebruikt en moest in juni nieuwe shot halen ben niet meer gegaan maar ben nu 3 maanden verder en nog niet ongesteld maar ik vloei wel erg veel is dat normaal heeft iemand ervaring? Reactie infoteur, 19-09-2011
Door gebruik van de prikpil, maar ook de gewone pil, kan de menstruele cylcus enige tijd uitblijven, Ook wanneer er gestopt is met het gebruik van deze middelen.

Ivanka, 04-09-2011
Ik gebruik al een hele tijd de prikpil. Ik vind het als ik vrij vaak fijn om condoom te gebruiken, echt voor alle zekerheid. Maar nu is het er laatst van gekomen dat we condoom vergeten waren en het toch hebben gedaan (wat echt heel stom is). Natuurlijk kan ik zeggen: mij overkomt het niet dat ik zwanger raak, want ik heb de prikpil. Maar ja, dat denken 300 vrouwen en toch wordt van die 300 er toch 1 zwanger, die dat natuurlijk ook gedacht heeft. Wanneer kan ik het beste een zwangerschapstest gebruiken? Want volgens mij moet je zo'n ding vlak voor de menstruatie gebruiken, die bij mij uitblijft dankzij de prikpil. Hoe weet ik dan wanneer ik de zwangerschapstest het beste kan gebruiken? Reactie infoteur, 04-09-2011
Om het ruim te nemen: 17 tot 20 dagen nadat je gevreeën hebt.

Melissa M., 18-06-2011
Ik heb nu ongeveer 1 week geleden mijn eerste prikpil gehad.
Maar nu voel ik me constant down terwijl er niks is.
Ook voel ik weinig tot niks meer van het vrijen met mijn vriend (van de penetratie dan) terwijl ik dat eerst heel sterk en fijn voelde.
Kan dit door de prikpil komen? Reactie infoteur, 05-07-2011
Moeilijk te zeggen, Melissa. Het kan natuurlijk ook komen doordat je je niet lekker voelt en dit op toevalligheden lijkt. Maar het beste is om dit met je eigen huisarts te bespreken indien de klachten langer dan 2 weken aanhouden.

Esmee Barto, 31-03-2011
Ik ben gestopt met de prikpil na 2 jaar gebruik. Nu weer aan de prikpil met een half jaar der tussen nu ben ik al bijna 4 weken aan het bloeden. (het was eerst donker bloed en een beetje bruinig maar later normaal rood.) En heb last van buikpijn die ik niet kan linken aan menstruatiepijnen. Wat adviseert u mij? Reactie infoteur, 31-03-2011
Een bloeding van vier weken is wel erg lang, ik zou toch maar even langs de huisarts gaan hiermee. Sterkte!

Melissa, 22-12-2010
Sinds 3 maanden ben ik aan de normale pil begonnen, voordat ik eraan begon wist ik gewoon dat ik hem vaak zou gaan vergeten, nu ben ik met mijn laatste strip bezig, en ik ben gewoon de helft vergeten, ik denk dat het het beste voor mij is dan om de prikpil te nemen toch? Reactie infoteur, 26-12-2010
Waarom begin je aan de pil als je weet dat je hem gaat vergeten? Op deze manier is de pil zeer onbetrouwbaar. Voor jou zou de prikpil inderdaad meer uitkomst bieden.

Ramona, 26-09-2010
Een maand geleden kreeg ik voor het eerst de prik pil, en ik vind het echt maar niks, ik ben af en toe erg gevoelig en misselijk, moe en depressief sinds de prikpil dus ik raad het iedere vrouw af! Begin er niet aan! Reactie infoteur, 27-09-2010
Net als bij de gewone pil reageert de ene vrouw er heftiger op dan de andere. Het is een kewestie van uitproberen wat er het beste bij jou past.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.