In de winter een dip?
Wanneer het weer guurder wordt en de dager korter krijgen veel mensen last van een winterdepressie. Wat kun je er tegen doen?
De symptomen van een winterdepressie
Een winterdepressie, veelal ook wel winterdip genoemd, is iets waar veel mensen last van hebben. Als de dagen weer korter worden en de winterjas weer van zolder gehaald mag worden krijgen veel mensen last van een winterdepressie. Dit is erg vervelend en de symptomen delen veel raakvlak met een reguliere depressie. De winterdepressie wordt het meest gekenmerkt door een allesoverheersende somberheid. De dingen die je eerst leuk vond kun je opeens veel minder van genieten en als je iets leuk vindt is het plezier van veel kortere tijd. Deze negatieve insteek zorgt er voor dat je meer prikkelbaar kan zijn en heftiger op dingen reageert. Een opmerking van een collega die misschien net verkeerd valt kan je helemaal overstuur maken. De grote tegenstelling van een winterdepressie is dat het zowel gekenmerkt wordt door extreme emoties alsmede uitgeholde gevoelens. Want hoewel je misschien heftig op dingen reageert voel je je toch vrij lusteloos. Je hebt geen zin om dingen te ondernemen en zou het liefst gewoon op de bank willen hangen. Hoewel dit soort lusteloosheid lui gedrag teweeg brengt kun je toch verschrikkelijk moe zijn zonder dat je precies weet waarom. Deze druilerigheid van je gemoedstoestand maakt dat je ook maar weinig zin hebt om met mensen te praten en het liefst de hele dag thuis blijft met lekker eten.
Samengevat:
- Overheersende gevoelens van somberheid
- Explosieve emoties
- Geen zin in dingen hebben
- Minder genieten dan eerst
- Continue vermoeidheid
- Snak naar sociaal isolement
- Huilbuien
Hoe ontstaat een winterdepressie?
Er is geen eenduidige aanwijsbare oorzaak van de winterdepressie of winterdip. Wel zijn er een aantal zaken die de winter kenmerken, waar deze gevoelens tot terug te leiden zijn. Het beste voorbeeld hiervan is de afname aan daglicht. De dagen worden steeds korter en kouder. Melatonine is een hormoon dat aangemaakt wordt in je hersenen als je blootgesteld wordt aan daglicht. Dit hormoon maakt je 's avonds slaperig zodat je in slaap kan vallen en is als het ware een scheidsrechter van je biologische ritme. Door de plotselinge verandering van de beschikbare hoeveelheid daglicht kan je biologische ritme overstuur raken, waardoor het extreme emoties teweeg brengt. Een andere en meer geestelijke drijfveer van de winterdepressie is de mentale demotivering van het weinige daglicht. 'Als ik weg ga is het donker en als ik thuis kom is het donker' is een vaak gehoorde klacht ten tijde van de winter.
Wat kun je doen tegen een winterdepressie?
De meeste bekende - en meest wetenschappelijk onderlegde - manier om tegen je winterdepressie te vechten is door middel van zogenaamde lichttherapie. Er zijn producten op de markt die een baken van licht afwerpen waar je voor een bepaalde hoeveelheid minuten per dag voor moet zitten. Dit zou de aanmaak van melatonine bevorderen waardoor de meer natuurlijke biologische klok weer huis kan houden. Er zijn ook andere manieren om dit lichttekort aan te vullen. Zo kun je bijvoorbeeld iedere middag een wandeling maken, bijvoorbeeld in de pauze van je werk.
Verder:
- Probeer zoveel mogelijk een normaal slaapritme aan te houden
- Ga genoeg naar buiten
- Dwing jezelf leuke dingen te gaan doen ondanks je winterdepressie
- Praat er met anderen over