De uitwendige pacemaker - levenslange zorg voor je hart

De uitwendige pacemaker is minder bekend dan de inwendige variant die levenslang met zich mee gedragen wordt. Het doel van de uitwendige pacemaker is om het hart in bepaalde situaties te ondersteunen of het te stimuleren om opnieuw op gang te komen.

Wat is eigenlijk een pacemaker?

Een pacemaker is een hartstimulator dat het hart mee ondersteunt. Hij wordt vooral gebruikt bij mensen die een te lage hartslag hebben (bradycardie). Een pacemaker gaat zo'n 8 à 10 jaar mee. De pacemaker geeft een elektrische prikkel als de hartslag te laag is om het hart dreigt stil te vallen. Tegenwoordig worden ze ook gebruikt bij een te snelle hartslag (tachycardie).

De uitwendige pacemaker

De uitwendige pacemaker is een stimulator buiten het lichaam en wordt aangewend in urgente situaties of bij hartchirurgie.
De pacemaker werkt volgens elektroden die in de hartspier ingebracht worden. Na een operatie worden deze elektroden verwijderd.

Bij urgente situaties kunnen deze pacemakers gebruikt worden, de elektrische impulsen worden transcutaan naar het hart gestuurd. De elektrische Impulsen stimuleren het hart om samen te trekken of een beter hartritme aan te nemen. Voor sommige mensen kan deze ene elektrische impuls voldoende zijn om het hart weer in de juiste ritme te sturen. Deze pacemaker kan ook een tijdje het hart ondersteunen, tot men in het ziekenhuis terecht komt en andere middelen aangewend kunnen worden op maat van de patiënt. De uitwendige pacemaker kan dan eventueel vervangen worden door een inwendige.

Waar moet je op letten bij een pacemaker?

Een uitwendige pacemaker is tijdelijk maar kan ook aangewend worden in afwachting van de inwendige pacemaker.
Bij het dragen van een pacemaker kan men vrijstelling krijgen bij het dragen van de autogordel. Het blijft natuurlijk raadzaam om de gordel steeds te dragen. Het autorijden moet uitgesteld worden tot 1 maand na plaatsing. Medische onderzoeken met sterke magnetische velden worden afgeraden omdat zij de werking van de pacemaker kunnen verstoren.

Tot slot

Zowel de inwendige als de uitwendige pacemakers kunnen de levenskwaliteit van de patiënt drastisch verbeteren.
Desondanks kan de pacemaker psychische gevolgen hebben, aarzel dan ook niet om hierover te praten met de behandelende arts of huisarts.
© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pacemaker of gangmakerPacemaker of gangmakerEen pacemaker of gangmaker is een apparaatje van nog geen vijf centimeter lang, dat onder de huid wordt getransplanteerd…
De Micra-pacemaker, een draadloze pacemakerDe Micra-pacemaker, een draadloze pacemakerDe onzichtbare cardiocapsule, de Micra, is ís werelds kleinste pacemaker. Hij is niet zichtbaar onder de huid, dus er zi…
Pacemakers en ICD's zijn dikwijls levensreddendPacemakers en ICD's zijn dikwijls levensreddendHartritmestoornissen kunnen vervelende klachten veroorzaken en in het ergste geval leiden tot een hartinfarct of hartsti…
De pacemaker uitgelegdDe pacemaker uitgelegdMet 60 tot 80 slagen per minuut, pompt het hart dagelijks meerdere duizenden liters bloed door het lichaam. Normaal gesp…

Darmparasiet: Dientamoeba fragilisDarmparasiet: Dientamoeba fragilisDientamoeba fragilis is een parasiet die bij mensen in de darmen kan voorkomen. Er is jarenlang gedacht dat het hebben v…
Flebitis (aderontsteking):Oorzaak, symptomen en complicatiesFlebitis (aderontsteking):Oorzaak, symptomen en complicatiesEen (oppervlakkige) aderontsteking of flebitis is een ontstekingsreactie van het lichaam waarbij een ader wordt aangetas…
Bronnen en referenties
  • http://www.wisegeek.com/what-is-an-external-pacemaker.htm
  • http://www.dreamstime.com/stock-image-cardiac-pacemaker-image274981
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 11-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.