Anticonceptie: de prikpil

Anticonceptie: de prikpil Er zijn redelijk veel alternatieven voor de pil. Vrij veel daarvan zijn bekend. Toch is de prikpil nog niet zo bekend, en wordt daarom ook nog maar weinig gebruikt. De prikpil werkt eigenlijk net zoals de gewone anticonceptiepil. Je gebruikt het wel minder, één prik zorgt voor drie maanden bescherming. Lees hier verder voor meer informatie.

De prikpil

Iedereen heeft wel eens gehoord van de pil, en grotendeels gebruikt deze ook. Het is een anticonceptiepil, die ervoor zorgt dat je niet zwanger kan raken. Nog maar weinig mensen hebben wel eens gehoord van de prikpil. De prikpil is een alternatief voor de pil, en werkt eigenlijk precies hetzelfde. Het bevat hetzelfde vrouwelijke hormoon. Dit is het progestageen. Door dit hormoon kunnen de eicellen niet rijpen. Ook zorgt dit hormoon voor een verandering in de baarmoederhalsslijm. Dit slijm wordt taai, zodat een eventueel bevrucht eitje zich niet kan gaan nestelen.

De prikpil wordt om de drie maanden gebruikt. Als je de prikpil voor het eerst gaat gebruiken wordt hij aan het begin van je menstruatie ingespoten. Dit wordt in de bilspier gespoten, maar dat kan ook in je arm of been gebeuren. Dit wordt door een arts of gynaecoloog gedaan. De tweede inspuiting volgt na tien weken. Daarna zal je om elke drie maanden een inspuiting krijgen. Je hoeft dus niet elke dag aan je anticonceptie te denken, wat met de gewone pil wel zo is. Vaak wordt die een dag, of meer, vergeten in te nemen, en zorgt voor een zwangerschap.

De voordelen van de prikpil

Een van de grote voordelen is dat je niet iedere dag aan je anticonceptie hoeft te denken. Je gaat één keer in de drie maanden naar de huisarts of gynaecoloog, en als je de prikpil hebt gehad hoef je er drie maanden niks meer aan te doen! Vooral voor vrouwen die een onregelmatig leven hebben, is dit een uitkomst. Dit is ook een van de redenen waarom de prikpil vaak wordt gebruikt bij mensen waarbij het moeilijk is om consequent de pil in te nemen. Vaak wordt dit anticonceptiemiddel dan ook gebruikt bij bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapten. Ook heb je minder bloedverlies als je ongesteld bent (hoewel het in uitzonderlijke gevallen ook tot meer bloedverlies kan leiden).
Niemand hoeft te weten dat je deze injecties haalt. Als je ouders ertegen zijn dat je voorbehoedsmiddelen gebruikt, maar je bent toch van plan seks te hebben, is dit een goede manier om jezelf te beschermen tegen ongewenste zwangerschap.

Zwangerschap

De kans om zwanger te worden is tijdens gebruik van de prikpil erg klein, net zo klein als tijdens gebruik van de gewone pil (kleiner dan 1%). Na het stoppen van de prikpil duurt het gemiddeld 5-7 maanden voor de menstruatie weer terugkeert en je dus weer vruchtbaar bent. Na gebruik van de gewone pil duurt het gemiddeld 3-5 maanden voor je weer normaal vruchtbaar bent. Bij de prikpil moet je niet vergeten dat na de laatste injectie de werkzame stof eerst nog drie maanden je lichaam is. Na de laatste injectie zal het dus 8-10 maanden gemiddeld duren voor je weer normaal vruchtbaar bent.

De nadelen van de prikpil

Een groot nadeel van de prikpil is dat als je last krijgt van eventuele bijwerkingen, je niet zomaar kunt stoppen. Het hormoon blijft in het lichaam immers 3 maanden actief. Veel mensen beginnen er om deze reden ook niet aan. Het eerste jaar kun je ook last krijgen van onregelmatig bloedverlies. Meestal stopt dit pas na een jaar, want dan stopt de menstruatie helemaal. Je moet er ook rekening mee houden dat na het stoppen met de prikpil het een tijd (6 tot 15 maanden) duurt vooraleer de normale cyclus hersteld is. Vrouwen die op korte termijn kinderen willen, gebruiken deze methode dus beter niet. De prikpil, beschermt je, net zoals de gewone pil, ook niet tegen geslachtsziekten!

Welke bijwerkingen heeft de prikpil?

Een vervelende bijwerking van de prikpil is de sterke ontregeling van de menstruatie. Deze ontregeling treedt vooral op tijdens de eerste maanden van gebruik. Er bestaat doorlopend kans op bloeden, waarbij het van tevoren niet te voorspellen is hoe vaak, hoe erg of hoe lang het aanhoudt. Bloedingen die zo sterk zijn dat je maandverband moet dragen komen bij 15-30% van de gebruiksters tijdens de eerste maanden voor. Lichte bloedingen waarbij het dragen van maandverband niet noodzakelijk is, komen bij vrijwel iedereen voor, vooral tijdens de eerste maanden van gebruik. Na ongeveer een jaar menstrueert 50% van de gebruiksters helemaal niet meer. Men heeft wel geprobeerd om het onregelmatige bloeden te verhelpen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Een andere bijwerking is de gewichtstoename die op kan treden. Vrouwen die de prikpil gebruiken, kunnen over het algemeen 2 tot 4 kg aankomen in gewicht. Overige bijwerkingen die soms vermeld worden zijn: hoofdpijn, buikpijn, droge vagina en minder zin in vrijen.
© 2010 - 2024 Melaniewalker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptie: prikpilAnticonceptie: prikpilEr zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar. De prikpil is er daar een van. In dit artikel wordt ingegaan…
Alles over de prikpilDe prikpil is een injectie die je eens per drie maanden laat zetten. Hiermee ben je de gehele periode beschermd tegen zw…
Prikpil: betrouwbaarheidPrikpil: betrouwbaarheidDe prikpil en zijn betrouwbaarheid. Voor vrouwen die de anticonceptiepil willen gebruiken maar deze niet dagelijks wille…
Prikpil: anticonceptiePrikpil: anticonceptieAnticonceptie zorgt ervoor dat er geen bevruchting plaats vind. Er zijn veel vormen van anticonceptie. Een ervan is de p…

Anticonceptie: de pilAnticonceptie: de pilVan dit kleine pilletje heeft iedereen vast wel eens gehoord. Het is een veelgebruikt voorbehoedsmiddel. Bij velen is de…
Verschillende soorten zwangerschapstestenZwangerschapstesten bestaan al vele eeuwen. Gelukkig zijn de nieuwe methodes toch echt iets betrouwbaarder dan de bizarr…
Reacties

Jurgen de Leeuw, 17-06-2019
Ik heb een vraag.mijn verloofde is nu 38 en vanaf haar 18 de prikpil gebruikt.ze is vorig jaar maart 2018 gestopt ermee en nog steeds niet ongesteld.wat nu? Reactie infoteur, 14-09-2019
Hoi Jurgen,

Wat vervelend om te horen. Huisartsen geven meestal een jaar te tijd voordat er verder onderzoek gedaan wordt waarom iemand niet menstrueert. Mijn advies is dan ook om een afspraak te maken bij de huisarts om te kijken waarom jouw verloofde nog niet ongesteld is. Veel succes!

Akima, 04-05-2019
Kan je de prikpil ook krijgen als je ongesteld bent? Reactie infoteur, 14-09-2019
Hoi Akima,

Ja, dat kan. Door de prikpil zul je echter niet (of vrijwel niet) meer ongesteld worden.

Melaniewalker (43 artikelen)
Laatste update: 26-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.