Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?

Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen? De bladeren vallen van de bomen, het wordt steeds kouder...En een winterdepressie is in aantocht! Maar wat is nu eigenlijk een winterdepressie en wat kan je eraan doen als je erdoor getroffen wordt?

Wat is een winterdepressie?

Veel mensen komen rond september / oktober in een winterdepressie terecht, ook wel SAD (Seasonal Affective Disorder) genoemd.

De oorzaken van een winterdepressie zijn nog niet helemaal duidelijk. Gedacht wordt dat de oorzaak ligt bij een verstoorde biologische klok. Een mens heeft een bepaalde hoeveelheid licht (zonlicht) nodig om hun normale bioritme te behouden. Licht regelt de stoffen in de pijnappelklier, onder andere de stof Melatonine. Dit is een stof die wordt aangemaakt in de hersenen en deze stof regelt het slaap en waak ritme. Doordat het in de herfst en winter 's ochtends en 's avonds langer en eerder donker is, kan de biologische klok verstoord worden. Hierdoor gebeurd het vaak dat mensen 12 tot 14 uur achtereen kunnen slapen en dan alsnog vermoeid wakker worden.

Mensen met een winterdepressie maken de hoeveelheid melatonine dus overdag aan, met het gevolg dat het slaap en waak ritme verstoord is en het lichaam in de nachtstand blijft staan.

De biologische klok regelt onder andere ook je stemming, concentratievermogen, hormoonspiegel, eetpatroon, en dus het belangrijkste geval; het slaap en waak ritme. Je kan je dus voorstellen dat als je biologische klok wordt verstoord, dit verschillende problemen kan geven met je gezondheid en dus ook onder andere een winterdepressie kan veroorzaken.

Heb ik een winterdepressie?

Iedereen heeft weleens een sombere bui, maar hoe weet je nu of je een winterdepressie hebt?
  • erg moe zijn en je vermoeid voelen, ondanks dat je toch goed en lang kan slapen
  • lusteloos en totaal geen energie hebben
  • geen zin hebben om de deur uit te gaan of om onder de mensen te komen
  • prikkelbaar zijn en onverklaarbare woede uitbarstingen kunnen krijgen
  • concentratieproblemen
  • meer zin in zoete dingen en hierdoor in de wintermaanden flink kunnen aankomen

Houd er rekening mee dat deze symptomen niet hoofdzakelijk bij een winterdepressie hoeven te horen. Heb je langer dan 2 jaar last van depressie en moeheid en duurt dit van de herfst tot aan de lente, dan pas spreekt men over een winterdepressie.


Voorkomen is beter als genezen

In de winter krijgt de mens minder zonlicht en dus ook minder vitamine D binnen. Iedereen die tegen een depressie aan zit, heeft een lagere vitamine D gehalte. Om dit tegen te gaan moet er dus ook in de winter gezorgd worden voor voldoende vitamine D. Dit kan door middel van het slikken van vitamine D tabletten, maar dit kan ook door middel van onder andere vette vissen. Denk hierbij aan sardines, makreel, zalm en haring.

Ook is het belangrijk om in beweging te blijven. In de zomer zijn mensen meer buiten en gaan ze sneller met de fiets. Denk hierbij aan boodschappen doen en fietsend naar het werk gaan. Helaas zetten veel mensen de fiets in de schuur zodra de bladeren van de bomen gaan vallen. Toch is het belangrijk om juist in de winter in beweging te blijven. Dit zorgt ervoor dat de hersenen voldoende zuurstof krijgen, waardoor het krijgen van een winterdepressie aanzienlijk kleiner is en men zichzelf ook in de winter fitter voelt.

En natuurlijk het simpelste wat je kan doen; ga eens met een groep vrienden wat leuks doen! Lachen zorgt namelijk voor de aanmaak van verschillende stoffen, te weten Endorfine, Serotonine en Dopamine. Deze stofjes worden in de hersenen aangemaakt en zorgen ervoor dat je lichaam zich ontspant en je je hierdoor lichamelijk en geestelijk prettiger voelt.

Toch een winterdepressie? Wellicht is lichttherapie de oplossing

Ondanks alles kan je toch onverhoopt een winterdepressie krijgen. Mocht je hier last van hebben, dan kan lichttherapie de oplossing voor je zijn. Lichttherapie zorgt ervoor dat je ook in de winter meer licht krijgt en dat betekent overdags een verminderde melatonine aanmaak . Hierdoor is het mogelijk om ook in de winter een normaal slaap en waak ritme te behouden.

Het ligt aan de mate van de winterdepressie hoevaak en hoelang er lichttherapie nodig is. Dit ligt immers aan de ernst van de depressie. Informeer bij je huisarts als je het vermoeden hebt dat je in een winterdepressie zit, hij/zij kan je hierbij verder helpen.
© 2011 - 2025 Meisssie20, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
De invloed van licht en lichttherapie: winterdepressieDe invloed van licht en lichttherapie: winterdepressieAls de winter langer duurt dan normaal, de dagen maar donker blijven en de zon zich maar niet laat zien, krijgen steeds…
Geen energie in de winter: winter blues of winterdepressieGeen energie in de winter: winter blues of winterdepressieVoortdurend moe en uitgeput. Geen energie en ’s morgens moeite met opstaan. De dag dubbel zo vermoeiend als anders. Hobb…
In de winter een dip?In de winter een dip?Wanneer het weer guurder wordt en de dager korter krijgen veel mensen last van een winterdepressie. Wat kun je er tegen…

Wat is reflux bij baby's - de symptomen, soorten, gevolgenWat is reflux bij baby's - de symptomen, soorten, gevolgenHet terugstromen van maagzuur in de slokdarm wordt reflux genoemd. Dit ontstaat doordat de spier die moet voorkomen dat…
Darmparasiet: Dientamoeba fragilisDarmparasiet: Dientamoeba fragilisDientamoeba fragilis is een parasiet die bij mensen in de darmen kan voorkomen. Er is jarenlang gedacht dat het hebben v…
Meisssie20 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.