Anticonceptie: de prikpil
Er zijn redelijk veel alternatieven voor de pil. Vrij veel daarvan zijn bekend. Toch is de prikpil nog niet zo bekend, en wordt daarom ook nog maar weinig gebruikt. De prikpil werkt eigenlijk net zoals de gewone anticonceptiepil. Je gebruikt het wel minder, één prik zorgt voor drie maanden bescherming. Lees hier verder voor meer informatie.
De prikpil
Iedereen heeft wel eens gehoord van de pil, en grotendeels gebruikt deze ook. Het is een anticonceptiepil, die ervoor zorgt dat je niet zwanger kan raken. Nog maar weinig mensen hebben wel eens gehoord van de prikpil. De prikpil is een alternatief voor de pil, en werkt eigenlijk precies hetzelfde. Het bevat hetzelfde vrouwelijke hormoon. Dit is het progestageen. Door dit hormoon kunnen de eicellen niet rijpen. Ook zorgt dit hormoon voor een verandering in de baarmoederhalsslijm. Dit slijm wordt taai, zodat een eventueel bevrucht eitje zich niet kan gaan nestelen.
De prikpil wordt om de drie maanden gebruikt. Als je de prikpil voor het eerst gaat gebruiken wordt hij aan het begin van je menstruatie ingespoten. Dit wordt in de bilspier gespoten, maar dat kan ook in je arm of been gebeuren. Dit wordt door een arts of gynaecoloog gedaan. De tweede inspuiting volgt na tien weken. Daarna zal je om elke drie maanden een inspuiting krijgen. Je hoeft dus niet elke dag aan je anticonceptie te denken, wat met de gewone pil wel zo is. Vaak wordt die een dag, of meer, vergeten in te nemen, en zorgt voor een zwangerschap.
De voordelen van de prikpil
Een van de grote voordelen is dat je niet iedere dag aan je anticonceptie hoeft te denken. Je gaat één keer in de drie maanden naar de huisarts of gynaecoloog, en als je de prikpil hebt gehad hoef je er drie maanden niks meer aan te doen! Vooral voor vrouwen die een onregelmatig leven hebben, is dit een uitkomst. Dit is ook een van de redenen waarom de prikpil vaak wordt gebruikt bij mensen waarbij het moeilijk is om consequent de pil in te nemen. Vaak wordt dit anticonceptiemiddel dan ook gebruikt bij bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapten. Ook heb je minder bloedverlies als je ongesteld bent (hoewel het in uitzonderlijke gevallen ook tot meer bloedverlies kan leiden).
Niemand hoeft te weten dat je deze injecties haalt. Als je ouders ertegen zijn dat je voorbehoedsmiddelen gebruikt, maar je bent toch van plan seks te hebben, is dit een goede manier om jezelf te beschermen tegen ongewenste zwangerschap.
Zwangerschap
De kans om zwanger te worden is tijdens gebruik van de prikpil erg klein, net zo klein als tijdens gebruik van de gewone pil (kleiner dan 1%). Na het stoppen van de prikpil duurt het gemiddeld 5-7 maanden voor de menstruatie weer terugkeert en je dus weer vruchtbaar bent. Na gebruik van de gewone pil duurt het gemiddeld 3-5 maanden voor je weer normaal vruchtbaar bent. Bij de prikpil moet je niet vergeten dat na de laatste injectie de werkzame stof eerst nog drie maanden je lichaam is. Na de laatste injectie zal het dus 8-10 maanden gemiddeld duren voor je weer normaal vruchtbaar bent.
De nadelen van de prikpil
Een groot nadeel van de prikpil is dat als je last krijgt van eventuele bijwerkingen, je niet zomaar kunt stoppen. Het hormoon blijft in het lichaam immers 3 maanden actief. Veel mensen beginnen er om deze reden ook niet aan. Het eerste jaar kun je ook last krijgen van onregelmatig bloedverlies. Meestal stopt dit pas na een jaar, want dan stopt de menstruatie helemaal. Je moet er ook rekening mee houden dat na het stoppen met de prikpil het een tijd (6 tot 15 maanden) duurt vooraleer de normale cyclus hersteld is. Vrouwen die op korte termijn kinderen willen, gebruiken deze methode dus beter niet. De prikpil, beschermt je, net zoals de gewone pil, ook
niet tegen geslachtsziekten!
Welke bijwerkingen heeft de prikpil?
Een vervelende bijwerking van de prikpil is de sterke ontregeling van de menstruatie. Deze ontregeling treedt vooral op tijdens de eerste maanden van gebruik. Er bestaat doorlopend kans op bloeden, waarbij het van tevoren niet te voorspellen is hoe vaak, hoe erg of hoe lang het aanhoudt. Bloedingen die zo sterk zijn dat je maandverband moet dragen komen bij 15-30% van de gebruiksters tijdens de eerste maanden voor. Lichte bloedingen waarbij het dragen van maandverband niet noodzakelijk is, komen bij vrijwel iedereen voor, vooral tijdens de eerste maanden van gebruik. Na ongeveer een jaar menstrueert 50% van de gebruiksters helemaal niet meer. Men heeft wel geprobeerd om het onregelmatige bloeden te verhelpen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Een andere bijwerking is de gewichtstoename die op kan treden. Vrouwen die de prikpil gebruiken, kunnen over het algemeen 2 tot 4 kg aankomen in gewicht. Overige bijwerkingen die soms vermeld worden zijn: hoofdpijn, buikpijn, droge vagina en minder zin in vrijen.