Wat is reflux bij baby's - de symptomen, soorten, gevolgen
Het terugstromen van maagzuur in de slokdarm wordt reflux genoemd. Dit ontstaat doordat de spier die moet voorkomen dat de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm nog niet volledig ontwikkeld is. Reflux komt voor bij veel baby’s en over het algemeen stopt het wanneer ze de leeftijd van 18 maanden hebben bereikt.
Gewone en verborgen reflux
Eigenlijk hebben de meeste baby’s wel dat ze af en toe voeding teruggeven. Dit word
gewone reflux genoemd.
Verborgen reflux wordt het genoemd wanneer de maaginhoud wel terug stroomt de slokdarm in maar het komt niet via het mondje naar buiten. Hierdoor zul je niet altijd in de gaten hebben dat de baby last heeft van reflux.
De Symptomen van reflux:
- De baby huilt veel
- De baby geeft veel voeding terug
- De baby ruikt zurig
- De baby groeit niet goed
- De baby slaapt slecht
- De baby zit niet lekker in zijn vel en is prikkelbaar
De gevolgen:
Als de voeding in de maag komt word het gemengd met maagsappen. Wanneer de voeding daarna omhoog komt is het zuur. De slokdarm kan hierdoor worden aangetast en ontstoken raken.
Wanneer de baby echt last heeft van de reflux is het verstandig bij de huisarts langs te gaan. De huisarts kan vaststellen om welke vorm van reflux het gaat. Er zijn drie vormen te onderscheiden.
Ongecompliceerde reflux
Wanneer de baby regelmatig voeding terug geeft maar hier verder geen last van lijkt te hebben dan gaat het om ongecompliceerde reflux. De baby groeit verder ook goed.
Gecompliceerde reflux
Doordat de maaginhoud vaak omhoog komt en de slokdarm in stroomt raakt deze geïrriteerd en misschien zelf ontstoken. De baby heeft hier last van en laat dat merken door slecht te slapen, veel te huilen en het kan zelfs zo zijn dat hij niet wil eten en hierdoor niet voldoende groeit. Ook kan er bij het teruggeven van de voeding bloed in zitten, dit komt door de ontsteking van de slokdarm. Deze vorm van reflux moet behandeld worden met medicijnen.
Atypische reflux
Wanneer bij het terug geven van de reflux de maaginhoud ook in de luchtwegen terecht komt spreken we van atypische reflux. De gevolgen kunnen zijn dat er astmatische klachten ontstaan, evenals bronchitis, keelontsteking, apneu (plotseling wegvallen van de ademhaling) en ademhalingsproblemen. Deze vorm komt zelfden voor en hiervoor moet de baby ook naar de kinderarts.
Wanneer een ouder zich zorgen maakt is het altijd verstandig langs te gaan bij de huisarts. De huisarts kan aanraden de voeding in kleinere porties aan te bieden of een schepje johannesbroodpitmeel door de voeding te doen zodat de voeding dikker word. Als het de gecompliceerde of atypische reflux blijkt te zijn dan kan de arts medicijnen voorschrijven om de baby te behandelen.