Anticonceptie: de prikpil

Anticonceptie: de prikpil Er zijn redelijk veel alternatieven voor de pil. Vrij veel daarvan zijn bekend. Toch is de prikpil nog niet zo bekend, en wordt daarom ook nog maar weinig gebruikt. De prikpil werkt eigenlijk net zoals de gewone anticonceptiepil. Je gebruikt het wel minder, één prik zorgt voor drie maanden bescherming. Lees hier verder voor meer informatie.

De prikpil

Iedereen heeft wel eens gehoord van de pil, en grotendeels gebruikt deze ook. Het is een anticonceptiepil, die ervoor zorgt dat je niet zwanger kan raken. Nog maar weinig mensen hebben wel eens gehoord van de prikpil. De prikpil is een alternatief voor de pil, en werkt eigenlijk precies hetzelfde. Het bevat hetzelfde vrouwelijke hormoon. Dit is het progestageen. Door dit hormoon kunnen de eicellen niet rijpen. Ook zorgt dit hormoon voor een verandering in de baarmoederhalsslijm. Dit slijm wordt taai, zodat een eventueel bevrucht eitje zich niet kan gaan nestelen.

De prikpil wordt om de drie maanden gebruikt. Als je de prikpil voor het eerst gaat gebruiken wordt hij aan het begin van je menstruatie ingespoten. Dit wordt in de bilspier gespoten, maar dat kan ook in je arm of been gebeuren. Dit wordt door een arts of gynaecoloog gedaan. De tweede inspuiting volgt na tien weken. Daarna zal je om elke drie maanden een inspuiting krijgen. Je hoeft dus niet elke dag aan je anticonceptie te denken, wat met de gewone pil wel zo is. Vaak wordt die een dag, of meer, vergeten in te nemen, en zorgt voor een zwangerschap.

De voordelen van de prikpil

Een van de grote voordelen is dat je niet iedere dag aan je anticonceptie hoeft te denken. Je gaat één keer in de drie maanden naar de huisarts of gynaecoloog, en als je de prikpil hebt gehad hoef je er drie maanden niks meer aan te doen! Vooral voor vrouwen die een onregelmatig leven hebben, is dit een uitkomst. Dit is ook een van de redenen waarom de prikpil vaak wordt gebruikt bij mensen waarbij het moeilijk is om consequent de pil in te nemen. Vaak wordt dit anticonceptiemiddel dan ook gebruikt bij bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapten. Ook heb je minder bloedverlies als je ongesteld bent (hoewel het in uitzonderlijke gevallen ook tot meer bloedverlies kan leiden).
Niemand hoeft te weten dat je deze injecties haalt. Als je ouders ertegen zijn dat je voorbehoedsmiddelen gebruikt, maar je bent toch van plan seks te hebben, is dit een goede manier om jezelf te beschermen tegen ongewenste zwangerschap.

Zwangerschap

De kans om zwanger te worden is tijdens gebruik van de prikpil erg klein, net zo klein als tijdens gebruik van de gewone pil (kleiner dan 1%). Na het stoppen van de prikpil duurt het gemiddeld 5-7 maanden voor de menstruatie weer terugkeert en je dus weer vruchtbaar bent. Na gebruik van de gewone pil duurt het gemiddeld 3-5 maanden voor je weer normaal vruchtbaar bent. Bij de prikpil moet je niet vergeten dat na de laatste injectie de werkzame stof eerst nog drie maanden je lichaam is. Na de laatste injectie zal het dus 8-10 maanden gemiddeld duren voor je weer normaal vruchtbaar bent.

De nadelen van de prikpil

Een groot nadeel van de prikpil is dat als je last krijgt van eventuele bijwerkingen, je niet zomaar kunt stoppen. Het hormoon blijft in het lichaam immers 3 maanden actief. Veel mensen beginnen er om deze reden ook niet aan. Het eerste jaar kun je ook last krijgen van onregelmatig bloedverlies. Meestal stopt dit pas na een jaar, want dan stopt de menstruatie helemaal. Je moet er ook rekening mee houden dat na het stoppen met de prikpil het een tijd (6 tot 15 maanden) duurt vooraleer de normale cyclus hersteld is. Vrouwen die op korte termijn kinderen willen, gebruiken deze methode dus beter niet. De prikpil, beschermt je, net zoals de gewone pil, ook niet tegen geslachtsziekten!

Welke bijwerkingen heeft de prikpil?

Een vervelende bijwerking van de prikpil is de sterke ontregeling van de menstruatie. Deze ontregeling treedt vooral op tijdens de eerste maanden van gebruik. Er bestaat doorlopend kans op bloeden, waarbij het van tevoren niet te voorspellen is hoe vaak, hoe erg of hoe lang het aanhoudt. Bloedingen die zo sterk zijn dat je maandverband moet dragen komen bij 15-30% van de gebruiksters tijdens de eerste maanden voor. Lichte bloedingen waarbij het dragen van maandverband niet noodzakelijk is, komen bij vrijwel iedereen voor, vooral tijdens de eerste maanden van gebruik. Na ongeveer een jaar menstrueert 50% van de gebruiksters helemaal niet meer. Men heeft wel geprobeerd om het onregelmatige bloeden te verhelpen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Een andere bijwerking is de gewichtstoename die op kan treden. Vrouwen die de prikpil gebruiken, kunnen over het algemeen 2 tot 4 kg aankomen in gewicht. Overige bijwerkingen die soms vermeld worden zijn: hoofdpijn, buikpijn, droge vagina en minder zin in vrijen.
© 2010 - 2020 Melaniewalker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptie: prikpilAnticonceptie: prikpilEr zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar. De prikpil is er daar een van. In dit artikel wordt ingegaan…
Alles over de prikpilDe prikpil is een injectie die je eens per drie maanden laat zetten. Hiermee ben je de gehele periode beschermd tegen zw…
Prikpil: betrouwbaarheidPrikpil: betrouwbaarheidDe prikpil en zijn betrouwbaarheid. Voor vrouwen die de anticonceptiepil willen gebruiken maar deze niet dagelijks wille…
Prikpil: anticonceptiePrikpil: anticonceptieAnticonceptie zorgt ervoor dat er geen bevruchting plaats vind. Er zijn veel vormen van anticonceptie. Een ervan is de p…

Anticonceptie: de pilAnticonceptie: de pilVan dit kleine pilletje heeft iedereen vast wel eens gehoord. Het is een veelgebruikt voorbehoedsmiddel. Bij velen is de…
Verschillende soorten zwangerschapstestenZwangerschapstesten bestaan al vele eeuwen. Gelukkig zijn de nieuwe methodes toch echt iets betrouwbaarder dan de bizarr…

Reageer op het artikel "Anticonceptie: de prikpil"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Jurgen de Leeuw, 17-06-2019 06:44 #52
Ik heb een vraag.mijn verloofde is nu 38 en vanaf haar 18 de prikpil gebruikt.ze is vorig jaar maart 2018 gestopt ermee en nog steeds niet ongesteld.wat nu? Reactie infoteur, 14-09-2019
Hoi Jurgen,

Wat vervelend om te horen. Huisartsen geven meestal een jaar te tijd voordat er verder onderzoek gedaan wordt waarom iemand niet menstrueert. Mijn advies is dan ook om een afspraak te maken bij de huisarts om te kijken waarom jouw verloofde nog niet ongesteld is. Veel succes!

Akima, 04-05-2019 17:23 #51
Kan je de prikpil ook krijgen als je ongesteld bent? Reactie infoteur, 14-09-2019
Hoi Akima,

Ja, dat kan. Door de prikpil zul je echter niet (of vrijwel niet) meer ongesteld worden.

Cindy, 21-12-2017 20:52 #50
1,5 jaar geleden gestopt met de prikpil en nu veel klachten. Ik maak geen slijmvlies aan waardoor ik een droge vagina heb en er dus ook geen eitjes zouden kunnen nestelen als ik zwanger zou willen worden.

Daarnaast ben ik sinds een halfjaar om de week ongesteld. Sinds een maand geleden heb ik iedere dag bloedverlies. Heb nu medicijnen gekregen van de gynaecoloog om het weer normaal te krijgen.

Lydia van Gammeren, 13-10-2017 01:12 #49
Hoi
Is het normaal om af en toe slijmverlies te hebben als je de prikpil gebruikt? Het slijmverlies heeft geen bijzondere kleur ofzo. En staat er een bepaald aantal jaren voor dat je hem mag gebruiken?

Ik gebruikt hem al 6 jaar en mijn eerste arts zij dat ik hem maximaal 10 jaar mag gebruiken maar mijn eerste arts is met pensioen en nu zegt de nieuwe dat ik hem zo lang mag gebruiken als ik wil.

Met vriendelijke groet:
Lydia van Gammeren

Johanna, 29-07-2017 03:46 #48
Goedenacht,
Ik ben gisteren geprikt. Van het prikje voelde ik inderdaad niks! Dat valt mee dacht ik'. Maar nu… Ik heb menstruatiepijn, direct al kleine bloedingen. En het ergste is dat ik spierpijn heb in mijn bovenbeen en bil. Hier lees ik bijna nergens over? Is het raar want het is echt heel pijnlijk. Ik kan ook niet meer normaal lopen momenteel. Weet iemand of de prikpil gevaarlijk is in combinaties met dextra amfetamine en antidepressiva?

Kleinpropje, 24-06-2017 03:17 #47
Oktober 2016 laatste keer prikpil gehaald. Vanaf begin 2009 heb ik de prikpil. Ben ook best aardig wat kilo's aangekomen. In april 2017 voor het eerst ongesteld. De ongesteldheid valt mee. 's Nachts totaal niet ongesteld alleen 3 dagen overdag. En nu om de 24 dagen ongesteld. Voordat ik aan de prikpil begon had ik een mirena spiraal 3 jaar en was ik 11 jaar lang niet ongesteld geweest, dacht na het stoppen van de prikpil dat het wel een hele lange tijd zou duren voor ik weer ongesteld zou worden, maar dat viel mee en ook gewoon nu regelmatig om de 24 dagen. Laatste zat 26 dagen tussen.

Melike, 24-05-2017 22:01 #46
Hoi beste lezers.
Ik ben met 5 prikken dus 1.5 jaar 15 kilo aangekomen. Het beviel mij wel natuurlijk met een lengte van 1.73 en 50 kg naar 65 kg, super. Maar zodra ik gestopt ben zijn al mijn kilo's verdwenen en ben ik daarom na 3 jaar opnieuw begonnen met de prikpil.

Joëlle, 01-03-2017 14:37 #45
Ik ben gestopt met de prikpil ik had hem om de 10 weken ivm dat ik steeds na 11 weken ongesteld werd. Eigenlijk moest ik afgelopen week de nieuwe maar we willen weer een kleine. Nu krijg ik al weer last van mijn rug dus denk dat ik snel weer ongesteld wordt, maar ben ik dan ook meteen weer vruchtbaar?

Cici, 05-01-2017 02:54 #44
Ben er in oktober 2013 mee begonnen, in mei 2016 de laatste prik gehad. In december 2 weken heftig ongesteld geweest, en sindsdien komt er regelmatig rood/bruine slijm of licht bloedverlies uit. Ook heb ik regelmatig kramp. Ik raad het achteraf gezien af, want je hormoonhuishouding raakt in de war en het duurt lang voordat het weer in orde is. Voorheen menstrueerde ik regelmatig.

Tiny, 01-12-2016 10:18 #43
Zolang na het stoppen de menstruatie nog niet terugkomt ben je dus niet vruchtbaar begrijp ik uit de info.
Maar je weet toch nooit precies wanneer je weer voor het eerst ongesteld zult worden?
Mijn vraag is of je in de weken voorafgaand aan deze eerste keer wel vruchtbaar bent.

Belangrijk om te weten wanneer je (nog) niet zwanger wilt worden.
Als dat zo is lijkt het me logisch dat je 6 mnd. na de laatste injectie (3 mnd. bescherming + 3 mnd. nog actief hormoon) met het gebruik van andere anti-conceptiemiddelen begint.
Wil graag zeker weten of dit klopt.

Daniek, 28-11-2016 17:51 #42
Hallo,

Ik heb 1,5 jaar de prikpil gebruikt en ben er mee gestopt omdat ik heel moe was en veel buikpijn had. Nadat ik ben gestopt is het een tijdje goed gegaan, maar ik denk al maanden dat mijn ongesteldheid eraan komt, maar dat is niet zo. Ik ben dagelijks zo misselijk en zoveel buikpijn en steeds moe. Is er niet iets wat de ongesteldheid op gang kan brengen? Ben nu al 10 maanden echt radeloos.

Deborah, 18-09-2016 12:49 #41
Hallo

Ik heb zo'n 5 jaar de prikpil gebruikt. Ik heb afgelopen december de laatste shot gehaald. Die was dus tot maart goed en dan nog 3 maanden bij tellen voor de prikpil echt uit je lichaam is is het juni dat de hele prikpil uitgewerkt is. Nu ben ik in augustus voor het eerst ongesteld geworden en deze maand weer. Lijkt erop dat het bij mij goed gaat omdat ik nu al twee keer ongesteld ben. Nu heb ik ook een kinderwens en hoop ik dat ik snel zwanger mag worden.

Zijn er hier ook vrouwen met goeie verhalen of waarbij de menstruatie ook zo snel op hang kwam?

Gr Deb

C., 03-08-2016 02:32 #40
Ik heb 1x de prikpil gebruikt. En sinds dat ik hem had was ik van de 3 maanden maar 2 weken NIET ongesteld. Wat me erg op viel, was dat ik veel meer haar verloor dan normaal. Aangezien ik veel en dik haar heb verloor ik sowieso al haar, maar sinds de prikpil begon ik me er echt zorgen over te maken, aangezien mijn haar me heilig is. Ik ben weer overgestapt naar de pil, zo heb ik het zelf in de hand en weet ik precies wanneer ik ongesteld moet worden.

Liefs, C

Priscilla, 28-07-2016 21:41 #39
Ik heb de pil nou 2x gehad en ik ben gewoon in die 6 maanden tijd onwijs dik geworden en zit niet lekker in me vel enzo. 2 weken geleden zou ik hem weer moeten en ben ik ermee gestopt. Zal het snel overgaan? Dat vocht dat je vasthoudt.
Ik hoor graag van jullie meiden!

Sam, 15-06-2016 01:38 #38
Hallo ik neem al bijna 3 jaar de prikpil. Ik voel mij niet vrouwelijk. En al bijna 3 jaar geen zin in seks. Ook minder eetlust, maar wel veel snoep, lui. Is dit normaal?

Om, 13-06-2016 21:50 #37
Hey, ik ben sinds maart begonnen aan de prikpil omdat ik op vakantie ga volgende maand en wil gewoon niet ongesteld worden op vakantie (ik ben niet zo goed in het slikken van pillen elke dag). In maart ben ik ook begonnen met fulltime stage lopen waar het echt heel kut is. Dus voelde me al niet lekker in me vel. Laatste weken heb ik ook helemaal geen zin meer in seks echt 0,0 als t aan mij ligt gebeurt het gewoon niet. We hebben nu 3 weken geen seks gehad. En voor die keer 1,5 maand niet ofzo. Ook ben ik snel geïrriteerd word ik snel boos en moet ik heel veel huilen om dingen. Ik voel me zo schuldig tegenover mijn partner. Het beïnvloedt echt mijn relatie.

Nu ben ik er dus wel 99% zeker van dat het door de prikpil komt. Ik had nooit eerder last van zo'n lage libido. Ik ben niet van plan verder te gaan met de prikpil. Maar hoelang duurt het voordat het is uitgewerkt? Ik heb t maar 3 maanden gehad dus ik hoop dat ik snel me oude leven terug krijg met weer regelmatig seks. Ik hoop dat iemand mij meer advies kan geven.

Liefs O.

C., 22-05-2016 09:27 #36
Voor de mensen die alleen de 'ergste' klachten lezen.

Ik ben 16 en begon sinds januari aan de prikpil.
Heb nergens geen last van ' Bloedverlies of buikpijn rugpijn etc'
Alleen 1 aanrader laat t niet door n assistente doen die t wel mag geven maar er nog niet zolang werkt ' bij mij deden ze het aan de heupkant (nja buitenkant kont waar minder vet zit) en had er een week nog last van 😂

Lien, 27-03-2016 14:24 #35
Hey, ik neem sinds 3 jaar de prikpil. Ongeveer 2,5 jaar geleden zijn de klachten begonnen. Voel me constant moe, futloos, krachteloos. Mijn libido is gedaald tot onder het vriespunt. Heb overal pijn: Rug, spierpijn in armen en benen. Ben ook 15 kilo aangekomen desondanks ik op mijn voeding let en geraffineerde suikers uit mijn leven gebannen heb. Voel me vaak misselijk en heb een opgeblazen gevoel. Na bloedtesten bleek dat alles perfect in orde is. Enige mogelijkheid voor mijn klachten zijn volgens mij de prikpil aangezien de klachten sindsdien begonnen zijn. Dus ja nu wachten tot deze is uitgewerkt… Wat nog wel enkele maanden zal duren. Zijn er anderen die gelijkaardige ervaringen hebben met de prikpil. Ik wil me zo graag terug gewoon mijn happy zelve voelen.

Wendy, 02-02-2016 18:37 #34
Hallo.

Ik heb jaren lang de prikpil gehad, ben nu in mei 2014 gestopt het is nu februari 2016 en moet je zeggen mijn menstruatie is nog niet goed. In begin had ik niks geen menstruatie pas vorig jaar dus 2015 februari voor het eerst weer ongesteld dus van mei 2014 tot februari 2015niks opeens wel heel licht toen 2maanden achter elkaar vol op toen weer niks toen weer paar dagen heftig en nu wordt ik om de maand 2 januari ongesteld geworden heftig heb wel 10broeken kennen weg gooie ik kon nergens heen klinkt vies maar spuiten er gewoon uit tot 8januari nu is het 2 februari nog niks en voel niks dus zal wel weer niet worden pas weer in maart het is allemaal niet duidelijk maar begin nooit aan de prikpil ik ben erg benieuwd wanneer alles weer oké is

Miranda Stuurman, 29-12-2015 21:53 #33
Hallo na zeven jr prikpil ben ik overgegaan op de orale pil ondat ik elke week vloeide, ik heb nu bijna de tweede strip gehad, mijn vraag is is de pil nu veilig genoeg?

groet

Geke, 16-12-2015 21:52 #32
Ik heb 7 december de prikpil gekregen, ik slikte de pil altijd, nu ben ik 14 december hevig ongesteld geworden heel veel buikpijn duizelig, en zoveel pijn hrb op een dag, 11paracetamol op maar die helpen niks meer, tis nu dah drie met veel pijn als dit zo doorgaat ga ik niet verder met de slikpil

Cora, 29-09-2015 17:06 #31
Ben in juni gestopt met de prikpil. Ben nog niet ongesteld, wel de laatste tijd misselijk, duizelig, hoofdpijn. Heeft dat misschien te maken met de hormoonwisseling?

Melanie, 27-09-2015 10:43 #30
Ik ben sinds april gestopt met de prikpil, ik was vrij snel weer ongesteld. Ongeveer 3,5 maand erna. Ging goed tot nu, 3 maanden nadat ik eigenlijk weer de prikpil zou moeten halen, ben nu al 2 weken ongesteld, de bloedingen worden ook niet minder. Is dit normaal. Of moet ik misschien even langs de dokter?

Biancaswysen, 26-08-2015 01:05 #29
Ik moest 12-08 mijn prikpil gehad hebben maar vergeten. Wat kan ik nu het beste doen? Ik neem al 15 maanden de prikpil.

vriendelijke groeten

Nien, 12-07-2015 22:37 #28
Ik ben sinds maart 2015 gestopt met de prikpil en wacht nu nog steeds er op om ongesteld te worden. Maar omdat ik behoorlijk misselijk ben, en hoofdpijn heb en erg vermoeiend ben en onlangs onveilige seks heb gehad ben ik bang dat ik zwanger ben. Is dat mogelijk?

Sophia, 11-07-2015 23:29 #27
Hoi ik ben al een paar maanden met de prikpil maar ik heb net met me vriend sexs gehad en nu heb ik heel erg last van me buik en hij zei dat het normaal is.
Willen jullie zo gauw mogelijk een bericht sturen

Wendy, 23-05-2015 14:03 #26
Ik ben nu bijna een jaar aan de prikpil, de eerste 3 maanden had ik helemaal geen bloedverlies, net voor de 2e prik begon ik hevig te menstrueren en dat is tot de dag van vandaag niet gestopt. Wel is het nu veel minder dan in het begin maar ik ben het nog altijd. Van de dokter heb ik een bij-pil gehad die ik naast de prikpil elke dag moest innemen, dat heeft niet geholpen. Nu heb ik de afgelopen prik eerder gekregen dan zou moeten en nu is het afwachten of dat helpt. Hoop dat ik nu binnen een paar weken ervan af ben want de zomer komt eraan, ondanks de tampon waarmee je kunt zwemmen is het toch fijner als je gewoon nergens last van hebt :)

Gigi, 12-04-2015 14:13 #25
Ik heb iets langer dan een jaar de prikpil gehad! En in april heb ik de laatste laten zetten' juli was die dus uitgewerkt. ik las alleen maar negatieve reacties van vrouwen die niet zwanger kunnen worden naar de prikpil! Echter was ik in oktober zwanger! Maar helaas een miskraam! Vandaag 12-4 ben ik 12 weken zwanger! :) dus het hoeft geen jaren te duren

Chantal, 20-03-2015 19:51 #24
Na 7 jaar wil ik nu stoppen kom ook er van aan. Ik wil nu me eileiders laten verwijderen. En met Prikpil stoppen ik vraag me alleen af!
Zou ik de kilo's die ik heb gekregen ook weer kwijtraken. Ik hoop het zo iemand dit ooit mee gemaakt hoor ik het graag

Astrid, 17-12-2014 15:20 #23
Ik ben nu bijna een jaar aan de prikpil en ik vind het een super uitvinding! In het artikel staat dat de kans groot is dat je bloedingen kan krijgen, maar ik heb nog nooit last van bloedingen gehad, ook niet in de eerste maanden. Ik heb sowieso nooit bijwerkingen gehad, of ze waren zo klein dat ik er niks van gemerkt heb haha. Ik kan de prikpil voor alle vrouwen aanraden!

Eveline Abelos, 21-11-2014 21:49 #22
Hallo daar

Ik ben Eveline abeloos

Ik ben gestopt met de prikpil 19 nov. 2013.
Nu is mij vraag waarneer duurt het voor dat ik ooit weer een kind kam krijgen?.

Meschien hoor ik nog van jullie

Heel veel groetjes van Eveline abelos

Nicole, 22-09-2014 12:43 #21
Hallo.
Ik ben mama van drie kindjes en heb na mijn derde bevalling twee keer de prikpil genomen nu is het zo dat ik er niet content van ben en wacht ik op mijn regels nu zijn ze al 2 maanden weg. Kan dat na maar 2 keer er gebruik van gemaakt te hebben?

Michele, 13-06-2014 23:43 #20
Ik heb jaren de gewone pil gebruikt en sinds vandaag de prikpil. Ik ben benieuwd of ik bijwerkingen ga krijgen en of ik weer tussendoor ongesteld ga worden. Ik heb me gewone pil op dokters advies namelijk al jaren doorgeslikt. Iemand ervaringen met direct overstappen?

Arisa, 12-06-2014 09:42 #19
Ik heb nu 3 weken de prikpil en ik ben nu ongesteld geworden en heb heftige buikpijn. is dit normaal?

Elisia, 27-02-2014 08:45 #18
Dag mensen.
Idd kan je van de prikpil een beetje bijkomen maar van andere soort anticonceptie ook hoor. Heb jarenlang deso 20 gebruikt. Uiteindelijk kreeg ik meer en meer bloedverlies tijdens mijn maandstonden. Ben toen overgeschakeld naar Deso 30 daar had ik nog meer last van alle symptomen en bijwerkingen. Ik ga nu vrijdag voor het eerst de prikpil nemen. Elke anticonceptie is anders. Het ene lichaam reageert er anders op dan de andere. Je hoeft ook niet bang te zijn ofzo. Lukt het niet dan lukt het niet. Dan probeer je iets anders. De juiste anticonceptie hebben is een hele zoektocht. En ga eens i.p.v naar je dokter, naar de gynaecoloog.

Sylvana, 27-12-2013 15:43 #17
Meiden wees niet te bang bij vragen ga naar je huisarts en niet op internet! Ik heb 7 augustus mijn eerste prikpil gebruikt. Door al die verhalen ben ik er gelijk mee gestopt maar voor zekerheid ben ik naar mij. Huisarts geweest en verteld wat ik allemaal gelezen had! Hij zei ga nooit op internet zoeken want dat maakt je alleen maar bang voor dingen die er niet zijn.! GOEIE NIEUWS. Is dat je gewoon vruchtbaar bent als de pil is uitgewerkt. Na de 3 maanden ben je gewoon weer vruchtbaar! Beetje logische na denken (als je elke 3 maanden moet terug komen betekend dus dat als je dat niet doet zwanger raakt anders zou het een eenmalige prik zijn.) wat minde leuk is dat het ook zo kan zijn dat je nooit meer ongesteld wordt maar je bent gewoon net zo vruchtbaar als altijd! Alleen al die verhalen dat je leest ik wordt maar niet zwanger! Veel vrouwen worden gewoon niet snel zwanger. Het ligt niet aan de prikpil maar aan de persoon zelf! Geduld is een schone zaak ik wacht ook af je zelf gek maken werkt alleen maar tegen xxx

Lichelle, 23-11-2013 12:01 #16
Mijn prikpil is nu sinds juni uitgewerkt, ben in oktober voor het eerst ongesteld geworden, 2 dagen! daarna 3 weken later weer. maar gewoon normaal 6 dagen. daarna een week niet en toen weer een week ongesteld. dat is nu 4 dagen weg. maar blijf een klein beetje bloeden nu. is dat normaal? hebben meer mensen hier ook last van?

Wendy, 04-11-2013 16:32 #15
Ik heb de prikpil ondertussen al meer dan 20 jaar. ik vind het heerlijk. ik heb nergens last van. waar ik wel veel last van had was mijn menstruATIES. dan was ik een hele week ziek en lag ik in bed. nu heb ik een heerlijk leven en nergens last van. ik heb tussendoor ook gewoon 2 gezonde kinderen gekregen door gewoon te stoppen met de prikpil. de eerste keer was ik gelijk zwanger 2 weken nadat ik eigenlijk weer een prik had moeten halen. ik snap dat het niet voor iedereen zo uitwerkt anders zou ik echt iedere vrouw dit willen aanraden.

Sabi, 31-10-2013 21:31 #14
Hallo allemaal. Ik gebruik de prikpil nu een anderhalf jaar en heb ook best veel last van de veel genoemde symptomen, zoals dat ik echt letterlijk 1 maand lang bloed verlies en dus steeds inlegkruisjes moet gaan dragen. Soms ook erge last van mn onderbuik. Maar ook af en toe hoofdpijn. Helaas moet ik deze vorm van anticonceptie blijven gebruiken, want ik kan geen pillen slikken en heb genoeg andere vormen van anticonceptie gebruikt. Dit was de enige die zo'n beetje bij mij paste. Dat bloedverlies is echt wreed irritant. Voel me soms echt geen vrouw meer. Vaak is het heel licht bloedverlies, maar soms is het wat dik of er komt bruin spul uit. Hoop dat dit gauw afgelopen is, want fijn is het niet.

Sharon, 24-04-2013 09:16 #13
Gestopt met die rommel. Gedeelte van mijn angststoornis is daar te weerleggen. Nu voel ik mij langzaam beter worden.

15 maart had ik moeten prikken. ben nu al weer ongi. en dat na twee jaar prikpil. Is dat niet heel snel?

Onbekendje, 18-04-2013 12:09 #12
Ik vind de prikpil echt rommel, ik heb hem 3x gehad in totaal. en ben inmiddels al 1 jaar & 1 maand gestopt met de prikpil. in begin onregelmatig menstruatie gehad toen was het een paar maand regelmatig & sinds vorige maand weer onregelmatig 3x 1 maand! ben er ook een stuk dikker van geworden + stemmingswisselingen. ik wil graag een 2de kindje maar zoals het er nu na uit ziet kan ik er wel na fluiten. ik gebruik die rommel NOOIT meer!

Linav8 (infoteur), 10-04-2013 00:04 #11
Ik heb de prikpil nu al zo 4 jaar. Ik ben 7kg aangekomen en heb best veel vervelende bijwerkingen, zoals buikpijn, vaak hoofdpijn en tegen de 11de week voel ik me heel erg rusteloos en heb stemmingswisselingen. 26april is mijn laatste dag en ik stop ermee.

Lucky, 24-01-2013 23:53 #10
Ik heb een vraag? Ik moet in januari me prikpil krijgen heb nog niet gekregen. H eb sex gehad zonder condoom niks ik ben iemand die heel snel zwanger raakt. Ik voel me hoofd draaien, ben misselijk, heb veel buikpijn, kan dat iets betekenen?

Wanttoknow, 13-01-2013 15:52 #9
Hallo,
Ik heb ongeveer 3jaar de prikpil gehad en moest in oktober 2012.mn nieuwe shot halen deze heb ik niet gehaald maar ben tot nu toe ook nog niet ongesteld geworden.
Iemand enig idee of dit normaal is?
Ik heb ergens gelezen dat je dan de gewone pil weer moet gebruiken om je cyclus terug te krijgen in een normaal ritme…

What to do… Gewone pil innemen of wachten tot er vanzelf iets gebeurd?

Hoop dat iemand me wijzer kan maken!

Roos, 09-01-2013 22:37 #8
Ik heb nu 1,5 jaar de prikkel en ik ben er zeer tevreden mee. Nooit last van bijwerkingen en ook niet aangekomen. Ik snap niet waarom mensen zeggen dat beslecht voor je is, want er is niks slechts aan. Een huisarts geeft je niet zomaar een anticonceptie als het slecht voor je is. Het ligt er gewoon aan hoe je reageert.

Lang Aan Prikpil, 20-11-2012 13:54 #7
Ik ben in maart 2008 begonnen met de prikpil, en in augustus 2011 mijn laatste prik gekregen. Dus bij elkaar bijna 4 jaar de prikpil gehad. Ben er zeker wel 6 kilo zwaarder door geworden. En de zin om te vrijen werd er ook minder van. Daarbij is het ook nog slecht voor je. Ik ben dus in augustus 2011 gestopt omdat wij toch nog een derde kindje wilde, nu november 2012 ben ik pas opgesteld geworden. En weet nog niet of ik nu een regelmatige eisprong heb. Als je onder de 40 jaar ben gewoon niet aan de prikpil echt het enige voordeel is dat je niet meer aan het slikken van de pil hoeft te denken.

Patricia, 01-11-2012 20:19 #6
Hoi

Ik begin binnenkort met de prikpil, maar moet je perse beginnen als je ongesteld bent? of kan het ook eerder?

Groetjes graag een reactie terug!

Judith, 29-08-2012 21:14 #5
Ik gebruik de prikpil nu ongeveer 1 jaar… maar blijf last houden van bloedingen. soms weken achter elkaar… Heeft iemand hier ervaring mee?

Shirley, 30-07-2011 21:56 #4
Ik heb nu een zoon van 14 weken en ben net weer met de prikpil begonne ben niks anders dan aleen maar duizelig miselijk stemmings wisselingen moe pffff en dat sins de prik pil ga maar contakt op nemen met de huisarts want anders stop ik der mee meer mensen met deze ervaring?

Esther, 14-07-2011 22:33 #3
Ik heb 5,5 jaar de prikpil gebruikt en ben daar eigenlijk steeds heel blij mee geweest. Ik had geen directe plannen voor een gezin, sterker nog; ik ben er juist mee begonnen toen omdat ik mijn normale pil regelmatig vergat en ik absoluut geen zin had om zwanger te worden. De bijwerking van niet ongesteld worden was iets heerlijks, van sterk verminderd zin in sex heben heb ik tot een maand of twee voor ik stopte niet bewust iets van gemerkt. Ook de bijwerking van gewichtstoename heb ik duidelijk gemerkt, hoewel dat pas de laatste twee/drie jaar was.

Nu heb ik in augustus 2010 de laatste shot gehad (dus sowieso was de prikpil nog actief in mijn lijf tot minimaal half november). In januari ben ik voor het eerst weer ongesteld geworden (heftiger dan ooit tevoren, alle leidingen werden voor het eerst in jaren weer doorgespoeld en dat doet zeer kan ik je melden) en ik kon merken dat ik ook weer veel meer (maar echt belachelijk veel meer) zin had in sex (had er helemaal geen behoefte aan gehad in de jaren daarvoor).
Nu heb ik net pas een tweede menstruatie gehad, ook heel erg heftig, en sinds een week of twee daarvóór heb ik last van heel veel pijnklachten op heel veel plekken; mijn buik doet zeer, steken net binnen mijn heupbotten, ik heb meer last van mijn rug en meer hoofdpijn. En de laatste twee weken heb ik erg pijnlijke borsten. Bij het lopen of hardlopen (als ze een beetje op en neer gaan dus), bij het omkleden, als ik mijn armen over elkaar doe, aanraken, alles doet zeer. Niet dat ik door de grond ga van de pijn, aanraken kan wel eventueel hoewel het niet echt prettig is, maar het baart me wel zorgen.
Vooralsnog beschouw ik het maar als het zoveelste teken dat mijn lijf zich weer aan het herstellen is na bijna 6 jaar niets met de menstruatiecyclus van doen te hebben gehad, net zoals mijn hernieuwde zin in sex en geleidelijke gewichtsverlies.

Ik heb nog steeds geen spijt dat ik aan de prikpil begonnen ben destijds, want ik heb er ook een hoop plezier en zorgenvrije tijd van gehad, maar het effect is vele malen groter dan ik van te voren zou hebben gedacht…

Zijn er meer vrouwen die vergelijkbare ervaring hebben sinds ze gestopt zijn na langdurig gebruik van de prikpil?

Primavera, 01-05-2011 21:50 #2
Hoi, ik heb de prikpil twee keer genomen. Ik heb bijna alle nadelen ervaard: bloedverlies, buikpijn (het is alsof ik de menstratie had) last van hoofdpijn. Voor de prikpil had ik een actief seks leven nu heb ik geen zin in. Dus meisje moeten goed denken als ze de prikpil willen gebruiken!

Sabine1984, 24-08-2010 09:32 #1
Hoi ik heb een vraagje.
ik heb op 27 mei de prikpil gehaald, nu blijk ik deze maande de prikpil de 19de moest hebben gehaald, is de prikpil nog in werking of niet meer, graag antwoord trug

Infoteur: Melaniewalker
Laatste update: 26-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Reacties: 52
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!