Darmparasiet: Dientamoeba fragilis

Darmparasiet: Dientamoeba fragilis Dientamoeba fragilis is een parasiet die bij mensen in de darmen kan voorkomen. Er is jarenlang gedacht dat het hebben van deze parasiet geen klachten zou geven. Echter, bij sommige mensen geeft deze parasiet wel darmklachten zoals diarree, vermoeidheid of buikpijn. Het is lastig om vast te stellen dat iemand met deze parasiet is besmet en ook behandeling is moeilijk. Hoe weet je of je deze parasiet bij je draagt en wat is er aan te doen?

Infectie met Dientamoeba fragilis

De Dientamoeba fragilis is een parasiet die leeft van onze darminhoud. Het is een organisme dat de mens als "gastheer" nodig heeft om te kunnen overleven, daarom is het een parasiet. Omdat de parasiet de gastheer als voeding gebruikt verzwakt deze uiteindelijk. Voor een lange tijd werd gedacht dat deze parasiet geen darmklachten zou kunnen veroorzaken. Hierover ontstaat steeds meer onduidelijkheid omdat sommige mensen met deze parasiet wel klachten krijgen. Bij een deel van de mensen die besmet zijn met de Dientamoeba fragilis veroorzaakt de parasiet geen klachten. Vooral kinderen kunnen last hebben van besmetting van deze parasiet.

Oorzaak besmetting

Hoe je besmet kunt raken met deze parasiet is nog niet bekend. Ook niet de mate waarop deze parasiet wordt overgedragen naar andere mensen is bekend. In sommige gevallen is er sprake van aarsmaden (kleine witte wormpjes die men in de ontlasting aantreft). Aarsmaden zijn typisch menselijke parasieten. In dieren kunnen deze parasieten namelijk niet overleven. Verspreiding vindt meestal plaats door te krabben omdat het jeuk veroorzaakt aan de huid rondom de anus. Zo kan het verspreid worden via bijvoorbeeld speelgoed, voedsel en meubels.

Klachten bij een infectie

Ook is het niet duidelijk waarom de Dientamoeba fragilis bij de een wel klachten geeft en bij de ander niet. Van de mensen die darmklachten hebben blijken 16 tot 25% deze parasiet bij zich te dragen. Vaak staan de darmklachten niet voorop. Kinderen die besmet zijn met deze parasiet hebben vaak last van dunne ontlasting, diarree, buikpijn en soms van huidklachten. Bij volwassenen kan er verstopping, huidklachten, gewrichtsklachten en oververmoeidheid ontstaan. Soms zijn mensen al jaren lang vermoeid zonder dat er een oorzaak is gevonden.

Diagnose Dientamoeba fragilis

De diagnose kan gesteld worden door een ontlastingsonderzoek uit te voeren. Onder de miscroscoop kan bekeken worden of de parasiet aanwezig is. Zo ja, dan is besmetting met deze parasiet aangetoond. De parasiet is moeilijk te vinden en er is een speciale techniek nodig om de parasiet buiten het lichaam zichtbaar te maken. Er zijn gevallen bekend waar de parasiet niet wordt gevonden door de laborant. Er zijn ook veel huisartsen die niet op de hoogte zijn van het bestaan van deze parasiet of de artsen zijn van mening dat deze parasiet geen schadelijke eigenschappen heeft.
Er zijn ook microbiologen die deze mening van de huisartsen delen.

Behandeling

Een besmetting met de Dientamoeba fragilis is vrij lastig te behandelen. Afhankelijk van de klachten wordt er een parasietdodend middel voorgeschreven. Er wordt vaak een vorm van antibiotica (metronidazol) voorgeschreven. Dit gebeurt alleen bij ernstige klachten. Er zijn ook andere parasietdodende middelen die voorgeschreven kunnen worden, echter deze worden zelden gebruikt.
Indien iemand drager is van deze parasiet en geen klachten heeft, dan is er in principe geen behandeling nodig. Deze mensen moeten echter wel beseffen dat ze iemand anders kunnen besmetten.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prikkelbaar darm syndroom of darmparasiet?Is er bij u (jaren geleden) een prikkelbaar darm syndroom geconstateerd, zonder dat er een (ontlasting) laboratorium ond…
Dientamoeba fragilis: een hardnekkige darmparasietDientamoeba fragilis: een hardnekkige darmparasietIn Nederland heeft zo'n vijftien tot twintig procent van de bevolking last van chronische darmklachten. Deze darmklachte…
Dientamoeba fragilis-infectie: diarree, buikloop, pijn darmDientamoeba fragilis-infectie: diarree, buikloop, pijn darmVermoeidheid, stevig afvallen, geregelde diarree en/ of buikpijn kan worden veroorzaakt door dientamoeba fragilis-infect…
Darmklachten en voedselintolerantie door parasietDarmklachten en voedselintolerantie door parasietWie darmklachten heeft zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, vermoeidheid en opgezette buik kan de ontlasting…

Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?Winterdepressie; hoe onstaat het en wat kan je eraan doen?De bladeren vallen van de bomen, het wordt steeds kouder...En een winterdepressie is in aantocht! Maar wat is nu eigenli…
De uitwendige pacemaker - levenslange zorg voor je hartDe uitwendige pacemaker is minder bekend dan de inwendige variant die levenslang met zich mee gedragen wordt. Het doel v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elionas2, Pixabay
  • www.mlds.nl
  • www.praktijkvanas.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.